Έξι Έλληνες νεκροί από αεροπορική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία
18:03 - 26 Φεβρουαρίου 2022

Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς, καθώς άλλοι τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στο χωριό Μπουγάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ' επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».
Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 26, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Νεκροί δύο Έλληνες και έξι τραυματίες από βομβαρδισμό-Οι πρώτες εικόνες
Αρνείται ανάμειξη η Ρωσία
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η Ρωσία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τους θανάτους των Ελλήνων. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.
«Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο. Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό», καταλήγει η ρωσική πρεσβεία.
The Russian occupiers are shelling the villages where the Greeks of the Azov region live. Today an air strike was carried out by Russian troops in the village of Sartana near Mariupol. According to preliminary data, three were killed and three were injured. @PresidencyGR pic.twitter.com/LTgHPC3v3N
— Справа в тому, що (@umenenemaiedomu) February 26, 2022
