Κύρωση μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου για ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών Αττικής

Στην κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας, που προβλέπει την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση πυρόπληκτων περιοχών στην Ανατολική Αττική, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, με χρήματα που προέρχονται από δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε η Βουλή των Ελλήνων.

Τη σύμβαση στήριξαν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την καταψήφισαν, διατυπώνοντας αιτιάσεις ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η υλοποίηση ενός συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Ραφήνας, καθώς και η αναβάθμιση ενός ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής.

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ εδράζονται πρωτίστως στο επιχείρημα ότι η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών αντίκειται στην αρχική πρόβλεψη για δημιουργία νοσοκομείου, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας αλλά και πολεοδομικά θέματα που ανακύπτουν με την συγκεκριμένη σύμβαση.

Παρά τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς υπεραμύνθηκε της απόφασης για δημιουργία συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών έναντι νοσοκομείου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για μηδενισμό και καταστροφολογία.

«Μετά από συνεννόηση με την Κύπρο, συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την κοινωνική κατοικία. Με βάση τη συμφωνία αυτή εξελίσσεται ο σχεδιασμός και έγιναν συνεννοήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Ταγαράς.

Κάνοντας λόγο για «ισοπεδωτικές συμπεριφορές» και «μηδενιστικό λόγο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το ελάχιστο που οφείλουμε είναι ένα ευχαριστώ στην κυπριακή πλευρά. Πολλά χρειάζονται, και νοσοκομεία και αντιπλημμυρικά έργα. Τώρα προχωράμε σε αυτά, επ’ αυτού ποια είναι η άποψή σας; Η απόσυρση του νομοσχεδίου; Όλα πρέπει να γίνουν, αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία να τελειώσουμε με ένα από αυτά».

Του Μνημονίου Συνεργασίας υπεραμύνθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνοντας ότι είναι άψογη η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον οποίο διαχειρίζεται η Βουλή των Ελλήνων και οι Υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατυπώνοντας ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά του.

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία νοσοκομείου στην περιοχή, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις για ποιους λόγους άλλαξε αυτός ο σχεδιασμός. Παράλληλα, υποστήριξε ότι προκρίθηκε η επιλογή της δασικής αποκατάστασης σε μια έκταση για την οποία υπάρχουν «δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης». «Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;», ανέφερε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η κύρωση της σύμβασης προωθείται ενώ υπάρχουν πολεοδομικά κενά αναφορικά με την κοινωνική κατοικία.

«Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής», ανέφερε το αίτημα απόσυρσης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σειρά του, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι μέσω της συγκεκριμένης σύμβασης η κυβέρνηση υπηρετεί τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ενώ σημείωσε ότι τέσσερα χρόνια μετά την πυρκαγιά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμα σε κατασκηνώσεις. Το ζήτημα της δημιουργίας νοσοκομείου έθεσε και ο κ. Κατσώτης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ανατολική Αττική θα παραμείνει χωρίς ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Άνθρωποι χάνονταν γύρω μας»-Οι πρώτες δηλώσεις Ελλήνων που ταξίδεψαν από τον Λίβανο με το C-130
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης
Συγκλονισμένη η κοπέλα του Ίωνα Καρούση που σκοτώθηκε στο Ισραήλ-«Είδα την είδηση του έστειλα SMS, δεν απάντησε ποτέ...»
Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άγρια μαθητή στον Βόλο, αφού πρώτα τον κούρεψαν-Οικονομικές διαφορές πίσω από την επίθεση
Απειλές των Χούθι σε Έλληνες πλοιοκτήτες-«Ετοιμαστείτε να δεχτείτε επίθεση»
Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στη Συγγρού
Σκηνές άγριας δύσης στην Αθήνα-Τους πυροβόλησαν επειδή τους μπλόκαραν με το αυτοκίνητο
Συνελήφθη 31χρονος που κατηγορείται για δολοφονία ζώων στον Βόλο
Με υπομνήματα κατέθεσαν οι τρεις εμπλεκόμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στην Ελλάδα
Τι λέει ο άνδρας που μπήκε στη μέση για να σώσει την 14χρονη-Ο περίεργος ρόλος του άνδρα με το τατουάζ