Κανταΐφι

Παραδοσιακό κι' αγαπημένο!

ΥΛΙΚΑ

Γέμιση

  • 180 γρ. αμύγδαλα
  • 70 γρ. καρύδια
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα αλεσμένη, κοφτή
  • 25 γρ. νερό

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

  • 150 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής, σε κομμάτια, και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα
  • 150 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 150 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι

Σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ.
  • κανάτα
  • πετσέτα κουζίνας
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 180 γρ. αμύγδαλα, 70 γρ. καρύδια και κόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Προσθέστε 30 γρ. ζάχαρη, 1 κοφτή κουταλιά αλεσμένη κανέλα και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2.5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, τοποθετήστε το μπολ στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 25 γρ. νερό. Ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

Βήμα 1

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείψτε με λίγο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί φούρνου (διαμέτρου 34 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Κόψτε ένα κομμάτι κανταΐφι σε μέγεθος 30 x 6 εκ. και ανοίξτε τα μαλλιά να αραιώσουν ελαφρά. Απλώστε ομοιόμορφα, κατά πλάτος στη μια άκρη, 1 κοφτή κουταλιά γέμισης και τυλίξτε προσεκτικά σε ρολό, όχι πάρα πολύ σφικτά. Μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί και τοποθετήστε περιμετρικά, αρχίζοντας από τα τοιχώματα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τυλίξετε όλο το κανταΐφι.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής, 150 γρ φυτικό βούτυρο, 150 γρ. ηλιανθέλαιο και λιώστε 5 λεπτά/70°C/ ταχύτητα 2. Περιχύστε 1 κουταλιά από το λιωμένο λίπος πάνω σε κάθε κομμάτι κανταΐφι μέχρι να τελειώσει.

Βήμα 4

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 50 λεπτά. Εν τω μεταξύ φτιάξτε το σιρόπι.

Σιρόπι

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 700 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.

Βήμα 2

Προσθέστε 300 γρ. νερό, 1 ξυλάκι κανέλας και ζεστάνετε 15 λεπτά/115°C/ταχύτητα 2. Όταν τελειώσει το σιρόπι, αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας, μεταφέρετε σε μια πυρίμαχη κανάτα και αφήστε στην άκρη μέχρι να ψηθεί το κανταΐφι.

Βήμα 3

Περιχύστε το κανταΐφι μόλις βγει από το φούρνο με το ζεστό ακόμα σιρόπι, σκεπάστε με μια σακούλα, συγκρατήστε τη σακούλα βάζοντας ένα πιάτο ή δίσκο από πάνω και τυλίξτε όλο το ταψί με πετσέτα κουζίνας ή κουβέρτα. Αφήστε να κρυώσει για 1 ώρα.

Βήμα 4

Αναποδογυρίστε κάθε κομμάτι κανταΐφι, μέσα στο ταψί για 1-2 λεπτά, ώστε να σιροπιαστεί εντελώς. Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε αμέσως.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι