Ο Έλον Μάσκ δίνει στην Ουκρανία πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink
02:44 - 27 Φεβρουαρίου 2022

Την δική του συνεισφορά στην Ουκρανία αποφάσισε να παρέχει ο Έλον Μάσκ. O επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, θα παρέχει στο Κιεβο σταθμούς Starlink και πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί.
Μάλιστα την είδηση επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter και ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας.
Τι είναι το Starlink;
Το Starlink είναι ένα project που θα τοποθετήσει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στην Γη (LEO = Low Earth Orbit), 550 χιλιόμετρα πάνω από εμάς. Θα μεταδίδουν σήματα διαδικτύου προς τους πομποδέκτες εδάφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τοπικά ή θα μεταφέρουν τα δεδομένα απευθείας στον δρομολογητή Starlink.
Το Starlink δεν είναι το ίδιο με ένα σήμα κινητού τηλεφώνου ή 5G. Επιτρέπει σε ένα σπίτι, μια επιχείρηση ή μια απομακρυσμένη τοποθεσία να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.
Το Starlink διαφημίζει ταχύτητες λήψης έως 1Gbps, όταν όμως η υπηρεσία γίνει πλήρως λειτουργική. H SpaceX στοχεύει σε καθυστέρηση (latency) κάτω των 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου.
Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Όπως έχει σημειώσει ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink "είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη
Είναι σαν τις ειδικές μας δυνάμεις, λένε οι Ουκρανοί
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς η πλατφόρμα που αντιπροσωπεύει το δορυφορικό δίκτυο λειτουργεί σχεδόν όπως οι ειδικές δυνάμεις μας τους. «Το Starlink μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς», λένε στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook.
Η Ουκρανία δημιουργεί «κυβερνοστρατό» για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις
Νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχάιλο Φεντόροφ είχε δηλώσει πως η Ουκρανία θα δημιουργήσει έναν κυβερνοστρατό για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ψηφιακές επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει απευθύνει κάλεσμα στους χάκερ της χώρας να βοηθήσουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών και στη διαξαγωγή αποστολών κυβερνοκατασκοπείας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
«Δημιουργούμε έναν κυβερνοστρατό», έγραψε ο Φεντόροφ σε ανάρτησή του στο Twitter που παρέπεμπε στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram, η οποία δημοσίευσε μία λίστα με εξέχοντες ρωσικούς ιστότοπους. «Θα υπάρχουν αποστολές για όλους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο μέτωπο του κυβερνοχώρου. Η πρώτη αποστολή είναι στο κανάλι για τους ειδικούς του κυβερνοχώρου».
Χάκερ έριξαν την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου
Εκτός σύνδεσης ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου, του γραφείου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, kremlin.ru.
Όπως γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης «έπεσε» το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από αναφορές περί κυβερνοεπιθέσεων εναντίον διαφόρων ιστότοπων της ρωσικής κυβέρνησης και κρατικών ΜΜΕ.
Περιορισμούς επιβάλλει το Twitter στη Ρωσία
Στο μεταξύ το Twitter ανέφερε σήμερα πως η υπηρεσία του περιορίζει χρήστες στη Ρωσία και πως εργάζεται για να διατηρήσει τον ιστότοπο ασφαλή και προσβάσιμο.
Χθες, Παρασκευή, μία ημέρα αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μόσχα δήλωσε ότι περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook της Meta Platforms Inc κατηγορώντας το ότι «λογοκρίνει» ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν έγινε αμέσως σαφές τι περιλαμβάνουν οι περιορισμοί που επέβαλε η Ρωσία στο Facebook.
