Πόσα καταφύγια έχουμε στην Κύπρο-Τι κάνουμε όταν ηχήσει συναγερμός από βόμβες

Την ίδια ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων, συνεχίζεται και ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, όλοι μας επιχειρήσαμε για μερικά δευτερόλεπτα να μπούμε στη θέση αυτών των ανθρώπων, που τρέχουν να κρυφτούν σε καταφύγια για να σωθούν μαζί με τις οικογένειες τους. Άλλωστε, για μεγάλη μερίδα Κυπρίων πολιτών, ήρθε στη μνήμη τους η αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής του 1974, όπου μέχρι σήμερα αποτελεί μια ανεπούλωτη πληγή στην ιστορία της Κύπρου. 

Πόσα καταφύγια έχουμε ωστόσο στην Κύπρο και τι γίνεται σε περίπτωση όπου ηχήσουν οι σειρήνες από βομβαρδισμούς και εχθροπραξίες; Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση, υπάρχουν 2,300 καταφύγια παγκυπρίως και ο κάθε πολίτης, οφείλει να γνωρίζει σε ποιο θα κατευθυνθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, η δημιουργία καταφυγίων και χώρων προστασίας αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας άμαχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων ξεκίνησε το 1999 και ενώπιον του κράτους υπήρξαν τότε δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη αφορούσε στη δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι οποίοι θα απαλλοτριώνονταν για τον σκοπό αυτό και η δεύτερη αφορούσε στη δημιουργία καταφυγίων σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους.

Μετά από μελέτη των δύο επιλογών, αποκλείστηκε η πρώτη, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους και έτσι καταλήξαμε στη δεύτερη επιλογή, η οποία παρείχε τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, με μαζικό μάλιστα τρόπο. Έτσι, χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες υπογείων, συγκατατέθηκαν στο να μετατραπούν οι ιδιόκτητοι χώροι τους σε δημόσιους χώρους καταφυγίων. 

Μέτρα αυτοπροστασίας και ασφάλειας από βομβαρδισμό και εχθροπραξίες

  • Όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας και ακούσετε το σήμα έναρξης συναγερμού, τρέξετε αμέσως να καλυφθείτε με ψυχραιμία εκεί που προγραμματίσατε από πριν (καταφύγιο, υπόγειο, εσωτερικό δωμάτιο κλτ). Αν δεν διαθέτετε καταφύγιο, επισημάνετε από τώρα τον ασφαλέστερο χώρο στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας. Βοηθήστε επίσης αυτούς που έχουν την ανάγκη σας (γέροντες, παιδιά, κλτ).
  • Αν ακούσετε βομβαρδισμό, χωρίς να έχει δοθεί σύνθημα συναγερμού, φυλαχθείτε αμέσως στον πλησιέστερο σε σας χώρο, που προσφέρεται για προστασία. Μην τρέχετε άσκοπα.
  • Πριν καλυφθείτε, κλείστε τους διακόπτες του γκαζιού, του ηλεκτρισμού και του νερού.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε απέναντι από εξωτερικά παράθυρα, πόρτες ή κοντά σε τζάμια. Υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού από βλήματα, σπασμένα τζάμια ή άλλα αντικείμενα.
  • Φροντίστε να έχετε στο σπίτι σας ένα φορητό ραδιόφωνο, για να ακούτε τις πληροφορίες και οδηγίες που θα μεταδίδονται. Είναι επίσης απαραίτητο ένα φανάρι.
  • Κατασβέστε αμέσως εστίες φωτιάς που πιθανόν να εκδηλωθούν.
  • Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, σταματήστε με ψυχραιμία στην άκρη του δρόμου, κατεβείτε αμέσως και προφυλαχθείτε όπου μπορείτε. Όχι κοντά σε διασταυρώσεις ή στενούς δρόμους για να κινούνται ελεύθερα τα αυτοκίνητα των διαφόρων υπηρεσιών.
  • Μην βγαίνετε από το χώρο προστασίας σας, αν δεν σημάνει το τέλος του συναγερμού.
  • Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο και δεν προσφέρεται χώρος για προστασία, πέσετε αμέσως μπρούμυτα, καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια και ανασηκώνοντας ελαφρά το στήθος. Κάθε βαθούλωμα του εδάφους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή τα θραύσματα των βομβών κατευθύνονται προς τα έξω και προς τα πάνω.
  • Να παρακολουθείτε, να εμπιστεύεστε και να υπακούτε μόνο στις οδηγίες που δίδονται μέσω του ραδιοφώνου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μη δίνετε πίστη στην προπαγάνδα του εχθρού. Μην πανικοβάλλεστε.

Οδηγίες αυτοπροστασίας και ασφάλειας σε περίπτωση ανταλλαγής πυροβολισμών

  • Πέσετε κάτω. Ελέγξετε την προέλευση των πυροβολισμών.
  • Παραμείνετε στο σπίτι σας. Η άτακτη και κάτω από το κράτος πανικού προσπάθεια διαφυγής, είτε πεζοί, είτε με αυτοκίνητο, σημαίνει αυτοκτονία.
  • Μη βγαίνετε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα και μην κοιτάζετε από τα παράθυρα από περιέργεια. Εκθέτετε τον εαυτό σας σε μεγάλο κίνδυνο.
  • Μετακινηθείτε από το δωμάτιο που αντικρίζει τους πυροβολισμούς και προφυλαχθείτε σε ασφαλέστερο μέρος.
  • Μην κυκλοφορείτε στους δρόμους. Κινδυνεύετε και παρανομείτε γιατί εμποδίζετε και όσους είναι εντεταλμένοι για εκτέλεση των έργων προστασίας και ανακούφισης.
  • Σε περίπτωση ανταλλαγής πυροβολισμών κατά τη νύχτα, συσκοτίστε το υποστατικό σας.

Γενικές οδηγίες μετά από βομβαρδισμό ή ανταλλαγή πυροβολισμών

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βοηθήστε όσους χρειάζονται βοήθεια (γέροντες, παιδιά κλπ).
  • Ελέγξτε το ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνιακό, υδρευτικό κλπ, δίκτυο και ειδοποιήστε χωρίς καθυστέρηση τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τυχόν ζημιές.
  • Μην πλησιάζετε αποκομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιών.
  • Μην πλησιάζετε ύποπτα αντικείμενα. Ενημερώστε αμέσως τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας ή την Αστυνομία για την ύπαρξή τους.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας και της Αστυνομίας.

Τι είναι ο συναγερμός;

Όταν μιλάμε για συναγερμό Πολιτικής Άμυνας, εννοούμε το γρηγορότερο δυνατό τρόπο ειδοποίησης, συνέγερσης και κινητοποίησης – ενεργοποίησης τόσο του άμαχου πληθυσμού, όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών για:

α) απειλούμενη ή επικείμενη ή εκδηλωθείσα εχθρική επιδρομή από τον αέρα, τη ξηρά ή τη θάλασσα

β) απειλούμενη ή επικείμενη ή εκδηλωθείσα συμφορά οφειλόμενη είτε σε θεομηνία ή άλλα φυσικά αίτια, είτε σε άλλο καταστρεπτικό γεγονός σοβαρής μορφής.

Ο συναγερμός, είναι το σύνθημα για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας και ασφάλειας του πληθυσμού από τη μια ή και αντιμετώπισης και καταστολής των αποτελεσμάτων οποιαδήποτε κατάστασης, από την άλλη. Στόχος, είναι η αποφυγή ή τουλάχιστον η μείωση των θυμάτων και των ζημιών στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ο συναγερμός κηρύσσεται από τον Υπουργό Εσωτερικών ύστερα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και μεταδίδεται με συνθήματα ή σήματα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών σειρήνων της Πολιτικής Άμυνας. Από το σύστημα ηλεκτρονικών σειρήνων, μπορούν να μεταδίδονται τρία διαφορετικά είδη ηχητικών σημάτων καθώς και φωνητικά μηνύματα ως ακολούθως.

  

 

Δειτε Επισης

Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο
Οι στόχοι των Fake News σε εμπόλεμη περίοδο και οι εκτιμήσεις για μεγιστοποίηση του υβριδικού πολέμου
Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO