Τάρτα με σοκολάτα και φράουλες

Νοστιμίζοντας το ταίρι σου! Συνταγή από τον chef Σάββα Μάππουρα

ΥΛΙΚΑ

Γκανάς

  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 100 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 100 γρ. γάλα
  • 3 γρ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη (1 κ.γλ.)

Ζύμη

  • 100 γρ. βούτυρο, σε κομμμάτια και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Σαντιγί

  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Συναρμολόγηση

  • 500 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες και στραγγισμένες
  • 25 γρ. μαρμελάδα χρυσόμηλο
  • 25 γρ. νερό
  • 10 γρ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • πλάστης
  • στρογγυλή φόρμα για τάρτες με αποσπώμενο πάτο (24 εκ.)
  • πιρούνι
  • αντικολλητικό χαρτί
  • βαρίδια
  • πιατέλα
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • σακούλα ζαχαροπλαστικής
  • μύτη αστεράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γκανάς

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. μαύρη σοκολάτα και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.

Βήμα 2

Προσθέστε 100 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 100 γρ. γάλα, 3 γρ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη και λιώστε 5 λεπτά/40°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. αλεύρι, 100 γρ. βούτυρο, 1 μεγάλο αυγό, 1 πρέζα αλάτι και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, ρυθμίστε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 3

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας για τάρτες με αποσπώμενο πάτο (24 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο 27-28 εκ. και μεταφέρετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι, τρυπήστε όλη την επιφάνεια της ζύμης, καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί, γεμίστε με βαρίδια και ψήστε για 10 λεπτά (180°C).

Βήμα 5

Αφαιρέστε τα βαρίδια και το αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για ακόμα 10 λεπτά (180°C). Αφήστε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε με τη συνταγή για σαντιγί.

Σαντιγί

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 10 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 100 γρ. κρέμα γάλακτος και χτυπήστε χωρίς να ρυθμίσετε χρόνο/ταχύτητα 3.5, μέχρι να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα, παρακολουθώντας από το άνοιγμα της μεζούρας για να αποφύγετε το υπερβολικό χτύπημα. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε με τη συναρμολόγηση.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Τοποθετήστε το χτυπητήρι. Βάλτε στον κάδο, κουταλιά-κουταλιά, τη γκανάς από το ψυγείο και χτυπήστε 3 λεπτά/ταχύτητα 3.5 να αφρατέψει.

Βήμα 2

Ξεφορμάρετε την τάρτα, μεταφέρετε σε πιατέλα και απλώστε ομοιόμορφα τη χτυπημένη γκανάς. Στο κέντρο, διακοσμήστε τις φράουλες σε σχήμα καρδιάς.

Βήμα 3

Τοποθετήστε ένα μπολ στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 25 γρ. μαρμελάδα χρυσόμηλο και 25 γρ. νερό. Αναμείξτε με ένα κουτάλι και γλασάρετε τις φράουλες με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.

Βήμα 4

Μεταφέρετε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ αστεράκι και γαρνίρετε τα κενά μεταξύ της καρδιάς από φράουλες και τα τοιχώματα της βάσης. Πασπαλίστε με 10 γρ. ψιλοκομμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε.

Συμβουλή

Αν δεν έχετε βαρίδια, χρησιμοποιήστε όσπρια.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι