Το Plan B των ιδιωτικών σχολείων σε περίπτωση κρουσμάτων-«Είναι το πιο δίκαιο»

Φουλάρουν μηχανές και ετοιμάζονται πυρετωδώς παιδιά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις επικείμενες εξετάσεις εισδοχής των μαθητών, οι οποίοι θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για ακόμη μία χρονιά, οι εξετάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται.

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί άρχισαν να σταθεροποιούνται και η εικόνα έχει παρουσιάσει βελτίωση, αν και τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, αρκετές πτυχές της καθημερινότητας επηρεάζονται από τον εντοπισμό των θετικών περιστατικών. Τα σχολεία και οι εξεταστικές περιόδους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας την εμπειρία των πρώτων εξετάσεων, πριν από δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας, έχει προβλέψει ώστε να μην χάσει κανένα παιδί τις εξεταστικές περιόδους, με πιο πρόσφατη αυτή των τετραμήνων. Το Υπουργείο Παιδείας είχε δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τρεις σειρές εξετάσεων, για τους μαθητές που θα εντοπίζονταν θετικά στον ιό.

Το παράδειγμα του Υπουργείου φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει και επίσημα σε περίοδο εξετάσεων. Συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι μαθητές των Δημοτικών, που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις, ώστε να εξασφαλίσουν θέση και ήδη έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες.

Το ερώτημα που πλανάται και προκαλεί ανησυχία των μαθητών αλλά και των γονιών είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας μαθητής εντοπιστεί θετικός στον κορωνοϊό ή θεωρείται στενή επαφή και δεν μπορεί να προσέλθει στο εκάστοτε εξεταστικό κέντρο; Τις ίδιες ανησυχίες των μαθητών και των οικογενειών τους φαίνεται ότι έχουν και οι ιδιοκτήτες των σχολείων, οι οποίοι ήδη έχουν καταρτήσει plan b.

«Οι ημερομηνίες των εξετάσεων έχουν οριστεί από το Υπουργείο, μετά από συνεννόηση μαζί μας και όλοι ξέρουν πότε θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν τέλη Μαρτίου. Το plan b που θα ακολουθήσουμε θα είναι το ίδιο που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας, με τις εξετάσεις τετραμήνου», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου, Γιώργος Κρητικός.

Με αυτό τον τρόπο, τα ιδιωτικά σχολεία θέλουν να περιορίσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αδικία ανάμεσα στους μαθητές, που θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις. «Θέλουμε να είναι το πιο δίκαιο. Θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη σειρά, εκεί και όπου δικαιολογείται».

Η απόφαση εναπόκειται στο κάθε σχολείο

Την ίδια ώρα, το πλάνο του Συνδέσμου δεν υποχρεώνει τα μέλη του να το ακολουθήσουν πιστά, αφού πρόκειται για σύσταση, νοουμένου ότι το κάθε σχολείο μπορεί να λάβει τις δικές του αποφάσεις.

«Στην πλειοψηφία τα σχολεία αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη σύστασή μας και θα έχουν κι άλλες σειρές εξετάσεων, για να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά. Υπάρχει και ένας πολύ μικρός αριθμός σχολείων που αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν, ώστε να ανακοινώσουν και δεύτερη σειρά εξετάσεων. Ωστόσο, θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να πάρουν αποφάσεις».

Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, τα σχολεία να λάβουν διαφορετική απόφαση εκεί που κριθεί ανάγκη, αφού μελετήσουν τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιόν τους. «Η θέση του Συνδέσμου είναι ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στα παιδιά. Δεν γίνεται το παιδί που είναι θετικό ή είναι επαφή, να μην πάρει τη δεύτερή του ευκαιρία, από τη στιγμή που για όλες τις άλλες εξετάσεις και στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, δίνεται δεύτερη ευκαιρία. Είναι θέμα δικαιωμάτων του παιδιού και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για όποια απόφαση λάβει».

Δειτε Επισης

Καιρός για παραλία και βουτιές-Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία
Με λένε Petya, με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει
Άλλα στα πρωτόκολλα, άλλα στην πράξη-Πλήρωσε με τη ζωή της την αποτυχία της Αστυνομίας η Petya
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Τούρκου εκτελεστή στον Πειραιά
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους
Δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός
Βελτίωση στον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων ζητά η ΕΚΥΣΥ