Με χάρτη την πολιτική διακήρυξη σαλπάρει για τις Προεδρικές το ΔΗΚΟ

Το πολιτικό πλαίσιο που θα καθορίσει τον τρόπο που κινηθεί στις προεδρικές εκλογές θα αποφασίσει σήμερα το ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο Πολιτικού Συνεδρίου. Μετά την έγκριση της πολιτικής διακήρυξης από την Κεντρική Επιτροπή, θα τεθεί ενώπιον των συνέδρων και, ακολούθως, θα χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του κόμματος στις διαβουλεύσεις που θα έχει με άλλους πολιτικούς χώρους.

Όπως δηλώνει το Δημοκρατικό Κόμμα, στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός, το άνοιγμα προς την κοινωνία και η επίτευξη της αλλαγής την οποία επιθυμεί και στην οποία προσδοκεί ο λαός μας και αυτό θα προσπαθήσει να επιτύχει μέσα από το νέο του πολιτικό πλαίσιο.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 1500 άτομα, ωστόσο η φυσική παρουσία θα είναι πολύ περιορισμένη, στα 450 άτομα, εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό. Έτσι θα αποκτήσει υβριδικό χαρακτήρα, για να διευκολυνθούν οι εργασίες και να μπορέσουν όλοι όσοι επιθυμούν να τοποθετηθούν να το πράξουν μέσω διαδικτύου. Ως απότοκο του γεγονότος πως οι περισσότεροι σύνεδροι δεν θα βρίσκονται στον χώρο του Συνεδρίου, αποφασίστηκε όπως το καταστατικό σκέλος αναβληθεί και πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, γιατί απαιτεί πολλές ψηφοφορίες, οι οποίες θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιηθούν διά ζώσης.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά πολιτικό σκέλος του συνέδριου, από την κωδικοποίηση που έγινε των θεμάτων που αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο διαφαίνεται ότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και δη η υγεία σε συνάρτηση με την πανδημία και η παιδεία, πέραν των πιο παραδοσιακών συζητήσεων για το Κυπριακό και την οικονομία.

Το χρονικό σημείο στο οποίο πραγματοποιείται το Συνέδριο, ωστόσο, αναπόφευκτα θα οδηγήσει τη συζήτηση, πέραν της πολιτικής διακήρυξης, και στην ονοματολογία. Αν και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ατζέντα, καθίσταται σαφές πως, από τη στιγμή που τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, το πρόσωπο το οποίο το ΔΗΚΟ θα επιλέξει να υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές αναμένεται να βρεθεί στον διάλογο.

Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί, πως παρά τη δημόσια συζήτηση, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει απόφαση των συλλογικών οργάνων για υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς ως προς την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Κάποιοι, πάντως, θεωρούν πως, ασχέτως τι συνεργασίες θα καταφέρει, τελικά, να επιτύχει το κόμμα, υποψήφιος θα πρέπει να είναι ο πρόεδρός του ή κάποιο πρόσωπο του κεντρώου χώρου και να μην παρεκκλίνουν προς δεξιές ή αριστερές επιλογές.

Όπως πάντα, στο ΔΗΚΟ υπάρχουν διαφορετικές γραμμές σε επίπεδο βάσης, οι οποίες αναμένεται να αναδειχθούν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου. Υπάρχουν υπέρμαχοι της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, η οποία σιγοβράζει από καιρό και φαντάζει για πολλούς ως ασφαλής επιλογή, είτε αυτή θα συμβεί με υποψήφιο τον Γιώργο Παμπορίδη, είτε με κάποιο άλλο πρόσωπο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν άτομα που καλοβλέπουν την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου και μια νέα συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Κι υπάρχουν κι εκείνοι που εκφράζουν αποστροφή για τους δύο πόλους και θα προτιμούσαν την επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, την ίδια στιγμή που διατηρεί ακόμη κομματικούς φίλους και ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΚΟ.

Όλες αυτές οι τάσεις αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο πλαίσιο του Συνεδρίου και η ηγεσία να αποκτήσει μια πολύ καλή οπτική και ως προς τις απόψεις για τα πρόσωπα, πέραν της πολιτικής γραμμής. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η επομένη του Συνεδρίου θα είναι η πρώτη μέρα που το ΔΗΚΟ θα βαδίζει και επισήμως στην ευθεία για τις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με υβριδικό Συνέδριο βγάζει... safepass ενόψει Προεδρικών το ΔΗΚΟ

Δειτε Επισης

Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι