Πρεμιέρα στον διάλογο με καταγεγραμμένους κινδύνους και δυσκολίες

Σενάρια για όλα τα γούστα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με τον δρόμο που θα ακολουθήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Από τη μια το χάσμα που χωρίζει τα κόμματα, σε μια σειρά από ζητήματα και πρώτα και κύρια στο Κυπριακό αλλά και σε επιμέρους εσωτερικά ζητήματα, αποτελούν αγκάθια που αργά ή γρήγορα οι ηγεσίες των κομμάτων που αρχίζουν τις επαφές θα βρουν μπροστά τους.  

Το σημαντικότερο εμπόδιο, ωστόσο, ανιχνεύθηκε τις τελευταίες ημέρες και αφορά την ουσία του ζητήματος, δηλαδή το πρόσωπο που ενδεχόμενα να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου για να δώσει τη μάχη των Προεδρικών. Στο ΑΚΕΛ δεν θα ήθελαν -και το δήλωσαν ξεκάθαρα- αυτό το πρόσωπο να είναι αρχηγός κόμματος και δη ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Από την άλλη στο ΔΗΚΟ θα ήθελαν -και επίσης το δήλωσαν ξεκάθαρα- αυτό το πρόσωπο να είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Μάλιστα η μοναδική εναλλακτική που ακούστηκε τις τελευταίες εβδομάδες και ακούει στο όνομα Γιώργος Παμπορίδης, κάηκε με την ευθύνη να βαραίνει συγκεκριμένα πρόσωπα. Συνεπώς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, μπαίνουν σε αυτό το διάλογο, όχι και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, όχι γιατί δεν έχουν ειλικρινή διάθεση για να τα βρουν, αλλά γιατί, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, διαπιστώνεται χάσμα προτεραιοτήτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ναι μεν αλλά για Νικόλα από το ΑΚΕΛ-Ξεκινά διάλογο με την αντιπολίτευση

Μπορεί τα στελέχη των δύο κομμάτων να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για να υπάρξει αλλαγή διακυβέρνησης, ωστόσο όταν η συζήτηση προχωρά στα επιμέρους ζητήματα, τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Και το πρόσφατο παρελθόν, απέδειξε πως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, οι υποθέσεις αφήνονται στην τύχη και όπου βγάλει. Αυτό απέδειξε και η στάση τους όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Βουλής. Όταν ανάμεσα στα δύο κόμματα μπήκαν τρίτοι και η κατάσταση περιπλέχθηκε, ο διάλογος διακόπηκε, επιτρέποντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου να επιτύχει χωρίς να ιδρώσει, από τον δεύτερο γύρο, την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου. 

Το πλαίσιο

Στο ΑΚΕΛ, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα εμπλακούν στον διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα, για μια συμφωνία στη βάση αρχών, βασισμένη πάνω σε συγκλίσεις στα βασικά ζητήματα που καθορίζουν την πορεία του τόπου και του λαού, ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως εντός της κοινωνίας υπάρχει ήδη η πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής. Μάλιστα χαρακτηρίζει ως καθήκον αυτών των κομμάτων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πολιτείας.

Περίπου στο ίδιο μοτίβο και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έθεσε στο Συνέδριο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, το οποίο προβλέπει τον διάλογο με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για να επιτευχθούν κοινές συνιστώσες που θα διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση εξουσίας και ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το ΔΗΚΟ δηλώνει έτοιμο για συμβιβασμούς, άλλα όχι για να εγκαταλείψει τις θέσεις αρχής του κόμματος. Μάλιστα, φρόντισαν να γίνει ειδική αναφορά στο Κυπριακό, με τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο να υποδεικνύει πως δεν θα αναιρεθούν οι παρακαταθήκες του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσαν γραμμή για υποψηφιότητα Νικόλα οι ΔΗΚΟϊκοί-Ποιον προτείνουν για plan b

Η πραγματική εικόνα-ΑΚΕΛ

Τι θα ήθελαν όμως στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα; Θα πρέπει κανείς, πέραν από τις δημόσιες διακηρύξεις και τοποθετήσεις, να δει και την ουρά που αφήνουν πίσω τους οι τάσεις που καταγράφονται σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξεταστούν από τις οπτικές γωνίες των ίδιων των κομμάτων. Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πως για να πετύχουν πραγματικά την αλλαγή θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις, κυρίως στο Κυπριακό. Είναι γνωστό τοις πάσι πως μια σειρά από προτάσεις, επικρίσεις και θέσεις που εκφράστηκαν τα τελευταία χρόνια από την Εζεκία Παπαϊωάννου, δεν βρίσκουν σύμφωνο το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο σιγόνταρε μια σειρά από τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη από το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα και εντεύθεν. 

Επιπλέον, δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως κατανοούν τη δυσκολία των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν μια υποψηφιότητα που προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Για αυτό το λόγο εξέφρασαν και τη θέση πως «καλό θα ήταν» να μην διεκδικήσουν πολιτικοί αρχηγοί, ενώ δεν δείχνουν να καίγονται για να στηρίξουν άλλα ονόματα που προέρχονται από την Αριστερά, όπως της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που το όνομα της ακούστηκε στο πλαίσιο και των έντονων ενστάσεων που εξέφρασε για την υποψηφιότητα Γιώργου Παμπορίδη. Συνοπτικά, στο ΑΚΕΛ, ψάχνουν έναν άνθρωπο με εκλεξιμότητα, που δεν προέρχεται από το κόμμα τους, που να μην εκφράζει απορριπτικές θέσεις στο Κυπριακό και που θα μπορούσε να πείσει τον μέσο αριστερό ψηφοφόρο ότι θα αποτελέσει έναν άξιο εκφραστή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ναι μεν αλλά για Νικόλα από το ΑΚΕΛ-Ξεκινά διάλογο με την αντιπολίτευση

Η πραγματική εικόνα-ΔΗΚΟ

Από την άλλη οι διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στα στελέχη του ΔΗΚΟ ίσως φέρουν αναταράξεις ή ακόμα και διαφωνίες που θα καταλήξουν σε αποχωρήσεις. Είναι γνωστό εξάλλου πως μια μικρή ομάδα στελεχών, δεν επιθυμεί με τίποτα τη συμπόρευση με το ΑΚΕΛ, εξαπολύοντας μάλιστα και απειλές για αντάρτικο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι αυτή η ομάδα των στελεχών που ψέλλισε στο προχθεσινό Συνέδριο την επιλογή Χριστοδουλίδη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσφορο έδαφος για μια υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Η βεντάλια που μπορεί να κινηθεί το ΔΗΚΟ, είναι τόσο ευρεία, που χωράει στη συζήτηση όλο το πολιτικό τόξο, από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι τον Αχιλλέα Δημητριάδη και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου και αυτό αποτελεί και την πηγή του προβλήματος. 

Στο ΔΗΚΟ αντιλαμβάνονται την αγωνία του ΑΚΕΛ για να υπάρξει συνεννόηση και φαίνεται πως σε αυτό το πλαίσιο προβάλλουν με ιδιαίτερη επιμονή και θέρμη το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Μια υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, θα τους γλίτωνε δεδομένα από την εσωστρέφεια που θα υπήρχε εάν επιλεχθεί από τις δυνάμεις της Αλλαγής, ένα πρόσωπο που τοποθετείται πολιτικά πιο κοντά στο ΑΚΕΛ. Κάποιοι ερμηνεύουν και τη συζήτηση για τον Γιώργο Παμπορίδη ως μια προσπάθεια για να καούν όσα χαρτιά θα μπορούσαν να πέσουν με αξιώσεις στο τραπέζι του διαλόγου, πριν καν αυτό να στηθεί. 

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποια άλλα ονόματα θα προταθούν από το ΑΚΕΛ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί η ίδια τακτική, δηλαδή η δημιουργία συνθηκών που θα τα κάψουν και που θα καθιστούν την επιλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου ως μονόδρομο. 

Εξάλλου η δεδηλωμένη πεποίθηση που επανέλαβε από το βήμα του Συνεδρίου ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι το ΔΗΚΟ θα είναι συγκυβέρνηση το 2023, διευρύνει τη συζήτηση και βάζει στην εξίσωση και τους δύο εν δυνάμει υποψηφίους της δεξιάς. Μάλιστα, όπως σημειώναν χθες οι πληροφορίες του REPORTER, στελέχη που έλαβαν τον λόγο, υπέδειξαν την εναλλακτική του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν μια μερίδα στελεχών του ΔΗΚΟ να έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον τέως ΥΠΕΞ, με τις επαφές ωστόσο να μην έχουν λάβει καμία επίσημη μορφή.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Αβέρωφ Νεοφύτου, κομματικοί κύκλοι υποδεικνύουν τις τελευταίες ώρες πως δεν θα πρέπει να βγαίνει, σε καμία περίπτωση από την εξίσωση, αφού και συναντήσεις θα γίνουν και προτάσεις, αλλά και συζητήσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα είναι τέτοιες που θα αφήσουν ασυγκίνητο, τόσο τον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του ΑΚΕΛ. 

Ο παράγοντας ΕΔΕΚ

Πάντως, εάν θα πρέπει να θεωρηθεί κάτι ως δεδομένο στην παρούσα συγκυρία, είναι πως από την εξίσωση των όποιων συνεργασιών, καταγράφεται μια ειλικρινής προσπάθεια, για συντονισμένη πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος με την ΕΔΕΚ. Οι δύο ηγεσίες που έχουν συνεργαστεί με επιτυχία και στις Προεδρικές του 2023, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και θα επιδιώξουν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, δίνοντας αφενός μεγαλύτερη δυναμική στις σχεδόν ταυτόσημες θέσεις τους και αφετέρου ασκώντας πιο αποτελεσματική πίεση στους συνομιλητές τους, αφού κακά τα ψέματα, είναι άλλο να συνομιλούν μεμονωμένα, ως δύο κόμματα με 11,3% και 6,7% και άλλο να συνομιλούν με μια ενιαία φωνή που θα αποτελεί την κρίσιμη πλειοψηφία του λεγόμενου Ενδιάμεσου χώρου. 

Η ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση το μεσημέρι της Κυριακής, έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. 

Αφού ξεκαθαρίζει πως θα διεκδικήσει ισότιμη συμμετοχή στην όποια συζήτηση, η ΕΔΕΚ θα επιδιώξει να έχει λόγο και ρόλο, για τον καθορισμό τόσο του υποψηφίου όσο και της καταγραφής των συγκλίσεων και αποκλίσεων σε συγκεκριμένους τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, το Κυπριακό, η διαφθορά και το μεταναστευτικό. Το κεντρικό μήνυμα των Σοσιαλιστών, είναι πως ο στόχος δεν είναι η αλλαγή προσώπων αλλά η αλλαγή πολιτικής, με τον κάθε ένα πάντως να ερμηνεύει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης θέσης, όπως επιθυμεί. 

Βέβαια, όταν κάποιος συζητά για το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ, θα πρέπει να βάζει στο τραπέζι και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του Κινήματος, στην οποία ασκούνται συνεχώς πιέσεις, από τα στελέχη που πρωτοστάτησαν για να μην πραγματοποιηθεί το Εκλογικό Συνέδριο με το πειραγμένο, όπως καταγγέλλουν μητρώο, αλλά και από άλλα στελέχη που είτε διαγράφηκαν, είτε αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού
Σε προσήλωση στα ψηφίσματα ΟΗΕ που καταδικάζουν ψευδοκράτος καλεί το ΥΠΕΞ
Επιβεβαίωσε διευρυμένη διάσκεψη με το νέο έτος ο Γέντζια-«Θα περιλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις»
Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ για ανακήρυξη του ψευδοκράτους-«Είναι απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής»
Αποκάλυψε ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για ΑΟΖ ο Πρόεδρος-Εξελίξεις τον Ιανουάριο για το κοίτασμα «Αφροδίτη»
Ξεκάθαρος για απεργίες και έργα του δημοσίου ο Χριστοδουλίδης-«Δεν λύνουν τα προβλήματα...Όλα αυτά τελειώνουν»