Ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και θαλασσινά

Η σκούρα εκδοχή τους! Συνταγή από: Λένια Λοΐζου

ΥΛΙΚΑ

Σάλτσα

  • 50 γρ. μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. σουπιές καθαρισμένες, κομμένες σε λωρίδες
  • 600 γρ. καλαμάρι καθαρισμένο, κομμένο σε ροδέλες 3 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. κρεμμύδι
  •  50 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 250 γρ. ώριμες ντομάτες, χωρίς φλούδα, χωρίς σπόρια, κομμένες σε κύβους
  • 50 γρ. ντοματοπολτό
  • 80 γρ. λευκό κρασί
  • 4 κ.γλ. πάστα ζωμό λαχανικών (βλ. συμβουλή)
  • 1 /2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 /2 κ.γλ. μπούκοβο
  • 1 κ γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 30 γρ. μελάνι σουπιάς (βλ. συμβουλή)
  • 2 κ.γλ. βασιλικό

Ταλιατέλες

  • 1700 γρ. νερό, ζεστό
  • 3 κ.γλ. πάστα ζωμού λαχανικών (βλ. συμβουλή)
  • 2 κ γλ. αλάτι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. ταλιατέλες (φωλιές), (ζυμαρικά με αυγό)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πυρίμαχο δοχείο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάλτσα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. μαϊντανό και κόψτε 5 δευτερόλεπτα./ταχύτητα 7. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Ξεπλύνετε τον κάδο.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. ελαιόλαδο, 600 γρ. σουπιές, 600 γρ. καλαμάρι και ρυθμίστε 25 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι. Αδειάστε σε πυρίμαχο δοχείο. Ξεπλύνετε τον κάδο.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 2 σκελίδες σκόρδο, 50 γρ. κρεμμύδι, 50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, τα υπόλοιπα 70 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Σοτάρετε 4 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 5

Προσθέστε τις σουπιές, το καλαμάρι, 250 γρ. ώριμες ντομάτες, 50 γρ. ντοματοπολτό, 80 γρ. λευκό κρασί, 4 κουταλάκια πάστα ζωμό λαχανικών, 1 /2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 /2 κουταλάκι μπούκοβο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι ζάχαρη και μαγειρέψτε 30 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι. Στα 15 λεπτά αφαιρέστε τη μεζούρα και τοποθετήστε πάνω στο καπάκι του κάδου το καλαθάκι.

Βήμα 6

Αφαιρέστε από τον κάδο μερικά κομμάτια (200 γρ. περίπου) σουπιάς - καλαμάρι (κυρίως τα πλοκάμια) για να γαρνίρετε τα πιάτα σας, πριν βάλετε το μελάνι.

Βήμα 7

Προσθέστε 30 γρ. μελάνι σουπιάς και μαγειρέψτε ακόμη 5 λεπτά/ Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε μεγάλο πυρίμαχο δοχείο (για να διατηρηθεί ζεστό) και προσθέστε 2 κουταλάκια βασιλικό και το μαϊντανό (αφήνοντας λίγο για το γαρνίρισμα).

Ταλιατέλες

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1700 γρ. ζεστό νερό και ζεστάνετε 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο 450 γρ. ταλιατέλες (βλ. συμβουλές), 3 κουταλάκια πάστα ζωμό λαχανικών, 2 κουταλάκια αλάτι, 10 γρ. ελαιόλαδο και μαγειρέψτε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Σουρώστε τα ζυμαρικά στον βαθύ δίσκο του Varoma, μεταφέρετε στο πυρίμαχο δοχείο με τα θαλασσινά και ανακατέψτε καλά να σμίξουν, ώστε να πάρουν χρώμα οι ταλιατέλες από το μελάνι. Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Συμβουλές

- Ανατρέξτε στη Βασική Μαγειρική για τη συνταγή πάστας ζωμού λαχανικών.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μακριές ταλιατέλες, αφού τις σπάσετε στη μέση, πριν τις προσθέσετε στον κάδο.

- Ζητήστε από την ψαραγορά να σας καθαρίσουν το καλαμάρι και τις σουπιές (να σας βάλουν ξεχωριστά σε σακουλάκι το μελάνι σουπιάς)

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι