Tα παράδοξα στρατηγικά λάθη του Βλαντιμίρ Πούτιν

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκπλαγεί από αυτό που θεωρούν ως επαναλαμβανόμενα λάθη, τα οποία ίσως αντανακλούν τη εσφαλμένη πεποίθηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι Ουκρανοί είχαν μια υποβόσκουσα συμπάθεια προς τη Ρωσία και απλώς θα συναινούσαν στην πτώση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μόλις τα στρατεύματα της Μόσχας εισέβαλαν.  

Ένας εμπειρογνώμονας, ο καθηγητής Lawrence Freedman, έκανε μια ανάρτηση για το θέμα την Κυριακή. "Η πρώτη μεγάλη έκπληξη αυτού του πολέμου", έγραψε, "έγκειται στην αποτυχία της ρωσικής ανώτατης διοίκησης να εκμεταλλευτεί την χρονικά παρατεταμένη στρατιωτική τους συγκέντρωση για να σχεδιάσει και στη συνέχεια να εφαρμόσει μια αποτελεσματική επίθεση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόρρητα στοιχεία από ΗΠΑ δείχνουν δεύτερη εισβολή-Προβλέπουν σφαγή στο Κίεβο

Τα πρώτα λάθη περιλάμβαναν τη θεαματική προσγείωση των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων με ελικόπτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χοστομέλ, ακριβώς βορειοδυτικά του Κιέβου, πολύ πριν από την επικρατούσα εισβολή και χωρίς ουσιαστική αεροπορική υποστήριξη. Ακολούθησαν τέσσερις ημέρες μαχών στην περιοχή, με την Ουκρανία να είναι σε θέση να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τις κοντινές πόλεις Bucha και Irpin, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Μια παρομοίως αποτυχημένη επίθεση έλαβε χώρα την Κυριακή στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, όπου υπήρξε εισβολή Ρώσων κομάντος, οι οποίοι, αν κρίνουμε από τα βίντεο, χρησιμοποίησαν μόνο φορτηγά και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και όχι τανκς. Η επίθεση αποκρούστηκε μέχρι το μεσημέρι, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για σοβαρή απόπειρα κατάληψης.

Εξίσου απορίας άξια για τους δυτικούς παρατηρητές ήταν η περιορισμένη χρήση αεροπορικών δυνάμεων από τη Ρωσία. Είχε υποτεθεί ότι η Μόσχα θα επεδίωκε να εξουδετερώσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα και να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή.

Παρόλο που τα πυραυλικά πλήγματα την πρώτη ημέρα θεωρείται ότι εξουδετέρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας και τα γερασμένα συστήματα αεράμυνας S-300, ένα μέρος της αεροπορίας της παρέμεινε ενεργό, ίσως είκοσι Mig-29 και δώδεκα γρήγορα αεροσκάφη Su-27, που πετούσαν χαμηλά για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς η Ρωσία βάζει μπουρλότο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Ακόμη και μερικά από τα περίπου δώδεκα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 φαίνεται να παραμένουν σώα. Ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως από τον ουκρανικό στρατό και θεωρείται από τους αναλυτές ως γνήσιο, έδειχνε κάτι που φαινόταν να είναι ένα χτύπημα σε ρωσική αυτοκινητοπομπή.

Τέτοιες αποτυχίες έχουν ανυψώσει το ηθικό της Ουκρανίας. Η χώρα βιώνει τώρα μια εντυπωσιακή εθνική συσπείρωση, όπου οι άνθρωποι, κυρίως άνδρες, σχηματίζουν ουρές για να καταταγούν και άλλοι έχουν αρχίσει να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ για να προετοιμαστούν για τις σκληρές μάχες που ενδέχεται να ακολουθήσουν για τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων. Ακόμα και αν ο Ζελένσκι συλληφθεί ή σκοτωθεί σε πυραυλική επίθεση, το έθνος φαίνεται έτοιμο να πολεμήσει.

Αλλά αυτές είναι επίσης απλά οι εναρκτήριες βολές ενός πολέμου. Παρά τα ρωσικά σφάλματα, οι ευρύτερες δυνάμεις της Μόσχας έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο αλλού, κάμπτοντας τις αντιστάσεις όπου ήταν δυνατόν. Οι κύριες δυνάμεις εισβολής της έχουν κατευθυνθεί προς το Κίεβο και το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε σε συνέντευξή του: "Αυτή τη στιγμή είμαστε περικυκλωμένοι". Αυτό διευκρινίστηκε αργότερα από την ομάδα Τύπου του, η οποία δήλωσε ότι ο Κλίτσκο μιλούσε μεταφορικά και ότι το Κίεβο δεν είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένο.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να αποκόπτουν σταδιακά το νότο, ανατολικά της Χερσώνας, στις εκβολές του Δνείπερου, με μόνη την ολοένα και πιο απομονωμένη Μαριούπολη να αντέχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς η Ρωσία βάζει μπουρλότο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Τα δυτικά έθνη έσπευσαν να προσφερθούν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ιδίως η Γερμανία, η οποία έθεσε τέρμα στη μεταπολεμική διστακτικότητά της όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων και προσφέρθηκε να στείλει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger. Το ερώτημα τώρα θα είναι αν θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις προμήθειες εκεί από ξηράς, καθώς η Ρωσία ελέγχει τα περισσότερα σημεία-κλειδιά του εδάφους.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, μια πόλη περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων, εδώ και εβδομάδες - και θα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την κατασκοπευτική υπηρεσία FSB για να παραδοθεί η πόλη μέσω πραξικοπήματος.

Η ανησυχία είναι ότι ο Πούτιν μπορεί να καταφύγει σε πόλεμο στα αστικά κέντρα - μια άνιση μάχη όπου ο επιτιθέμενος εκτιμάται ότι χρειάζεται πλεονέκτημα πέντε προς ένα για να επικρατήσει. Δεν είναι σαφές πόσο οργανωμένη είναι η άμυνα του Κιέβου, δεδομένης της κινητοποίησης του Ζελένσκι την τελευταία στιγμή, αλλά ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να κατακτήσει μια νίκη είναι να χρησιμοποιήσει όπλα αδιακρίτως γενικεύοντας τον πόλεμο, ιδίως αν ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να κερδίσει μια γρήγορα νίκη για να σώσει τα προσχήματα και το πληγωμένο του κύρος.

Πηγή: lifo.gr

Δειτε Επισης

Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Νέα διάσταση για τον πόλεμο στην Ουκρανία-Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik που εκτόξευσε η Ρωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από χτύπημα με πέντε πυραύλους σε οκταόροφη πολυκατοικία στο Λίβανο
Η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει» στην περίπτωση νέων εμπορικών εντάσεων με ΗΠΑ
Γηροκομείο-κολαστήριο στην Ισπανία άφηνε τους ηλικιωμένους νηστικούς για 15 ώρες
Πήγε στην Τουρκία για εγχείρηση απώλειας βάρους και της έκοψαν το 93% του στομάχου της
Η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τα νότια προάστια της Βηρυτού
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής του Ντ. Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
Αντιμέτωπα με «λουκέτο» νοσοκομεία στη Γάζα σε 48 ώρες λόγω έλλειψης καυσίμων