Ασυνήθη μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος
21:02 - 28 Φεβρουαρίου 2022
Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ασυνήθη μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής προσθέτοντας πως μόνο το 2021 το 85% των άνω των 13 χιλιάδων αιτήσεων ασύλου, εισήλθαν παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.
Σε χαιρετισμό του ΥΠΕΣ, στην παρουσίαση του βιβλίου του ΚΥΚΕΜ με τίτλο «το δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα, που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος είπε πως «η Κύπρος δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από μια πλημμυρίδα αλόγιστων μεταναστευτικών ροών. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει ασυνήθη μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα».
Πρόσθεσε ότι «για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελεί το πρώτο κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό τους να αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού της. Μόνο για το έτος 2021, έχουν υποβληθεί 13.235 αιτήσεις ασύλου, το 85% των οποίων αφορά πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, διά μέσου της πράσινης γραμμής και με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχονται από τις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες» και να καταχρώνται του συστήματος ασύλου».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών αυτή η πρακτική «ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί έναντι σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη τη φροντίδα και τη φιλοξενία μας, τους πραγματικούς πρόσφυγες, όπως τους πολίτες της Ουκρανίας που σήμερα βιώνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά από τα τελευταία γεγονότα που όλοι μας παρακολουθούμε αποσβολωμένοι».
Αναφερόμενος στο βιβλίο του ΚΥΚΕΜ ο κ. Νουρής είπε πως «αυτό δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά το ημερολόγιο μιας ομάδας συμπολιτών μας που χαρακτηρίζονται και αναγνωρίζονται για την προσφορά τους στα κοινά και που με παρρησία αλλά και θάρρος, τολμούν να δακτυλοδείξουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας, αλλά και τις στρεβλώσεις και τα λάθη της πολιτικής και των πολιτικών, βάζοντας υπεράνω πάντων το κοινό καλό».
Το νέο εγχείρημα του ΚΥΚΕΜ, σημείωσε «φιλοδοξεί να αποτελέσει το εγερτήριο λάκτισμα για την αλλαγή στη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει δημογραφικά ο τόπος μας, στο μεταναστευτικό βάρος που βιώνει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που την κατακλύζουν, μέχρι και την πρακτική εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία σε μια νέα υβριδική απειλή της ενάντια της Κύπρου και στη συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφίας του νησιού με τη διοχέτευση των παράτυπων μεταναστών στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές».
Όπως είπε ο κ. Νουρής «τα μέλη του ΚΥΚΕΜ μαζί με όλους τους συνειδητοποιημένους συμπολίτες μας που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, συμπαρίστανται διαχρονικά με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αντιλαμβανόμενος ότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο οφείλουμε να το διαχειριστούμε».
Ένα ατέρμονο θέμα, ανέφερε, «με πολλαπλές όψεις, ορατές, αλλά και αθέατες, με φυσιογνωμία ανθρωπιστική από τη μία, αλλά και διαστάσεις που επιβεβαιώνουν τη δράση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη τους για μια καλύτερη ζωή».
Σημείωσε ακόμα ότι «η ύπαρξη φωνών, όπως του ΚΥΚΕΜ και η εκπόνηση τέτοιων έργων, που θα παραμείνουν πολύτιμα κείμενα στην αρχειοθήκη της ιστορίας, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πολιτικών μας, μέσα από την κριτική που αταλάντευτα ασκείται, αλλά και στην καλύτερη αντιμετώπιση τόσο σοβαρών ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό, μέσα από τις προτάσεις που καταθέτει και τις διεκδικήσεις που με παρρησία προτάσσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Πηγή: ΚΥΠΕ