Μήνυμα ενδυνάμωσης της Ε.Ε. από τη Γαλλίδα Πρέσβειρα-«Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις»

Ο πόλεμος που διεξάγεται στο κατώφλι της ΕΕ καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ενδυνάμωση της κυριαρχίας μας και να πολεμήσουμε για τις αξίες και τα δικαιώματά μας, ανέφερε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε εκδήλωση στη Λευκωσία με τίτλο «Η Βραδιά των Ιδεών – Ανοικοδομώντας την Ευρώπη του αύριο, συζητήσεις με αφοσιωμένους νέους», που διοργανώθηκε από τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στην εισαγωγική της ομιλία, η κα. Γκρενέ-Καταλάνο είπε πως «πιθανόν να βρισκόμαστε σε μια καμπή στην ευρωπαϊκή ιστορία», προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ να καταστεί ένας πλήρως ανεπτυγμένος, αυτόνομος και ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα».

Η Γαλλίδα Πρέσβειρα ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα τελευταία δυο χρόνια έχουν δείξει τη σημασία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, από τους υγειονομικούς κινδύνους μέχρι τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου, και τώρα «τη στρατιωτική απειλή στα σύνορά μας».

«Είναι ξεκάθαρο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρώτα από όλα με το να σταθούμε ενωμένοι υπέρ της Ουκρανίας. Η ενότητα που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα για υιοθέτηση ορισμένων μαζικών και επιζήμιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας δείχνει την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε γρήγορα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση», σημείωσε.

Αναφερόμενη στη «Βραδιά των Ιδεών», η κα. Γρενέ-Καταλάνο είπε πως αυτή διοργανώνεται τα τελευταία επτά χρόνια σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για τη Γαλλία. «Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να γιορταστεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και γνώσης με τη διοργάνωση διασκέψεων, φόρουμ και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, καθώς και καλλιτεχνικών εκτελέσεων», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως τα δυο κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη θέματα προς συζήτηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και το μέλλον της νεολαίας στην ψηφιακή εποχή και ο ρόλος της για την Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης πως «Η Βραδιά των Ιδεών» ακολουθεί το μοντέλο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, της οποίας τα συμπεράσματα θα γίνουν γνωστά τον Μάιο.

Η κα. Γκρενέ – Καταλάνο είπε πως όλες οι διοργανώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενωσιακό μας οικοδόμημα.

«Οι προτάσεις των πολιτών πρέπει να οδηγήσουν σε μια πιο επαρκή Ευρώπη, μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και μια Ευρώπη που να τους προστατεύει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει μια ισχυρή πρόκληση για εμάς. Είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση», ανέφερε.

Είπε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι επίσης σημαντικό να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι νέοι, σημειώνοντας πως η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ έχει θέσει τη νεολαία ως προτεραιότητα, σύμφωνα με την ατζέντα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2022.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είπε, μεταξύ άλλων, πως λυπάται βαθύτατα που αυτή η εκδήλωση διεξάγεται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είμαι βαθύτατα λυπημένη που το 2022 βιώνουμε μια τόσο βίαιη επίθεση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε. Πρόσθεσε πως λυπάται βαθύτατα που βλέπουμε την ίδια εικόνα και την ίδια παραβίαση όπως το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, σημειώνοντας πως στην Κύπρο έπειτα από 48 χρόνια ακόμα υποφέρουμε. «Ας ελπίσουμε ότι η ελπίδα, η σταθερότητα και οι αρχές θα υπερισχύσουν το συντομότερο», ανέφερε.

«Στο τέλος της ημέρας είναι θέμα αρχών, αξιοπρέπειας και σεβασμού και είμαι βαθύτατα συγκινημένη και περήφανη από την ανταπόκριση της ΕΕ», ανέφερε.

Η κα. Δημητρίου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή απευθύνεται σε αφοσιωμένους νέους. Υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής των νέων στις επίσημες πολιτικές διαδικασίες, μέσω του δικαιώματός τους να ψηφίζουν, αλλά και της ενεργούς συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ως πολιτικοί και αυτοί που λαμβάνουμε αποφάσεις, πρέπει να στοχεύουμε τόσο στο να εμπνέουμε όσο και να ενδυναμώνουμε τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες», τόνισε.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως «αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τον λαό και τη νεολαία της Ουκρανίας. Επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, ευχόμενοι η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να τερματίσει την επιθετικότητα και τον πόλεμο», επεσήμανε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η εκδήλωση «Η Βραδιά των Ιδεών» δίνει την ευκαιρία σε αφοσιωμένους νέους πολίτες να συζητήσουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους για τον ρόλο των Ευρωπαίων νέων σε μια εποχή ψηφιακής επανάστασης και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Υπογράμμισε πως «η ενεργός συμμετοχή των νέων ανθρώπων αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο πολιτότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία και στη δημοκρατική Ευρώπη» και είναι το μέσο για ενίσχυση του ρόλου και την ενσωμάτωση και συμπερίληψη των νέων ανθρώπων, και για ενδυνάμωση της συμβολής τους στην ανάπτυξη της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη.

Είπε πως αυτοί που χαράσσουν πολιτικές πρέπει να ενδυναμώνουν τους νέους και είπε πως το Υπουργείο του οποίου προΐσταται έχει αυτό το όραμα για μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της νεολαίας.

Ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, σε παρέμβασή του διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες είπε, ανάμεσα σε άλλα, πως η νεολαία είναι το μέλλον και η συμβολή της είναι ένας ιδιαίτερος σημαντικός παράγοντας στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε πως στο σημερινό κόσμο, με τα όσα έχουμε δει και βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές να μετατρέπονται σε μια υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ και με την κλιματική αλλαγή, η στρατηγική αυτονομία δεν είναι μόνο ένας πολιτικός στόχος αλλά μια αναγκαιότητα, ώστε η ΕΕ να επιβιώσει και να μπορέσει να έχει ένα ηγετικό ρόλο στην υφήλιο.

Υπογράμμισε εξάλλου πως η στρατηγική αυτονομία και η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Και ασφαλώς εάν ο Πούτιν και η Ρωσία είναι σήμερα αυτοί που επιτίθενται κατά της Ουκρανίας, που είναι, ο κ. Ερντογάν είναι επίσης αυτός που επιτίθεται κατά της ΕΕ, με την κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι έδαφος της ΕΕ», ανέφερε.

Η πρώτη συζήτηση στην εκδήλωση είχε τίτλο «Η ΕΕ αντιμέτωπη με τις κλιματικές και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις» και η δεύτερη «Ποιο είναι το μέλλον για τους Ευρωπαίους νέους σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή επανάσταση;».  Συμμετείχαν η πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Αντρούλα Βασιλείου, η ειδική επί θεμάτων περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου, καθώς και ομιλητές από το εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»