Διαφοροποιήσεις στο ρωσικό αφήγημα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Η Ρωσία άλλαξε σήμερα τη στάση σε ό,τι αφορά τον βομβαρδισμό ουκρανικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, με μια σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό χθες και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  

«Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Ζελένσκι που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.

Υπό το φως της διεθνούς καταδίκης, υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις ασυνέπειας στην απάντηση Ρώσων αξιωματούχων, που από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου εμμένουν σταθερά στο ίδιο αφήγημα για αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει αμέσως μετά, δήλωσε χθες στο Reuters: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν βάλλουν κατά στόχων αμάχων». Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει το περιστατικό. «Οπωσδήποτε θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εσείς και εγώ δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το συνέβη εκεί», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Και ο στρατός είναι πολύ πιθανόν να παράσχει κάποιες πληροφορίες».

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πιο επιθετική γραμμή, απορρίπτοντας τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ως «ψευδή είδηση». «Είναι τρομοκρατία της πληροφορίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε κατά αυτού που χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες φωνές για τις υποτιθέμενες θηριωδίες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία ότι το κτίριο του νοσοκομείου ήταν για μέρες υπό τον έλεγχο των ριζοσπαστικών ουκρανικών δυνάμεων, που είχαν απομακρύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς –μια εκδοχή που απορρίφθηκε από τον Ζελένκσι ως ψέμα.

Η Μόσχα λέει ότι εκτελεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση και την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και η Δύση το απορρίπτουν αυτό ως ψευδή προσχήματα για μια εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα 44 εκατ. ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμια οργή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου-Συγκλονίζουν οι εικόνες

 

Δειτε Επισης

Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα
Βλέπει άνοιγμα νέας σελίδας για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK ο Ερντογάν
«Μεθυσμένος» πιλότος της United αναγκάστηκε να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ είχε απλά διάσειση
Αμερικανός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Δυτική Όχθη
Διακόπηκε η ροή καυσίμων από ένα εκ των πιλότων στο μοιραίο boeing της Air India-Τι δείχνει το πόρισμα
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού
Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο «Φίτο», ο κυριότερος διακινητής ναρκωτικών στον Ισημερινό
Kαταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα o OHE
Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό