Κίνδυνος για λουκέτο επιχειρήσεων-Από τον Covid στον πόλεμο, «όμηροι εξελίξεων»

Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις δίνουν τον δικό τους αγώνα για να επιβιώσουν, μετά τα χίλια μύρια κύματα που πέρασαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα τελευταία δυο χρόνια, το νέο κύμα επιπτώσεων λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία, μοιάζει σαν τελειωτικό κτύπημα και πλέον ο πιο... ισχυρός ίσως να αντέξει. Οι επιπτώσεις από την εισβολή των Ρώσων, άρχισαν ήδη να δείχνουν τα δόντια τους και μάλιστα η ανοδική πορεία στις αυξήσεις πρώτων υλών, είναι οφθαλμοφανής και στον τόπο μας. 

Αναμφισβήτητα, ανάμεσα στις χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από την οικονομική κρίση λόγω του πολέμου, δεν θα μπορούσε να απουσίαζε και η Κύπρος, η οποία ωστόσο, λόγω του μεγέθους της, ομοιάζει σαν όμηρος των εξελίξεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Λεωνίδα Πασχαλίδη, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER εξήγησε ότι παρόλο που δεν έχουμε απευθείας εμπόριο με Ουκρανία και Ρωσία, οι τιμές των πρώτων υλών επηρεάζονται, γιατί είναι κύριοι προμηθευτές αυτές οι χώρες.

«Δυστυχώς στην παρούσα φάση, είμαστε όμηροι των εξελίξεων. Όλες οι χώρες επηρεάζονται, πόσο μάλλον οι μικρές, όπως εμείς. Δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε την κατάσταση, καθώς είναι αδύνατο. Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει, είναι σε επίπεδο της Ε.Ε. να ληφθούν κάποιες αποφάσεις που να αφορούν μειώσεις δασμών και φόρο κατανάλωσης, για να μπορέσει τόσο ο κόσμος και οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν. Ακόμη και η μείωση που μας έκαναν στη βενζίνη που είναι γύρω στα οκτώ σεντ, έχει ήδη εξατμιστεί από την αύξηση των τιμών».

Παράλληλα, ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι κυρώσεις της Ε.Ε. οι οποίες επιβλήθηκαν στη Ρωσία, καθώς επηρεάζουν άμεσα και τη διεθνής οικονομία, αλλά και την οικονομία της Κύπρου. Μάλιστα, όπως διαμήνυσε ο κ. Πασχαλίδης, «δεν σημαίνει ότι εάν ολοκληρωθεί ο πόλεμος εντός του μηνός, αυτόματα καταργούνται και οι κυρώσεις. Οι κυρώσεις μπορεί να κρατήσουν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι οι κυρώσεις  θα κρατήσουν ολόκληρο τον χρόνο που διανύουμε και δυστυχώς ενώ όλοι υπολογίζαμε ότι το 2022 θα ήταν το έτος ανάκαμψης της Κύπρου, επειδή τα προηγούμενα έτη επηρεαστήκαμε από την πανδημία, δυστυχώς, ανατραπήκαν όλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όσο δε ο τουρισμός μας, ειδικά από Ρωσία και Ουκρανία, μιλάμε για το 25% του τουρισμού που ερχόταν από τις συγκεκριμένες χώρες».

Κίνδυνος για λουκέτο σε επιχειρήσεις 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωστόσο, ομοιάζει με ακόμη ένα κτύπημα στις επιχειρήσεις, μετά τον κορωνοϊό και μάλιστα αυτό το κτύπημα, θα καταδείξει ποιες επιχειρήσεις έχουν τις αντοχές για να συνεχίσουν και να μην προχωρήσουν σε λουκέτο. «Θα πρέπει να τύχουν βοήθειας οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντέξουν. Προσπαθούν όσο μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να απορροφήσουν όσο το δυνατό περισσότερο μέρος των αυξήσεων, αλλά με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, με την αύξηση των σιτηρών, αυξάνονται το αλεύρι, τα ζυμαρικά, τα ψωμιά, τα μακαρόνια, οι ζωοτροφές κτλ. Επομένως επηρεάζεται ολόκληρη αλυσίδα και υπάρχουν αυξήσεις γενικώς και δεν ξέρω που θα φθάσει στο τέλος ο πληθωρισμός».

Ερωτηθείς εάν πρέπει να ζητηθεί στήριξη από την Κυβέρνηση, ο κ. Πασχαλίδης, ανέφερε ότι, «θα πρέπει και η Κυβέρνηση να βοηθήσει και να στηρίξει, όπως στήριξε τον καιρό της πανδημίας, αλλά μέχρι εκεί που μπορεί γιατί πρέπει να το επιτρέπουν και τα δημοσιονομικά μας. Διότι ήδη υπήρξε αρκετή στήριξη τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω το γεγονός ότι είναι και το τελειωτικό κτύπημα για μερικές επιχειρήσεις. Είναι κοινή λογική όμως να έχουμε και κλείσιμο επιχειρήσεων».

Όσο αφορά το ποσοστό των εισαγωγών και των εξαγωγών μας με Ρωσία και Ουκρανία, οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί. Όπως εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης, «μόνο περίπου το 1% έρχεται από τη Ρωσία και λιγότερο από το 0.5% από την Ουκρανία. Όσο αφορά τις εξαγωγές μας, είναι γύρω στο 2% προς τη Ρωσία και λιγότερο από το 0.5% προς την Ουκρανία. Έτσι οι άμεσες επιπτώσεις, είναι μικρές. Ως εκ τούτου, υπάρχουν δυο τομείς που επηρεάζονται. Ένας τομέας είναι τα σιτηρά, των οποίων η ποσότητα που φέρνουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία, είναι κάτω των 15%, επομένως και πάλι δεν είναι οι κύριοι προμηθευτές μας, καθώς οι κύριοι προμηθευτές μας είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα».

Ο δεύτερος τομέας, είναι τα καύσιμα, όπου το 1% του συνόλου έρχεται από τη Ρωσία. «Εμείς καύσιμα, φέρνουμε κυρίως από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ολλανδία και την Ιταλία. Εμείς εξάγουμε κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα σε αυτές τις χώρες. Όσο αφορά όμως και τα καύσιμα και τα σιτηρά σίγουρα θα επηρεαστούν, γιατί η Ρωσία και η Ουκρανία, είναι κύριοι προμηθευτές παγκοσμίως σε αυτά τα είδη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δώρον… άδωρο η μείωση καυσίμων-Αυξήσεις φωτιά, σφίγγει ο κλοιός στους πολίτες

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»