Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από το Ουκρανικό-Τρεις πρώην ΥΠΕΞ στον REPORTER

Την ώρα που η Ουκρανία δέχεται ένα ανελέητο σφυροκόπημα από τους Ρώσους, οι οποίοι για πάνω από 24 ώρες πολιορκούν τη χώρα από γης και αέρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί για διατήρηση της σταθερότητας στην επικράτειά της.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι κυρώσεις που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, αναμένεται να επεκταθούν και να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον θα ακολουθηθεί μια ενιαία αντίδραση ή εάν τα συμφέροντα των χωρών μελών θα υπερνικήσουν δημιουργήσουν διαφορετικές φωνές ανάμεσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Την ίδια ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, οι χώρες άρχισαν να σκέφτονται πως θα επηρεαστούν από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος αναπόφευκτα, θα δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, όπως είναι η οικονομία, το μεταναστευτικό και η πολιτική.

Τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο Γιώργος Λιλλήκας, η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον REPORTER, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την σταθερότητα στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κατά πόσον ενδέχεται να υπάρξει ενιαία αντίδραση από τα κράτη μέλη, αλλά και πως επηρεάζεται η Κύπρος από το Ουκρανικό.

Σε σχέση με το πρώτο θέμα, ο Γιώργος Λιλλήκας, εκτιμά ότι η σταθερότητα και τα θέματα ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δεν νομίζω να επηρεάζονται από την εισβολή στην Ουκρανία. Θεωρώ όμως ότι θα ανοίξει μια νέα συζήτηση που έχει να κάνει με τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, την οποία η Ρωσία ζητούσε πριν από τη σύρραξη να αποτελέσει μέρος και η ίδια και να μη θεωρείται ως αντίπαλος. Θα είναι από θέση ισχύος που θα διαπραγματεύεται η Ρωσία και στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στο ζήτημα του ελέγχου της ανατολικής Ουκρανίας, με νέα δεδομένα επί του εδάφους».

Από την πλευρά της, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, υπέδειξε πως «για την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώ ότι οι περισσότερες συνέπειες θα ταλανίσουν την οικονομία όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, διότι θα είναι κυρώσεις για τις οποίες δεν υπήρχε προηγούμενο. Θα πλήξουν πραγματικά την οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πιστεύω ότι η προσπάθεια είναι να γονατίσουν οικονομικά τη Ρωσία, λαμβανομένου υπόψιν ότι υπάρχουν σε υψηλό επίπεδο οικονομικές και άλλες σχέσεις όλων των κρατών μελών με τη Ρωσία».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι, «θα έχουμε επίσης ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων από την Ουκρανία. Σε πρώτο στάδιο αυτό το ρεύμα θα αφορά τις γειτονικές χώρες, που είναι δύο από τις Βαλτικές, καθώς επίσης και η Πολωνία. Την ίδια ώρα, δεν βλέπω οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Από πλευράς στρατιωτικών απωλειών, δεν βλέπω ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε συνέπεια».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη δική του τοποθέτηση, υπέδειξε  οπωσδήποτε θα επηρεαστεί η σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «γιατί η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θα είναι αυτά που θα επηρεαστούν περισσότερο κι από τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία κι από τις αποφάσεις που θα αναγκαστεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίδραση στις ενέργειες της Ρωσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκασε ομόφωνα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Βουλή

Πίστη για εξεύρεση κοινής συνισταμένης από τα κράτη-μέλη

Σε ότι αφορά στο κατά πόσον τα κράτη μέλη θα αφήσουν στο πλάι τα συμφέροντα των χωρών τους και θα καταλήξουν σε μια ενιαία αντίδραση ενάντια στη Ρωσία και οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια κοινή τοποθέτηση, παρότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου θα υπάρξουν διαφωνίες.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι «θα δημιουργηθεί μια κοινή τοποθέτηση. Διαφωνίες θα υπάρξουν σίγουρα μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά τις διαστάσεις των κυρώσεων. Στο παιχνίδι των κυρώσεων, η κάθε χώρα θα μετρήσει και τις ζημιές στη δική της οικονομία η κάθε μια και στις επιχειρήσεις της κάθε μιας. Εάν οι κυρώσεις, που σίγουρα θα είναι πιο αυστηρές, σε σχέση με τις πρώτες που ανακοινώθηκαν, επηρεάσουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία, ενδεχομένως η Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως ένα διπλωματικό χαρτί, κάτι που θα δημιουργούσε μεγάλο οικονομικό κόστος στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται κατά 40% σε ρωσικές πηγές».

Βεβαίως, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ ή την Αμερική, όμως το κόστος θα είναι πολύ πιο ψηλό, κάτι που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας».

Ίδια είναι και η εκτίμηση της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία θεωρεί ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός, καθότι υπάρχουν χώρες που θέλουν το μέγιστο των κυρώσεων. «Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που θα δουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Άρα, μετά από πολλές ώρες συζητήσεων θα καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, ο οποίος ναι μεν θα αφορά αυστηρότατες κυρώσεις που θα πλήξουν καίριους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας, όμως λαμβάνοντας υπόψιν και αυτά τα οποία θεωρούνται και ως ζωτικά οικονομικά συμφέροντα των κρατών-μελών».

Με τη σειρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «θεωρώ ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε μια κοινή τοποθέτηση ή προσέγγιση έναντι των γεγονότων στην Ουκρανία, αλλά πιστεύω ότι ο πιο καλός τρόπος να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με μια διττή προσέγγιση. Μια προσέγγιση καρότου και μαστιγίου. Από τη μια οι κυρώσεις, οι οποίες υπάρχουν από το 2014 και κάθε χρόνο ανανεώνονται και ενισχύονται. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να αναβληθεί και μια διπλωματική πρωτοβουλία, είδαμε ήδη κάποιες ενέργειες από τον Μακρόν, αφού η Γαλλία είναι η προεδρεύουσα χώρα. Θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία γιατί αυτή η κρίση προσφέρει μια «ευκαιρία» στην Ε.Ε. να δείξει ότι υπάρχει και έχει ρόλο και λόγο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αναπτύσσεται στην περιοχή της αυτή η κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεραμύνεται των ενεργειών της Ρωσίας ο Οσάτσι-«Η κατάσταση στο Ντονμπάς θα επιλυθεί ειρηνικά»

Έτσι θα επηρεαστεί η Κύπρος

Σε ότι αφορά στην Κύπρο, θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η χώρα, με τον Γιώργο Λιλλήκα να εκτιμά ότι οι συνέπειες θα έχουν διάφορες πτυχές, μεταξύ των οποίων η οικονομική και η πολιτική.

«Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, θα επηρεαστούμε άμεσα θα έλεγα γιατί η αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκόσμια ξεκίνησε ήδη και εκτοξεύεται στα ύψη, θα ανεβάσει κι άλλο το κόστος ζωής στην Κύπρο και το κόστος παραγωγής προϊόντων. Θα επηρεαστούμε και από πλευράς τουρισμού, διότι δεχόμαστε σημαντικό αριθμό τουριστών από τη Ρωσία και από την Ουκρανία».

Πολιτικά τώρα, υπέδειξε, «θεωρώ ότι η αναγνώριση από πλευράς της Ρωσίας αποσχιστικών περιοχών που ζητούσαν αυτονόμηση και απόσχιση ως ανεξάρτητα κράτη, δημιουργεί προηγούμενο σε μια δύσκολη φάση για το Κυπριακό, διότι η Τουρκία πιέζει για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εάν δεν προχωρήσει η Ρωσία, που είναι  ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα, σε προσάρτηση αυτών των περιοχών, τότε θα είναι η τρίτη τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ήταν της Κριμαίας, η δεύτερη ήταν από το Ισραήλ στα υψώματα Γκολάν. Αν έχουμε και τρίτη προσάρτηση επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία, δημιουργείται ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει την Τουρκία, εάν επιδιώξει προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου. Κατ’ εμένα ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βλέπει επηρεασμό της Κύπρου, όπως και του συνόλου των κρατών της Ε.Ε., ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας, θα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. «Πρώτον είναι ότι σίγουρα αν παρθούν μέτρα, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Κύπρο, όχι επιπτώσεις που είχαμε το 2014, διότι είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα σήμερα. Επίσης, οι αντιδράσεις που βλέπουμε από πλευράς κάποιων κρατών μελών της Ε.Ε., θεωρώ ότι ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας στα θέματα και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών».

Η κρίση στην Ουκρανία, συνέχισε «για την οποία η Ε.Ε. νιώθει αδύνατη, καθότι από τη μια δεν έχει αποτρεπτική ισχύ κι από την άλλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, ενισχύει την προοπτική η ανατολική Μεσόγειος να αναπτυχθεί ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ε.Ε. Είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι ενισχυμένη, διότι αν είσαι ενισχυμένος μειώνονται οι δυνατότητές σου».

Δειτε Επισης

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο-Ανέλαβαν την ευθύνη τον πύραυλο στο Τελ Αβίβ οι Χούθι
Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Τραγικές λεπτομέρειες για το θάνατο 52χρονου στην Ελλάδα-Πέθανε από νακρωτικά, μετέφεραν τη σορό στο δάσος
Το επικίνδυνο ροζ κοκτέιλ που κυριαρχεί στα club και απειλεί τους νέους
Οι ιστορικές και αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2024-Διαμάντι γίγας, αρχαίο κραγιόν και χαμένος Πικάσο
Στους 38 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα-Αναστέλλει το δρομολόγιο προς Γκρόζνι η Azerbaijan Airlines
Σοκ σε αεροδρόμιο της Χαβάης-Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία
Καταγγέλλει τρομοκρατική ενέργεια η εταιρεία του ρωσικού πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Έντονες βροχοπτώσεις στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού προς Πάφο-Εντείνονται το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα