Nα αποζημιώσει τις οικογένειες εννέα αγνοουμένων καλούν την Τουρκία οι Υπουργοί του ΣτΕ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να καταβάλουν τη «δίκαιη ικανοποίηση» που επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συγγενείς εννέα Ελληνοκυπρίων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λόγω της αποτυχίας των τουρκικών αρχών να διεξαγάγουν αποτελεσματικές έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων και την απάνθρωπη μεταχείριση των συγγενών τους.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία έπρεπε να καταβάλει συνολικά 108.000 ευρώ ως αποζημίωση και 72.000 ευρώ σε έξοδα στους συγγενείς έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

Σε  ενδιάμεσο ψήφισμα που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Υπουργών εξέφρασε βαθιά ανησυχία ότι οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης όχι μόνο στερεί από τα θύματα τη λήψη αποζημίωσης, αλλά είναι επίσης κατάφωρη ασέβεια των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως συμβαλλόμενου μέρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση της υπόθεσης, μαζί με τη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2023 για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Βλέπει παράθυρο ελπίδας μετά την διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-«Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο»
Τα ρίχνει ξανά στην Ε/κ πλευρά ο Τατάρ-«Κινείται εδώ και χρόνια στη ζώνη άνεσης της διεθνούς αναγνώρισης»
Συνεχίζει ακάθεκτος την προκλητική στάση στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Χαρακτήρισε «νόμιμο βήμα» την εισβολή
Μεταλλίο Εξαίρετης Προσφοράς στη Μαρίζα Κωχ-«Πρωτοστάτης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του Κυπριακού»
Επιμένει με τα «δύο κράτη» ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα
Μεγάλη γκάφα Ερντογάν-Χρησιμοποίησε εικόνα της ΕΟΚΑ για τον τουρκικό στρατό και τη διέγραψε αμέσως
Επιστροφή του καιρού στα 40αρια-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
ΒΙΝΤΕΟ: Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Τον υποδέχθηκε ο Τατάρ μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο
Αντίποινα ψευδοκράτους για σφετεριστές; Κατηγορούν τους πέντε Ε/κ για κατασκοπία, τους συνδέουν με κατασκευαστικές εταιρείας
Δημοσιεύει βίντεο το ΔΡΑΣΙΣ από την παρέμβαση ΜΜΑδίτη για μη κάψιμο σημαίας του ψευδοκράτους-Αντίδραση από ΕΛΑΜ