Η ώρα της κρίσης για τους δάσκαλους-Αποφασίζουν αν προχωρούν ή όχι σε απεργία
06:17 - 03 Φεβρουαρίου 2022
Με το ενδεχόμενο της λήψης απεργιακών μέτρων να μην έχει αρθεί από το τραπέζι και το γεγονός ότι το μέτρο του test to stay βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες σε ισχύ, με τα αποτελέσματα να ικανοποιούν τους αρμόδιους, οι δάσκαλοι θέτουν στο μικροσκόπιο την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και λαμβάνουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαπέντε ημέρες έλαβαν την απόφαση για μονόωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, το ενδεχόμενο να άρει την απόφαση και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της είναι ορατό. Ο λόγος που οι δάσκαλοι είχαν επιλέξει να μην εφαρμόσουν την απόφασή τους αμέσως μετά την λήψη τους ήταν για να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διορθώσει αυτά που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι χρήζουν βελτίωσης.
Κατά το επίμαχο χρονικό περιθώριο, η οργάνωση των δασκάλων παρακολουθούσε καθημερινώς και διαρκώς την κατάσταση που επικρατούσε στα σχολεία, καταγράφοντας τα δεδομένα, ώστε όταν κληθεί να τα επανεξετάσει να τα θέσει στο τραπέζι. Ένα από τα ζητήματα που είχαν θέσει στο μικροσκόπιο και παίζει σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων τους, είναι τα προβλήματα στα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι δάσκαλοι-Κλείδωσαν σε μέτρα
Την ίδια ώρα, ένα άλλο ζήτημα που καθορίζει και τον τρόπο αντίδρασης των δασκάλων, είναι το θέμα των αντικαταστατών. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει απόφαση, όπως σε περίπτωση που ένας αντικαταστάτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου που έχει κληθεί για να αναλάβει καθήκοντα, ο μισθός του θα καταβάλλεται κανονικά, ενώ και οι ημέρες απουσίας του θα προσμετρούν για σκοπούς αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του, ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο, ως προς την αναστολή τελικά των απεργιακών μέτρων που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔ.
Στη μεριά των θετικών δεδομένων, που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, είναι και το γεγονός ότι διάφορες εισηγήσεις που είχαν κάνει οι δάσκαλοι, εισακούστηκαν από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Στο μεταξύ, το γεγονός ότι έχουν προκύψει κάποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει επηρεάσει την οργάνωση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις κατά πόσο θα αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα ή θα κλιμακωθούν, αφού το σενάριο για λήψη κι άλλων μέτρων δεν είναι απομακρυσμένο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι πίσω από την στάση εργασίας της ΠΟΕΔ-Έντονες επιφυλάξεις για το test to stay
Ουσιαστικά, με την εξαγγελία των απεργιακών μέτρων, οι δάσκαλοι θέλησαν να ασκήσουν πιέσεις προς το Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση, ώστε να επαναξιολογήσουν τις αποφάσεις τους για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, εντός των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, αυτό που ζήτησαν οι δάσκαλοι από το Υπουργείο είναι να προχωρήσει «στη λήψη ουσιαστικών μέτρων σε νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, στην υιοθέτηση ουσιαστικών λύσεων για την αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν καθώς και στην εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού και ελέγχου ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες», όπως είχαν αναφέρει στην ανακοίνωσή τους.
Όλα θα τεθούν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, το οποίο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα και αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν απόσυρση του Test to stay οι καθηγητές-«Έξω από κάθε όριο λογικής»