Μυρωδάτα παξιμάδια

Αρωματικά! Συνταγή από: Βαθούλα Πλακωτά

ΥΛΙΚΑ
  • 4 κόκκοι μαστίχα
  • 4 κόκκοι μέχλεπι
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 150 γρ. φυστικέλαιο
  • 120 γρ. νερό
  • 140 γρ. προζύμι
  • 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 5 γρ. κανέλα
  • 100 γρ. σουσάμι ασπρισμένο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πετσέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 4 κόκκους μαστίχα, 4 κόκκους μέχλεπι, 10 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. φυτικό βούτυρο, 100 γρ. φυστικέλαιο, 120 γρ. νερό, 140 γρ. προζύμι και βράστε 2 λεπτά/37°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 3

Προσθέστε 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο, τα υπόλοιπα 80 γρ. ζάχαρη, 5 γρ. κανέλα, 5 γρ. γαρύφαλλο, την αλεσμένη μαστίχα και μέχλεπι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 4

Ζυμώστε 1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη για 2 ώρες.

Βήμα 5

Καλύψτε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Πλάστε σε μικρά ρολά πάχους 3-4 εκατοστών και τυλίξτε μέσα στο σουσάμι. Μεταφέρετε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί. Χαράξτε με ένα μαχαίρι ανά 2 εκατοστά. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 6

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 25 - 30 λεπτά. Ακολούθως, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και κόψτε τα παξιμάδια.

Βήμα 7

Ψήστε για ακόμα 30 λεπτά στους 140°C. Διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι