Ανάγκη για στήριξη των προσφύγων εξέφρασαν Κύπριοι βουλευτές
15:50 - 12 Μαρτίου 2022

Σε παρεμβάσεις για θέματα μετανάστευσης και στήριξης των προσφύγων από την ΕΕ, καθώς και ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορίας, προχώρησαν οι Κύπριοι βουλευτές που συμμετέχουν στην 4η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, στις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας της Διάσκεψης στο Στρασβούργο, οι βουλευτές Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ, Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ και Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων, συμμετείχαν σε συζητήσεις για τη Μετανάστευση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, αντίστοιχα.
Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου καταδίκασε την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στη χώρα. Τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την ΕΕ στον ουκρανικό λαό, η κ. Ατταλίδου ανάφερε ότι οι πρόσφυγες, ιδιαιτέρως τα παιδιά και οι νέοι, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή και την εκπαίδευσή τους απρόσκοπτα. Όσον αφορά την εκπαίδευση, η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης της ευρωπαϊκής παιδείας κατά τρόπο που να προωθεί την κριτική σκέψη και την επικοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κατά τη συζήτηση με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ο κ. Παντελίδης επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταδείξει την ανάγκη για προληπτική δράση της ΕΕ σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και αυτός της ψηφιακής τεχνολογίας. Είπε ότι είναι απαραίτητος ένας κατεξοχήν ευρωπαϊκός ψηφιακός μετασχηματισμός, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα καταστήσει την ΕΕ πραγματικά ανταγωνιστική στο περιβάλλον που δημιουργείται από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Κατέληξε ότι η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και την προστασία τους από τη χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση.
Στη συζήτηση για τη Μετανάστευση τοποθετήθηκε η Μαρίνα Νικολάου, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης και σημείωσε ότι η ετοιμότητα της ΕΕ να παρέχει προστασία σε πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα, ωστόσο επέκρινε την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύει η ΕΕ στο προσφυγικό. Οι συνδιαλλαγές της ΕΕ με τη Τουρκία στον τομέα της μετανάστευσης, επισήμανε η κ. Νικολάου, πρέπει να τερματιστούν άμεσα. Είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, στη βάση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Αντίποινα» της Ρωσίας στις ΗΠΑ-Απειλεί να εγκαταλείψει στο διάστημα αστροναύτη
- Ρώσοι σκότωσαν 31χρονη που προσπαθούσε να βρει φάρμακα για τη μητέρα της
- Το «Ρωσικό πλοίο άντε γ@@@» των Ουκρανών συνοριοφυλάκων γίνεται γραμματόσημο
- Εξαντλούνται οι αντοχές των κατοίκων της Μαριούπολης-Συγκλονίζουν τα ηχητικά ντοκουμέντα
- Ποια είναι η «ηθοποιός» Μαριάννα, που έγινε... καραμέλα στο στόμα της ρωσικής προπαγάνδας