Ουκρανοί ΑΜΕΑ εγκλωβισμένοι στη δίνη του πολέμου και την απόγνωση
21:00 - 26 Φεβρουαρίου 2022

Η Yulia Klepets άκουσε τις σειρήνες το πρωί του Σαββάτου. Μόλις ένα λεπτό μετά, άκουσε ένα τεράστιο μπουμ. Κοίταξε έξω από το παράθυρο και διαπίστωσε πως μια πολυκατοικία, 200 μέτρα από το σπίτι της, χτυπήθηκε από κάτι. Έβλεπε μια τεράστια τρύπα στο πλάι του κτιρίου. Έβλεπε φωτιά και καπνούς και γύρω σκορπισμένα αντικείμενα. Την κατέλαβε ο πανικός και ξεκίνησε να τρέμει.
Λίγο πιο πριν η οικογένεια είχε αποφασίσει πως η ξαδέρφη της Yulia θα έπαιρνε την μικρή της κόρη και θα πήγαιναν σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης που μετατράπηκε σε καταφύγιο. Η ίδια και η μεγάλη της κόρη έπρεπε να μείνουν στο σπίτι, μαζί με την 82χρονη μητέρα της, η οποία δεν είναι σε θέση να περπατήσει. Για την ακρίβεια, δεν έχουν καν τρόπο να την μεταφέρουν κάτω από τις σκάλες, πόσο μάλλον σε καταφύγιο, όπως εξήγησε στο CNN.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η 25χρονη Aryna, είναι αυτιστική. Από το σοκ της δεν μπορούσε να κινηθεί. «Δεν μπορούσε να κατεβεί από τις σκάλες. Και δεν θα μπορούσε να μείνει σε καταφύγιο», ανέφερε η μητέρα της. Συνεχώς τη ρωτά με αγωνία αν θα ξαναξεκινήσουν να κουνιούνται.
«Μου ζητά να την πάρω στη θάλασσα ή τουλάχιστον στην πισίνα. Και συνεχώς πρέπει να της εξηγώ ότι τώρα έχουμε πόλεμο και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και μου απαντά ‘μα ίσως να τελειώσει και να μπορέσουμε να πάμε κάπου ωραία, πλάι στη θάλασσα’», εξηγεί η Yulia. Παρόλο που η Aryna δεν ξέρει κολύμπι, αγαπά πολύ τη θάλασσα και ηρεμεί πάρα πολύ όταν την βλέπει.
Λίγο μετά την έκρηξη, η ξαδέρφη της επιστρέφει στο σπίτι. Η μικρή της κόρη, Σοφία, φοβόταν υπερβολικά χωρίς την μητέρα της και αναγκάστηκαν να φύγουν από το πάρκινγκ. Δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι και την είχε πάρει με το ζόρι.
Η Yulia προσπαθεί εδώ και τέσσερις μέρες να βρει βοήθεια για τη μητέρα και την μεγάλη της κόρη. Πήρε τηλέφωνο στο κέντρο αποκατάστασης και της είπαν πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα πρέπει να κάνουν εγγραφή, ώστε να μπουν στη λίστα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και της υπέδειξαν να ξαναπάρει την επόμενη ημέρα, ώστε να της εξηγήσουν τι έγγραφα χρειάζεται.
«Μου είπαν πως μπορούν να στείλουν κάποιον στο διαμέρισμά μου να καθαρίσει, αλλά όχι να με βοηθήσει να βγάλω την κόρη μου έξω. Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτό», δήλωσε. Τόνισε ότι οι οικογένειες που έχουν ΑΜΕΑ έχουν κυριολεκτικά εγκλωβιστεί στο Κίεβο. «Χθες υπήρχαν εκκενώσεις, είχαμε μια ευκαιρία να φύγουμε. Υπήρχαν δωρεάν τρένα και λεωφορεία, όμως έπρεπε να φτάσεις εκεί μόνος σου και εγώ δεν μπορούσα να αφήσω την μητέρα μου», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Οι γυναίκες που οδηγούν τα παιδιά τους στο άγνωστο
- Απόγνωση και σιωπηλός θρήνος.... Εικόνες, χίλιες λέξεις
- Η πραγματικότητα του πολέμου-Γεννούν στα καταφύγια, τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο
- Ο πόλεμος είναι πάντα πόλεμος, ο πόλεμος είναι πάντα πληγή...