Κραυγή αγωνίας από Κύπριους συγγενείς-«Είναι εγκλωβισμένος με τα μωρά του…»

Φόβος, τρόμος, στιγμές αγωνίας... Αυτά είναι μερικά από τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους κάτοικους της Ουκρανίας, οι οποίοι τις τελευταίες σαρανταοκτώ ώρες, δέχονται ένα ανελέητο σφυροκόπημα σε κάθε άκρη της χώρας από τις Ρωσικές δυνάμεις. Μικροί και μεγάλοι, ψάχνουν τρόπους για να προστατευθούν και το μόνο που βρίσκεται στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή, είναι μονάχα η ζωή τους και να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί, μέσα στα πυρά που δέχονται από τους Ρώσους. 

Ανήσυχοι, είναι και οι συγγενείς των Ουκρανών που βρίσκονται στην Κύπρο, καθώς μιλώντας με τους δικούς τους ανθρώπους, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Μιλώντας στον REPORTER η Ολένα Ανδρέου, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κοινότητας στην Κύπρο, αναφέρθηκε για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα της, αλλά και οι ίδιοι οι συγγενείς της. 

«Μόλις μου έχει στείλει κάτοικος από το Χάρκοβο με στρατιώτες να πυροβολούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Πυροβολούν συνέχεια… Έχω συγγενείς αρκετούς στην Ουκρανία, η μισή μου οικογένεια είναι εκεί. Μιλώ ήδη με την ξάδελφη μου, αλλά με τον ξάδελφο μου δεν έχω γιατί είναι εγκλωβισμένος μέσα στο καταφύγιο με τη γυναίκα του και τα μωρά του, μαζί με άλλες οικογένειες και δεν μπορούν να φύγουν. Με την ξάδελφή μου μιλήσαμε το πρωί και είναι με τις βαλίτσες στο χέρι και περιμένουν για να φύγουν από την πόλη. Αλλά από την άλλη σκέφτονται που να πάνε; Με τον ξάδελφό μου δεν έχω καμία επαφή, δεν έχουν γραμμές επειδή είναι μέσα στο καταφύγιο, κάτω από τη γη».

Ο ξάδελφος της κα. Ανδρέου, είναι επίσης ενεργό μέλος του Ερυθρού Σταυρού και είναι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. «Πολλοί δεν θέλουν να βγουν έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας, διότι σαν άνθρωποι, σαν γιατροί, νοσοκόμες, όλοι αυτοί αρνήθηκαν να βγουν και να φύγουν από τη χώρα, γιατί λένε ότι τώρα μας χρειάζεται η χώρα μας. Μωρά δεκαπέντε και δεκαέξι χρονών πάνε και ζητάνε όπλα μόνα τους, για να παλέψουν και να προστατέψουν τη χώρα τους».

Μάλιστα, όπως σημείωσε η κα. Ανδρέου, «υπάρχουν και Κύπριοι που εγκλωβίστηκαν στον Χάρκοβο και δεν μπορούν να φύγουν και η κυπριακή πρεσβεία τους λέει ότι δεν μπορούν να φύγουν στην παρούσα φάση. Έχουν προγραμματίσει κάποια λεωφορεία για τους φοιτητές και θα προσπαθήσουν να τους βγάλουν από τα σύνορα της Πολωνίας ή της Ρουμανίας, γιατί από εκεί βγαίνουν γυναίκες και μωρά τώρα. Και εκείνος όμως είναι επικίνδυνος δρόμος, γιατί ο Ρώσος δεν βλέπει που πυροβολεί και ποιον πυροβολεί».

Όπως εξήγησε η επίσης η κα. Ανδρέου, έχει και αρκετούς Κύπριους στην Ουκρανία και φοιτητές που πήγαν να σπουδάσουν. «Ακόμη και οι Ρώσοι όμως στέκονται δίπλα μας γιατί και τα δικά τους τα παιδιά πεθαίνουν εκεί, γιατί τους έστειλαν και δεν μπορούν να αρνηθούν να μην πάνε. Είναι μωρά δεκαοκτώ και είκοσι χρονών.  Ο κόσμος αναστατώθηκε πάρα πολύ, έτσι και εμείς οι λίγοι Ουκρανοί που βρισκόμαστε στην Κύπρο. Έχουμε στήριξη από όλο τον κόσμο όμως, που είναι ενάντια στον πόλεμο».

Έχει δυο μέρες που δεν κοιμόμαστε…, λέει εμφανώς πανικόβλητη η κα. Ανδρέου, για να σημειώσει ότι, «ο Πούτιν έκανε ότι έκαναν οι Τούρκοι του 1974 στην Κύπρο. Κρατώ επαφή με αρκετούς Ουκρανούς αλλά και Κύπριους που βρίσκονται στην παρούσα φάση στην Ουκρανία, αλλά κάπου χάνονται τα σήματά μας. Κάθε ένας από εμάς έχει φίλους, συγγενείς, γνωστούς και συμμαθητές στην Ουκρανία».

Η Ολένα Ανδρέου, μεγάλωσε και γεννήθηκε στην περιοχή του Λουχάνσκ. «Έζησα 25 χρονιά εκεί. Μιλούσα δυο γλώσσες, ουκρανικά και ρωσικά και ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με τους Ρώσους, επειδή στο σχολείο μας μαθαίναμε δυο μητρικές γλώσσες. Οι γονείς μου σήμερα δεν είναι εκεί όμως, επειδή είμαι από την περιοχή του Λουχάνσκ και όταν έκανε εισβολή η Ρωσία προς τις περιοχές εκείνες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ το 2016, η οικογένειά μου έφυγε για Πολωνία, σαν πρόσφυγες και αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι τους. Έφυγαν και προσαρμόστηκαν στην Πολωνία και σήμερα ο πατέρας μου είναι στην Κύπρο».

Λυπάμαι και τους Ρώσους λέει η κα. Ολένα για να προσθέσει πως, «καμία μάνα δεν στέλνει το παιδί της στον πόλεμο για να το σκοτώσουν. Είναι πόλεμος… Μόνο ο Πούτιν δεν το καταλαβαίνει αυτό το πράγμα και πεθαίνει κόσμος άδικα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»