Όλα έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις-Τα μηνύματα Ζελένσκι και τα θέλω του Πούτιν

Οι Λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μολονότι οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

"Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες", ανακοίνωσε το Λευκορωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.

Αυτό δημοσίευσε φωτογραφία της αίθουσας όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στην οποία υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος. 

Η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες, Κυριακή, την ιδέα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μολονότι όπως είπε "δεν το πιστεύει πάρα πολύ" ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν "χωρίς προαπαιτούμενα", σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει "να συνθηκολογήσει".

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα μηδέν για τη ρωσική εισβολή-Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις εν μέσω συγκρούσεων

Τα μηνύματα Ζελένσκι για την επόμενη μέρα

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δύο μηνύματα που απηύθυνε στον ουκρανικό λαό είπε ότι η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθούν χωρίς όρους στη Λευκορωσία, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Ο Ουκρανός Πόεδρος είπε ότι δεν είναι σίγουρος πως θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά θα προσπαθήσει.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει  αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας τα χαρτιά του τα οποία δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτεί, πιθανότατα, τους όρους της Ρωσίας και να συμφωνήσει στην παράδοσή του.

Στα «συν», πάντως, για τον ουκρανό πρόεδρο είναι το γεγονός πως οι συζητήσεις θα γίνουν χωρίς προαπαιτούμενα, αντίθετα με όσα υποστήριζε ως τώρα η Μόσχα που περίπου ζητούσε κατάπαυση (αν όχι και συνθηκολόγηση) από το Κίεβο.

Τι θέλει ο Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του βλέπει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε, ενώ υπάρχουν και πολλές απώλειες μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Σημειώνεται πως ο Ρώσος Πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Έλιωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 51,6 βαθμούς Κελσίου
Ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε χωριά της Δυτικής Όχθης
Πόσα λεφτά συνεισφέρουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ οι ξένοι φοιτητές που θέλει να αποκλείσει ο Τραμπ
Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στην Αυστραλία-Αναφορές για θύματα (vids&pics)
Στους δρόμους σήμερα οι Παφίτες για να διαμαρτυρηθούν για τον Τυχικό
Παράνομοι μετανάστες φτάνουν στη Βρετανία κρυμμένοι σε… σκάφη πολυτελείας
Θαμμένα στα ερείπια τα δύο από τα εννέα παιδιά της παιδιάτρου που σκοτώθηκαν στη Γάζα (pics)
Μάχη σώμα με σώμα στη Βαρσοβία-Συγκεντρώσεις πριν τον εκλογικό γύρο που κρίνει την Πολωνία
Ξάφρισαν οικίες, έκλεψαν και... κινητό και τους πρόδωσε το GPS-Χειροπέδες σε τρεις
ΒΙΝΤΕΟ: Νύχτα τρόμου στην Ουκρανία-Νέα μαζική ρωσική επίθεση, δεκάδες νεκροί