Έλαβε μέτρα για περιορισμό του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία η ΚΤΚ

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ώστε να είναι περιορισμένος ο οποιοσδήποτε αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα σημειώνει ότι λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων είναι συνεχής.

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου, σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για την έκθεση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Ρωσία και στην Ουκρανία αντίστοιχα  και στα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται, η ΚΤΚ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις τυχόν επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν αλλά και από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν.

«Η ΚΤΚ και η ΕΚΤ έχουν έγκαιρα και προληπτικά προβεί στη λήψη σειράς μέτρων έτσι ώστε οποιοσδήποτε αντίκτυπος, συμπεριλαμβανόμενης της έκτασης της έκθεσης των τραπεζών στη Ρωσία, να είναι περιορισμένος», αναφέρεται.

Παράλληλα η ΚΤΚ σημειώνει ότι χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων ετών ο κυπριακός τραπεζικός τομέας διαθέτει πλέον επαυξημένη ικανότητα να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς. Όπως αναφέρεται, τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτά αξιολογούνται μέσω του Δείκτη Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1, ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 17,2%, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15,7%, ισχυροποιώντας την ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα να απορροφήσει μη αναμενόμενες ζημιές και να συνεχίσει την παροχή χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, αναφέρεται, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας συγκαταλέγεται πλέον στους πιο εύρωστους στον ευρωπαϊκό χώρο όσο αφορά τα επίπεδα ρευστότητας με τον Δείκτη Κάλυψης να ανέρχεται τον Ιανουάριο 2022 στο 345%, επίπεδο που είναι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (174%) και υπερτριπλάσιο της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης που ανέρχεται  στο 100%. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η καταθετική βάση του κυπριακού τραπεζικού τομέα τον Ιανουάριο 2022 ανερχόταν στα €51,3 δις, από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από το 2014, με το μερίδιο των εγχώριων κατοίκων στις καταθέσεις να αγγίζει το 82%, γεγονός που ισχυροποιεί σημαντικά τη σταθερότητα του τομέα.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι συστημικές τράπεζες είναι υπό την απευθείας εποπτεία της ΕΚΤ.

«Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων (κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας, εξασθένηση οικονομικού περιβάλλοντος, επηρεασμός των τιμών ενέργειας κλπ) είναι συνεχής, ώστε τα όποια μέτρα να επανεξετάζονται», αναφέρεται στην απάντηση της ΚΤΚ.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πενήντα δύο παιδιά γεννήθηκαν από σπέρμα με καρκινογόνο μετάλλαξη στο Βέλγιο-Πιθανά κρούσματα και στην Κύπρο
Πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία οι υποστηρικτές του Τυχικού-Ζήτησαν ανατροπή της απόφασης της Συνόδου (pics)
Βλάβη σε αγωγό από μπάζωμα άφησε χωρίς νερό την Πάφο-Τη Δευτέρα αποκαθίσταται πλήρως το πρόβλημα
Συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ-«Ήρθε για να μείνει» το μήνυμα του υπουργού Υγείας
Μήνυμα στήριξης στου νόμιμους κυνηγούς από τον ΓΔ του ΥΠΕΣ-«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το ρόλο του κυνηγιού»
Πανέτοιμο το ΥΠΑΝ ενόψει Παγκύπριων Εξετάσεων-Περνούν από σεμινάρια οι θεματοθέτες
Πάνω από 10.000 οι Κινέζοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου-Δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ξένων συμφερόντων
Στρεβλώσεις κρυμμένες στο μανδύα των κανονισμών γίνονται νομιμότητα και η αξιοπρέπεια τιμωρία
Ζητά έγκριση από ΡΑΕΚ για αποθήκευση ενέργειας ο ΔΣΜΚ-Εντός δύο μηνών η έκδοση Προκαταρκτικών Όρων Σύνδεσης