«Eπικίνδυνη άποψη ότι ο πόλεμος δεν αφορά την Κύπρο, οι κυρώσεις θα παραμείνουν»

Αλυσιδωτά φαίνεται να είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, τα οποία αγγίζουν φυσικά και τον οικονομικό κόσμο της Κύπρου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ραγδαίες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, σε καύσιμα και σε αρκετά υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

Αναντίρρητα, οι απότομες αυξήσεις στις τιμές σε διάφορους τομείς της οικονομίας, προκαλούν ιδιαίτερο πονοκέφαλο, καθώς χρειάζεται ειδική διαχείριση στην παρούσα φάση, ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν όλοι τομείς και να μπορέσουν να διατηρηθούν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έχει κατακλύσει τα ταμεία πολλών χωρών. 

Την ίδια ώρα, βαρυσήμαντες για την παγκόσμια οικονομία είναι και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των Ρώσων, με τον οικονομολόγο, Μάριο Ζαχαριάδη, να σημειώνει στον REPORTER ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το τέλος του πολέμου. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι μερίδα πολιτών διατηρεί την άποψη πως δεν αφορά την Κύπρο ο πόλεμος που συμβαίνει στην Ουκρανία, με τον κ. Ζαχαριάδη, να σηκώνει το γάντι και να εξηγεί ότι είναι μια επικίνδυνη πεποίθηση αυτή, αφού τα προβλήματα θα είναι αλυσιδωτά και στον τόπο μας. 

«Στην Κύπρο, δυστυχώς, υπάρχει η εντύπωση ότι έγινε ένας πόλεμος που δεν μας αφορά και αφού τελειώσει, δεν θα έχουμε προβλήματα. Είναι μια επικίνδυνη αντίληψη αυτή, καθώς πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι κυρώσεις μπήκαν για να σταματήσουμε κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Θα συνεχιστούν οι κυρώσεις και πρέπει να τις δούμε ως αναγκαίες, ώστε να επιδιορθωθεί το πρόβλημα στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη».

Μάλιστα, αυτές οι κυρώσεις είναι δυνατό να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «μέχρις ότου καταφέρουν να καταρρεύσουν την οικονομία της Ρωσίας και το καθεστώς του Πούτιν, που είναι τόσο εχθρικό προς τη Δύση και του κράτους δικαίου. Οι κυρώσεις θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος με ένα τρόπο που δεν είναι ο καλύτερος όσο αφορά τη δικαιοσύνη στην περιοχή. Αρκετοί, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τη μονιμότητα αυτής της κατάστασης και δεν αντιλαμβάνονται επίσης το κόστος της διασύνδεσης του ονόματος της Κύπρου, με ένα καθεστώς το οποίο προσπαθούν να αποφύγουν στην παρούσα φάση όλες οι εταιρείες και επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη Ρωσία για τα επόμενα χρόνια οικονομικά, ενώσω διατηρείται ένα τέτοιο καθεστώς στη χώρα». 

Οι επιπτώσεις που υπάρχουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αναντίρρητα ένα γενικό πρόβλημα και σίγουρα δεν μπορούμε να το απομονώσουμε στην Κύπρο. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης, «υπάρχει μια μεγάλη υποτίμηση στο ρούβλι, που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων. Αυτό είναι κάτι, που ό,τι και να κάνει η Κύπρος από μόνη της, είναι ένα γεγονός το οποίο δεν έχει σχέση με το αν θα έχουμε πτήσεις από τη Ρωσία, ούτε αν θα ήμαστε φιλικοί προς τους Ρώσους, αλλά έχει σχέση με μια οικονομική πραγματικότητα, η οποία συνεπάγεται με το ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν οι Ρώσοι για ένα διάστημα τουλάχιστον να αγοράζουν τα προϊόντα μας. Ουσιαστικά υπάρχει μια τεράστια μείωση στην αγοραστική δύναμη και στον πλούτο που έχουν οι Ρώσοι και η μεσαία τάξη και οι πιο πλούσιοι στους οποίους βασιζόμασταν είτε για τουρισμό, είτε για διάφορες υπηρεσίες λογιστικές».

Επίσης, σημαντική είναι και η παγκόσμια αγορά καυσίμων, μετάλλων, πρώτων υλών, σπόρων και σιτηρών, η εξαγωγή των οποίων από τη Ρωσία είναι πολύ κερδοφόρα για την παγκόσμια αγορά. Έτσι, όπως υπέδειξε ο κ. Ζαχαριάδης, «θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες αυξήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό. Είναι ένα παγκόσμιο γεγονός αυτό και αναμφισβήτητα επηρεάζει και την Κύπρο. Η αγοραστική δύναμη ακόμη, η οποία μειώθηκε για τους Ρώσους, θα επηρεάσει αρνητικά και τον τουρισμό μας ή οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες πωλούσαμε προς τους Ρώσους και οι πολύ ψηλές τιμές, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πληθωριστικές τάσεις τόσο για την Κύπρο αλλά και γενικότερα».

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήταν αρκετά ψηλό ακόμη και πριν την πανδημία, με τον κ. Ζαχαριάδη να θεωρεί ότι είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για το κράτος να βοηθήσει τους πολίτες με νέες επιδοτήσεις. «Μάλιστα, εάν το κάνει, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ακόμη ψηλότερες τιμές, επειδή οι τιμές καθορίζονται από τις πρώτες ύλες, τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου. Δηλαδή, εάν προσπαθήσουν με κάποιο τρόπο να ξοδέψουν λεφτά, ως αντισταθμιστικό μέτρο, αυτό μάλλον θα σπρώξει τις τιμές προς τα πάνω, περισσότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»