Παντζαροσαλάτα με πέστο κόλιανδρου

Απίστευτος συνδυασμός! Συνταγή από τη Λένια Λοΐζου.  

ΥΛΙΚΑ

Παντζάρια και πατάτες

  • 1200 γρ. νερό
  • 800 γρ. παντζάρια, πλυμένα (βλ. συμβουλή)
  • 6-8 μέτριες πατάτες, πλυμένες

Πέστο κόλιανδρου

  • 50 γρ. αναρή ξηρή, κομμένη σε κομμάτια 3 εκ.
  • 120 γρ. φρέσκο κόλιανδρο, κομμένο στα 3
  • 50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 15 γρ. μηλόξυδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι

Συναρμολόγηση

  • 1 δέσμη φρέσκο κόλιανδρο,
  • ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • Πιατέλα σερβιρίσματος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παντζάρια και πατάτες

Βήμα 1

Βαλτε τα παντζάρια σε μια λεκάνη με ξύδι και αλάτι. Πλύνετε καλά με μια βούρτσα. Κόψτε τα 2 άκρα τους και χαράξτε κάθετα όπως χαράζουμε ένα πορτοκάλι.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 1200 γρ. νερό. Τοποθετήστε το καλαθάκι μέσα στον κάδο και ζυγίστε 600 γρ. παντζάρια και κλείστε με το καπάκι του κάδου. Τοποθετήστε το βαθύ δίσκο του Varoma στη θέση του και ζυγίστε μέσα τα υπόλοιπα 200 γρ. παντζάρια. Τοποθετήστε στο ξέβαθο δίσκο του Varoma 6-8 μέτριες πατάτες και κλείστε με το καπάκι. Μαγειρέψτε 50 λεπτά/Varoma/ ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Ελέγξτε αν τα παντζάρια είναι ψημένα και αν όχι ρυθμίστε ακόμα 5-10 λεπτά /θερμοκρασία Varoma/ταχύτητα 1. Αν είναι ψημένες οι πατάτες, αφαιρέστε και αφήστε στην άκρη. Αφού ψηθούν και τα παντζάρια, αφαιρέστε τα και αφήστε τα και αυτά να κρυώσουν.

Πέστο κόλιανδρου

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. αναρή και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 9.

Βήμα 2

Προσθέστε 120 γρ. κόλιανδρο, 50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 15 γρ. μηλόξυδο, 100 γρ. ελαιόλαδο και 1/4 κουταλάκι θαλασσινό αλάτι. Ρυθμίστε 20 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 9.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Καθαρίστε τα παντζάρια και τις πατάτες και κόψτε τα σε φέτες 1-2 εκ. Απλώστε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και σκορπίστε από πάνω τα παντζάρια και τις πατάτες. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πέστο κόλιανδρου. Προσθέστε, επιπλέον αλάτι και ελαιόλαδο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Συμβουλές

Αν είναι μεγάλα τα παντζάρια σας να τα μοιράσετε στη μέση. Κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε βιολογικά παντζάρια.

Παραλλαγές

Για μια νηστίσιμη εκδοχή του πέστο κόλιανδρου, μπορείτε να παραλείψετε την αναρή και να προσθέσετε αλάτι κατά προτίμηση

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι