Ρύζι με λαχανικά, κιμά και μπεσαμέλ

Σούπερ γευστικό! Συνταγή από: Μαρίνα Παντελίδου

ΥΛΙΚΑ

Κιμάς

  • 15 γρ. μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 700 γρ. χοιρινό κιμά
  • 70 γρ. άσπρο κρασί
  • 250 γρ. ντοματοχυμό
  • 1 κ.γλ. πάστα ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 3 πρέζες πιπέρι
  • 1 /2 κ.γλ. δυόσμο ξηρό
  • 1 /2 κ.γλ. ρίγανη

Ρύζι με λαχανικά

  • 1200 γρ. νερό
  • 1 κ.γλ. πάστα ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 250 γρ. κατεψυγμένο μπιζέλι
  • 250 γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι

Μπεσαμέλ

  • 100 γρ. διάφορα τυριά, σε κομμάτια (edam, gouda, παρμεζάνα)
  • 1000 γρ. γάλα
  • 100 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 /2 κ.γλ. αλάτι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πυρίμαχο σκεύος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κιμάς

Βήμα 1 Βάλτε στον κάδο 15 γρ. φύλλα μαϊντανό και κόψτε 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδι, 20 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 3

Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και σοτάρετε 3 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 4

Προσθέστε 700 γρ. χοιρινό κιμά και σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.

Βήμα 5

Προσθέστε 70 γρ. άσπρο κρασί και σοτάρετε για 2 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.

Βήμα 6

Προσθέστε 250 γρ. ντοματοχυμό, 1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών, 1 κουταλάκι αλάτι, 3 πρέζες πιπέρι, 1 /2 κουταλάκι ξηρό δυόσμο, 1 /2 κουταλάκι ρίγανη, τον κομμένο μαϊντανό, ανακατέψτε με τη σπάτουλα και ρυθμίστε 20 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Αδειάστε σε ένα μπολ. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Ρύζι με λαχανικά

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1200 γρ. νερό, 1 κουταλάκι πάστα ζωμό λαχανικών και ένα κουταλάκι αλάτι. Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και ζυγίστε μέσα 350 γρ. μακρύκοκκο ρύζι. Τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και ζυγίστε μέσα 250 γρ. κατεψυγμένο μπιζέλι και 250 γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι στον ξέβαθο δίσκο του Varoma. Ρυθμίστε 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 4.

Βήμα 2

Μεταφέρετε το καλαμπόκι, το μπιζέλι και το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ και ανακατέψτε ελαφρά με τη σπάτουλα.

Μπεσαμέλ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. διάφορα τυριά και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Αδειάστε σε ένα μικρό μπολ, αφήνοντας στον κάδο 2 κουταλιές.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο 1000 γρ. γάλα, 100 γρ. αλεύρι, 40 γρ. βούτυρο, 1 αυγό και ρυθμίστε 10 λεπτά/100°C/ταχύτητα 4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Αδειάστε 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ στον πάτο ενός τετράγωνου πυρίμαχου σκεύους. Από πάνω καλύψτε με το μισό μείγμα ρυζιού και λαχανικών. Απλώστε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Βήμα 2

Καλύψτε με τον κιμά και απλώστε ομοιόμορφα. Ακολούθως, βάλτε το υπόλοιπο μείγμα ρυζιού και λαχανικών. Καλύψτε με τη μπεσαμέλ και γαρνίρετε με το αλεσμένο τυρί που αφήσατε στην άκρη.

Βήμα 3

Ψήστε για 30 - 35 λεπτά στους 200°C. Αφήστε να κρυώσει λίγα λεπτά και σερβίρετε.

Συμβουλή

Προσέξτε το ψήσιμο του ρυζιού. Δεν πρέπει να βαρυψηθεί!

Παραλλαγή

Μπορείτε να αναμείξετε τον κιμά με το ρύζι και τα λαχανικά και να βάλετε τη μπεσαμέλ από πάνω.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι