Η αλλαγή πλάνων του Πούτιν, η ενωμένη Δύση και ο χρόνος που τον πιέζει

Αντίστροφα έχει ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος για τον Πούτιν, την ίδια ώρα που η εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, για έκτη ημέρα. Ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει να μελετήσει καλά τα επόμενά του βήματα, ώστε να λάβει τη σωστή απόφασή του, χωρίς να χάσει από το γόητρό του, αφού η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, στα οποία ήλπιζε ότι θα καταφέρει με την εισβολή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, όταν έδωσε το πρόσταγμα για την εισβολή την περασμένη Πέμπτη, δεν είχε εκτιμήσει ότι η αντίσταση που θα αντιμετώπιζε θα ήταν η αναμενόμενη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι προετοιμασμένος για την πορεία των επιχειρήσεων, κάτι που τον οδήγησε να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, ώστε να δώσει στις ομάδες του χρόνο να ανασυγκροτηθούν.

«Η Ρωσία διαπίστωσε ότι εκεί που υπολόγιζε σε μικρή αντίσταση, αντιμετώπισε μεγάλη αντίσταση από τους Ουκρανούς. Υπολόγιζε ότι ο Ζελένσκι θα φύγει από την Ουκρανία, πράγμα που του προτάθηκε δύο φορές και αρνήθηκε. Οι δικές της στρατιωτικές δυνάμεις έχει πρόβλημα λογιστικής υποστήριξης, δηλαδή τρόφιμα, νερό, καύσιμα, γιατρούς, ανταλλακτικά. Αυτή η έλλειψη της καλής διοικητικής μέριμνας υποστήριξη, προκαλεί πτώση του ηθικού των στρατιωτών της πρώτης γραμμής, πράγμα που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στο πεδίο της μάχης και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Δεν έχει καταληφθεί κανένα σημαντικό αστικό κέντρο», υπέδειξε στον REPORTER ο διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας.

Εκτός από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, τα σχέδια του Ρώσου εισβολέα άλλαξαν όταν είδε και την στήριξη της Δύσης προς τη χώρα του Ζελένσκι, κάτι το οποίο και πάλι ανάγκασε τον Πούτιν να αναδιαμορφώνει τις δυνάμεις και τα σχέδιά του.

«Αυτά είναι εκείνα που δεν υπολόγισε καθόλου ο Πούτιν. Είχε υπερβολική αντίδραση από τους Ουκρανούς, στο πεδίο της μάχης, υπερβολική και ενωμένη αντίσταση από τους δυτικούς στη διπλωματία και στην οικονομία και αυτό τον έβαλε στη δύσκολη θέση που είναι σήμερα. Η αντίδραση της Ουκρανίας στην εισβολή ήταν ο λόγος για να αλλάξει στρατηγική ο Πούτιν και ο λόγος που ώθησε μετά όλους τους δυτικούς να υπερθεματίσουν στα θέματα της Ουκρανίας. Στην αρχή θα έκαναν μόνο για την τιμή των όπλων κάποιες κυρώσεις και θα άφηναν την Ουκρανία στην τύχη της, αλλά στη συνέχεια είδαν τη δυνατότητα να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο, είτε φυσικά, είτε πολιτικά και κατάλαβαν ότι είναι καιρός να αλλάξουν στάση. Για παράδειγμα, η Γερμανία, μετά από 70 χρόνια ανεξαρτησίας, άλλαξε πολιτική έναντι στη Ρωσία και αντί συνεργασίας, να μπει σε αντιπαράθεση».

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων

Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν και ο ίδιος που ζήτησε την έναρξή τους, σε μία προσπάθεια να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα στρατεύματά του, για να ανεφοδιαστούν και να ενισχυθούν με νέες εφεδρείες.

«Τις διαπραγματεύσεις ζήτησε η Ρωσία. Δεν ξεκίνησαν τις προηγούμενες τρεις-τέσσερις μέρες, επειδή η Ρωσία είχε θέσει όρους και προϋποθέσεις, όπως τη παράδοση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων και χαρακτήριζε την ηγεσία στο Κίεβο ως ναρκομανείς και άλλα επίθετα και τρίτο στην προ πολέμου περίοδο καλούσε την ηγεσία της Ουκρανίας, να συνομιλήσει με τους αυτονομιστές και η ίδια η Μόσχα δεν δεχόταν να μιλήσει μαζί τους. Τώρα πόσες αλλαγές είδαμε; Συνομιλεί μαζί τους και δεν τους παραπέμπει στους αυτονομιστές, δεν θέτει όρους. Άρα ποιος θέλει περισσότερο να καταλήξουν οι προϋποθέσεις σε κάποιο αποτέλεσμα; Η Ρωσία. Ένας βασικός κανόνας όλων των διαπραγματεύσεων είναι εκείνος που θέλει περισσότερο, πληρώνει περισσότερο».

Το επόμενο βήμα για τη Ρωσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αφού πρέπει να λάβει τη σωστή απόφαση, που θα καθορίσει τα επόμενά του βήματα και δεν θα πλήξει το γόητρό του, με τον κ. Ζαρούνα να θεωρεί την ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας είναι η χειρότερη επιλογή που έχει να λάβει αυτή τη στιγμή.

«Η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας, ακόμη κι αν πετύχει, συνεπάγεται με σημαντικό κόστος σε άνδρες και υλικό. Θα πάρει και χρόνο και ο Πούτιν δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Από τη στιγμή που έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα SWIFT κλπ, ο χρόνος του είναι πολύ ακριβός και θα προκαλούνται αναταράξεις εσωτερικές. Αυτή η επιλογή είναι κατά τη γνώμη μου η χειρότερη, επειδή ακόμη και να πετύχαινε, θα έχει πρόβλημα στο τέλος της, δηλαδή, στη διατήρηση του ελέγχου της Ουκρανίας. Δεν μπορείς να ελέγξεις μία χώρα που δεν θέλει να ελεγχθεί, είναι 40 εκατομμύρια κόσμος και είναι μίας τεράστιας έκτασης. Είδαμε το κλίμα στον ουκρανικό λαό. Είναι σαφώς αντιρωσικό αυτή την περίοδο, υπάρχουν χιλιάδες όπλα στα χέρια των Ουκρανών πολιτών, οπόταν δεν μπορεί να γίνει διαχείριση στρατηγικής κατοχής. Ούτε μέσω κάποιας μαριονέτας στο Κίεβο, που θα θεωρούν οι ίδιοι οι Ουκρανοί ως προδότη».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν μπορεί να λάβει απόφαση και να δώσει την εντολή να αποχωρήσουν τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, αφού μία τέτοια επιλογή θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα για το γόητρο και την αξιοπιστία του.

«Δεν πρέπει να φανεί ότι ηττάται. Πρέπει να βρεθεί κάτι ενδιάμεσο. Μίας διατήρησης του γοήτρου, να πάρει δύο πράγματα και να πει ότι πέτυχε. Ένα από αυτά είναι η ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, σε σχέση με ΝΑΤΟ. Οι Ουκρανοί δεν θα το απέκλειαν, αν είχαν άλλες διεθνείς εγγυήσεις. Δεύτερο, να πάρει την εφαρμογή του Μινσκ, όχι όπως το θέλει, αλλά με κάποιο τρόπο, για να πει ότι προστάτευσε τους Ρωσόφωνους στην περιοχή του Ντονμπάς. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να βρει μία απάντηση στην περιοχή της Κριμαίας, επειδή αν δεν απαντηθεί, η διαφορά Ουκρανίας και Ρωσίας θα παραμένει και θα σιγοβράζει».

Εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει απέναντι σε ένα σημαντικό αντίπαλο, ο οποίος δεν του αφήνει περιθώρια λάθους. Αυτός είναι ο χρόνος. «Ο χρόνος κοστίζει και σε αίμα και σε υλικό και σε χρήμα. Δεν έχει την πολυτέλεια μίας μακροχρόνιας επιχείρησης στην Ουκρανία. Άρα, μπορεί να κάνει ακόμη μία επίθεση, να ρίξει τις εφεδρείες του μέσα, για να δει μέχρι που μπορεί να πάει. Σε μία εβδομάδα από σήμερα, πρέπει να έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις, αν πρόκειται να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον Πούτιν. Αν παραταθούν τα πράγματα, τότε θα χειροτερεύουν. Ο χρόνος λειτουργά εναντίον του».

 

Δειτε Επισης

Ο ΓΓ ΟΗΕ καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα-Τόνισε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής
Την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η εκεχειρία-Διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια
Χαμάς: «Μεγάλο κέρδος» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία
Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας-Απομένουν κάποια ζητήματα, σύμφωνα με το Ισραήλ
Ο άνθρωπος του Τραμπ, που άσκησε πίεση στον Νετανιάχου, και θεωρείται «κλειδί» για τη συμφωνία
Συναντήθηκε ξανά με τον Σύρο ομόλογό του ο Φιντάν-«Συρία και Τουρκία γράφουν μια νέα ιστορία»
Η πρωθυπουργός της Δανίας είπε στον Τραμπ ότι επαφίεται στη Γροιλανδία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν στο άκουσμα της εκεχειρίας
Η υποψήφια υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι δεν θα στοχοθετήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ