Αποκαλύψεις για την απόδραση-Την σχεδίαζαν από κινητό στο κελί, έκλεψαν κλειδιά, γνώριζαν οι Αρχές

Άκρως εκτεθειμένη παραμένει η Αστυνομία σε σχέση με την απόδραση των δύο κρατουμένων, Αλέξανδρου Σαρκισίδη 28 ετών και Εrnali Kozmiov 34 ετών, από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό της Πάφου, αφού τεράστια είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από μια σειρά γεγονότων, τα οποία φαίνεται να μην λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, με αποτέλεσμα η Δύναμη, για άλλη μια φορά, να καταφέρει να γελοιοποιηθεί, καθότι το τελευταίο εξάμηνο, έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε αποδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν μπλόκα και κέντρο κρίσεως για τους δραπέτες-Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του REPORTER, ενώπιον της Αστυνομίας υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή απόδραση των δύο κρατουμένων, πληροφορίες οι οποίες διαβιβάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης στην Πάφο, εξού και δόθηκαν οδηγίες για αυστηρή επιτήρηση, η οποία όμως αποδείχθηκε… τρύπια, αφού οι δύο κατάφεραν να αποδράσουν τα ξημερώματα Σαββάτου, με τους αστυνομικούς να του αντιλαμβάνονται το πρωί, κατά τον έλεγχο στα κρατητήρια.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο οι πληροφορίες για απόδραση, αλλά και μια σειρά από άλλα γεγονότα, τα οποία η Αστυνομία δεν αξιολόγησε όπως φαίνεται ορθά, ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οκτώ μέρες προηγουμένως, κατά τη νυχτερινή αλλαγή της βάρδιας, πολίτης ενημέρωσε την Αστυνομία για σκάλα που ήταν στημένη στον περίγυρο του σταθμού, κάτω από τα κρατητήρια.

Ακολούθησαν έρευνες, χωρίς όμως να εντοπιστεί η σκάλα, ωστόσο βρέθηκαν σημάδια και από τις κάμερες ασφαλείας, διαπιστώθηκε να τοποθετείται και στη συνέχεια να μετακινείται «κάτι», στον περίγυρο.   

Ωστόσο, άγνωστο τι έρευνες ακολούθησαν μετέπειτα, ώστε να διαπιστωθεί ποιος, πότε και γιατί είχε τοποθετήσει την σκάλα στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ μετά το περιστατικό, δεν λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα στον περίγυρο του σταθμού, δεδομένου πως υπήρχαν και οι πληροφορίες για απόδραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφαντοι οι δραπέτες της Πάφου-Επεκτείνονται οι έρευνες σε άλλες πόλεις

Κινητό στο κελί του, οργάνωνε την απόδραση

Την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, ακολούθησε έρευνα στα κελιά των δύο κρατουμένων, κατά την οποία στο κελί του Εrnali Kozmiov  εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ενδεχομένως να είχε επαφές με πρόσωπα που θα τον βοηθούσαν στην απόδραση τους, κάτι που έρχεται ως επιπρόσθετο στοιχείο με πληροφορία για τη σκάλα.

Κινητό το οποίο άγνωστο πώς εξασφάλισε ο κρατούμενος, με τα σενάρια όμως να είναι περιορισμένα. Είτε του διοχέτευσε αστυνομικός, είτε κάποιο πρόσωπο που τον επισκέφθηκε, ο οποίος όμως δεν πέρασε από έλεγχο, αφού με βάση τους κανονισμούς απαγορεύεται να περάσει σε επίσκεψη με κινητό, είτε το τρίτο σενάριο, να το εξασφάλισε και να το μετέφερε από το Δικαστήριο, που και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη βαραίνει την Αστυνομία, η οποία είχε την ευθύνη τόσο για την μεταφορά του, όσο και για τον σωματικό έλεγχο του. Και ειδικότερα σε αυτή την περίπτωση, που ίδια η Αστυνομία είχε κατατάξει τον 34χρονο ως πρόσωπο υψηλού κινδύνου, λόγω του βιογραφικού του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο την 1η Φεβρουαρίου, συνεπώς διαφαίνεται πως ο κρατούμενος κατείχε το κινητό από προηγουμένως.

Παρά τα πιο πάνω, όταν οι δυο επέστρεψαν στα Κρατητήρια της Πάφου, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε PCR test, όπως προνοεί το πρωτόκολλο, αφού σε περίπτωση που ήταν αρνητικοί θα έπρεπε να μεταφερθούν στις Κεντρικές, κάτι που σήμαινε πως η απόδραση τους θα ήταν αδύνατη, ενώ παραμένοντας στο σταθμό, υπήρχε η δυνατότητα απόδρασης, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο την Αστυνομία, παρά τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο... φακελωμένος Κοzmiov ο ένας δραπέτης-Έφυγαν νύχτα, το πήραν χαμπάρι το πρωί

Είχαν πρόβλημα οι πόρτες, κλάπηκαν τα κλειδιά

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις γύρω την υπόθεση έχουν και συνέχεια, με τα στοιχεία να βαραίνουν όλο και περισσότερο την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει εδώ και λίγο καιρό ηλεκτρονική καταχώρηση στο σύστημα της Αστυνομίας, ότι τα κελιά ήταν προβληματικά και δεν κλείδωναν, ωστόσο άγνωστο το πώς και το γιατί και άγνωστο επίσης είναι εάν ήταν ανοιχτά τα κελιά των δύο κρατουμένων, τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε δραπέτευσαν. Επίσης, άγνωστο εάν ελέγχθηκαν τα κελιά τεχνικά και εάν επιδιορθώθηκε η βλάβη.

Επιπρόσθετα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά την απόδραση των κρατουμένων, διαπιστώθηκε πως από το control room, χάθηκαν τα κλειδιά από το κιβώτιο, που ήταν για τις πόρτες κινδύνου, από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι. Γεγονός προκαλεί τεράστια ερωτήματα, αφού στον συγκεκριμένο χώρο απαγορεύεται αυστηρώς να εισέλθει οποιοσδήποτε. Εισήλθαν οι κρατούμενοι στον συγκεκριμένο χώρο και έκλεψαν τα κλειδιά; Αν ναι, δεν τους πήρε κανείς χαμπάρι; Και εάν δεν είναι οι κρατούμενοι που εισήλθαν στον χώρο, τότε ποιος; Από πότε λείπουν τα κλειδιά και γιατί δεν έγινε αντιληπτό;

Οι δύο κρατούμενοι, αφού υλοποίησαν με βαθμό άριστα το σχέδιο τους, πήδηξαν από την περίφραξη-άγνωστο πώς-και τράπηκαν σε φυγή, με την Αστυνομία εκ των υστέρων και κατόπιν εορτής να ψάχνει τα ίχνη τους. 

Σημειώνεται πως η απόδραση έγινε αντιληπτή ώρες μετά και συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες ότι δεν ήχησε το σύστημα συναγερμού.

Στο μεταξύ, παρά τις οδηγίες για αυστηρά μέτρα και τις πληροφορίες για απόδραση, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στο σταθμό βρίσκονταν τρεις αστυνομικοί που είχαν την ευθύνη των 25 κρατουμένων, εκ των οποίων μάλιστα η μία δόκιμος. Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς τα «αυστηρά» μέτρα που λήφθηκαν για την μη απόδραση των κρατουμένων.

Τρεις διαθεσιμότητες και… ομερτά

Στο μεταξύ, η απόδραση των συγκεκριμένων κρατουμένων έφερε τεράστιο πονοκέφαλο στην Αστυνομία, αφού πρόκειται για δύο πρόσωπα τα οποία τους απασχόλησαν έντονα, ενώ ο τρόπος που έγινε η απόδραση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που κατείχαν οι Αρχές, φέρνει την Αστυνομία στο μάτι του κυκλώνα.

Εξού, και χθες, αφότου έγινε αντιληπτή η απόδραση, δόθηκαν οδηγίες σε μέλη, διευθυντές και εκπροσώπους όπως επικρατήσει «ομερτά», αφού τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση είναι επιβαρυντικά κατά της Αστυνομίας, με την ηγεσία να θέτει σε διαθεσιμότητα τα τρία μέλη που ήταν βάρδια την ώρα της απόδρασης.

Η επίσημη τοποθέτηση ήρθε σήμερα από την Αστυνομία, η οποία ενημέρωσε πως για τον εντοπισμό των δύο κρατουμένων διενεργούνται εντατικές έρευνες, ενώ λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως Γραφείο Κρίσεως με επικεφαλής αξιωματικό, ο οποίος ελέγχει και διοργανώνει τις όλες ενέργειες και επιχειρήσεις βάση των πληροφοριών που κατά διαστήματα φτάνουν στην Αστυνομία. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας και νύχτας διάφορα περίπολα ασχολούνταν με ανακοπές και ελέγχους στις εξόδους της πόλης της Πάφου καθώς διενήργησαν έρευνες σε διάφορες κατοικίες του φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος των δύο δραπετών και με βάση διαφόρων πληροφοριών που φτάνουν στην Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία που συνοδεύουν την υπόθεση, δεν υπάρχει τοποθέτηση.

Τους κατατάξαν σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου

Στο μεταξύ, οι δύο κρατούμενοι θεωρούνται πρόσωπα υψηλού κινδύνου, ενώ για τον 34χρονο Ernali Kozmiov, η Αστυνομία, το 2018, είχε αναφέρει πως επρόκειτο για μέλος εγκληματικής ομάδας που εδρεύει κυρίως στην Πάφο, κάτι που δείχνει πως γνώριζε πως χρήζει περισσότερης προσοχής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ernali Kozmiov την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου το οποίο τον παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο για είκοσι υποθέσεις.

Ο 28χρονος Αλέξανδρος Σαρκισίδης κρατείτο για 23 υποθέσεις και την μέρα της απόδρασης του, έληγε η προσωποκράτηση του, ωστόσο θα συλλαμβάνονταν από το ΤΑΕ Λεμεσού για άλλες υποθέσεις που φέρεται να εμπλέκεται στην Λεμεσό και που έχει συλληφθεί. 

Ο Kozmiov, το 2018 καταζητείτο για μήνες, με τις Αρχές να εξαπολύουν σε πολλές φορές σε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Μάλιστα, όταν επετεύχθη η σύλληψη του, για τη μεταφορά του στο Δικαστήριο, κλήθηκε η ΜΜΑΔ και λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Πάφου, γεγονός που καταδεικνύει πως επρόκειτο για πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

Ο Kozmiov, σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί τότε από την Αστυνομία, φαίνεται να εμπλεκόταν σε σωρεία εγκληματικών ενεργειών, όπως επτά διαρρήξεις και κλοπές, εμπρησμό, καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, εμπρησμό οχήματος, αλλά και της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, ενώ εναντίον του εκκρεμούσαν εννέα εντάλματα σύλληψης.

Μάλιστα, η Αστυνομία είχε αναφέρει τότε πως επρόκειτο για «μέλος εγκληματικής ομάδας που δρούσε στην επαρχία Πάφου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες