Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Κύπρου Γαλλίας-Έμφαση και στη κοινοβουλευτική διπλωματία

Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ. Γιώργο Κάρουλλα (επικεφαλής), κ. Γιώργο Κουκουμά, κ. Ζαχαρία Κουλία, κ. Αλέκο Τρυφωνίδη και την βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου συμμετείχε στη συνάντηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GroupMed) στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γαλλικής Προεδρίας. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιπροσωπίες της Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας. Συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ανακατατάξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή πρόεδρου της Επιτροπής Άμυνας Γιώργου Κάρουλλα και τη σύμφωνη γνώμη των μελών της αντιπροσωπείας, πραγματοποιήθηκε και διμερής συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπίας με μέλη της αντιπροσωπίας της Γαλλικής Γερουσίας στη Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ και άλλα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε η κοινή επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γαλλικής Γερουσίας και συνέχισης των ανταλλαγών μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο Κοινοβουλίων στο πλαίσιο της Διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον κ Κάρουλλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να συγκροτηθεί  ατζέντα επεξεργασίας  θεμάτων  μέσα από την κοινοβουλευτική  διπλωματία στον τομέα της αμυντικής  πολιτικης για ενδυνάμωση της αμοιβαίου οφέλους  και της διαδικασίας win-win.

Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη της ενίσχυσης  της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και η σημαςία που έχουν οι κοινές  δράσεις με χώρες της ανατολικής  μεσογείου που δεν εινσι μέλη της ΕΕ, για ανάπτυξη δεσμών και σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»