Π. Προδρόμου: Το YΠΠΑΝ είναι ευαισθητοποιημένο στην ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ), είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα ασφαλούς αξιοποίησης του Διαδικτύου και προσφέρει, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, σειρά προγραμμάτων και δράσεων, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση στην υπεύθυνη, ασφαλή και δημιουργική του χρήση είπε την Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος  Προδρόμου σε χαιρετισμό κατά τη διαδικτυακή Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός σημείωσε ενδεικτικά τα προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο» και «Μικροί εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο», στα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ανέφερε ότι επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο στις συνεχείς εξελίξεις των διαδικτυακών και των ψηφιακών τεχνολογιών, έχει υιοθετήσει πληθώρα συναφών πολιτικών, σχετικά με τις πρακτικές και την ενημέρωση για την ασφαλή, αποτελεσματική και δημιουργική τους χρήση.

Σημείωσε περαιτέρω ότι, το Υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων μπροστά στις αυξανόμενες προκλήσεις του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, υπό τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο Κύπρου, ανέπτυξε και συντονίζει την «Εθνική Στρατηγική για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο» διαμορφώνοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου 2016, οι δράσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του Διαδικτύου, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, υποστηρίζονται, μέσω του Έργου «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου-CYberSafety» που συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία κουλτούρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ο Υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στη λειτουργία μέσω του Υπουργείου του, της Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί, παρέχοντας συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες για το Διαδίκτυο.

 Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα πως η ευρεία αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, γενικότερα, και του Διαδικτύου ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ποικίλων εκφάνσεων της σύγχρονης ζωής και ειδικότερα, από την Άνοιξη του 2020, που η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) οδήγησε, αναπόφευκτα, σε ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, καταδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη σημαντικότητα της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών με κριτικό, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Επεσήμανε πως είναι τεκμηριωμένο ότι η συμμετοχή των παιδιών και των νέων στα διαδικτυακά περιβάλλοντα και τις ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών και εμπειριών, ώστε να διδαχθούν, να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στην κοινωνία.

Κάλεσε επίσης όπως με σύνθημα: «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», ενωθούν -και αυτή τη χρονιά- οι φωνές, σε μία συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης θετικών αλλαγών στο Διαδίκτυο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας
Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»