Ο ηρωικός θάνατος 13 στρατιωτών στο ουκρανικό νησί με την ελληνική ιστορία
13:33 - 25 Φεβρουαρίου 2022

Αν είναι κάτι που σε κάθε πόλεμο αναδεικνύεται κάτι, πέραν της μυρωδιάς του θανάτου, του ολέθρου και της δυστυχίας, είναι οι προδότες και οι ήρωες κάθε έθνους. Στην Ουκρανία, ο πόλεμος μπορεί να έχει διάρκεια μερικών ωρών, ωστόσο η Ουκρανια μπορεί να περηφανεύεται πως έχει τους πρώτους ήρωες της. Πρόκειται για τους συνοριοφύλακες ενός μικροσκοπικού νησιού στα θαλάσσια σύνορα της με την Ρουμανία, το οποίο έχει την δική του ιστορία ποου ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, αφού εμφανίζεται στην ελληνική μυθολογία, με τους στρατιώτες να απαντούν στις απειλές των ρωσικών πλοίων με το «αντε γ@@@τε».
Μετά από αυτή τους την απάντηση, οι Ρώσοι έχωντας την υπεροπλεία, βομβάρδισαν μέχρι τέλους το νησί, με αποτέλεσμα οι δεκατρείς Ουκρανοί στρατιώτες να βρουν ηρωικό θάνατο, στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το νησάκι, για το οποίο η Ουκρανία, είχε δώσει αρκετές νομικές μάχες στο παρελθόν για να το διατηρήσει στην κατοχή της, αφού αποτελούσε μήλον της έριδος μεταξύ Κιέβου και Βουκουρεστίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ
Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media η ομάδα 13 Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν, εκτελούνται από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι 13 Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί του νησιού που στα ελληνικά ονομάζεται «Φιδονήσι», γνώριζαν ότι ήταν καταδικασμένοι, όμως δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ούτε και παραδόθηκαν όταν πλήρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου τους έστειλε μέσω ασυρμάτου τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστική διάσωση πολίτη από όχημα που πατήθηκε από τεθωρακισμένο
Οι συνοριακοί φρουροί -μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον μία γυναίκα, συσκέπτονταν για το πώς θα πρέπει να απαντήσουν στους Ρώσους. Όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το νησί φαίνεται να προσεγγίζει ρωσικό πολεμικό πλοίο. Οι ρωσικές δυνάμεις απείλησαν τους στρατιώτες πως αν δεν παραδοθούν, θα ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα ακούγεται Ρώσος αξιωματικός να λέει: «Αυτό είναι πολεμικό σκάφος. Είναι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο. Σας προτείνω να καταθέσετε τα όπλα και να παραδοθείτε για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και άσκοπες απώλειες. Ειδάλλως θα βομβαρδιστείτε».
Οι Ουκρανοί στρατιώτες απάντησαν «άντε γ@@@τε» και τότε τους «γάζωσαν». Μάλιστα, αμέσως μετά το ρωσικό τελεσίγραφο, οι Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί συζητούν μεταξύ τους αν πρέπει να απαντήσουν στους Ρώσους «άντε γ@@@τε». Τότε ο ήρωας Ουκρανός στρατιώτης επαναλαμβάνει δυνατά, με στεντόρεια φωνή, απευθυνόμενος προς τους Ρώσους επιτιθέμενους: «Αντε γ@@@τε».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα αποδώσει μετά θάνατον τιμές στις δυνάμεις ασφαλείας που σκοτώθηκαν, αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.«Στο νησί μας, υπερασπίζοντάς το μέχρι τέλους, όλοι οι συνοριοφύλακες πέθαναν ηρωικά. Δεν τα παράτησαν», είπε ο Ζελένσκι.
Βίντεο που επιβεβαιώθηκε πως αναρτήθηκε από τους συνοριοφύλακες την ώρα του βομβαρδισμού
Ukrainian soldier deployed on Snake Island live streamed the moment a Russian warship opened fire on the Island.
— C O U P S U R E (@COUPSURE) February 24, 2022
13 soldiers died in the attack. pic.twitter.com/FDe92rYYVR
Η ιστορία
Το μυστικό Φιδονήσι. Ονομαζόταν Νησί του Αχιλλέα, Νησί των Μακάρων, Λευκή, Filoxia, Yilan Adasi, Serpilor, και από τα μέσα του 19ου αιώνα είναι γνωστό ως το Φιδονήσι.
Ένα μικρό κομματάκι γης κάπου 35 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική περιφέρεια της Οδησσού, στο Δέλτα του Δούναβη, ένας θρύλος που έγινε πέτρα πριν από δέκα εκατομμύρια χρόνια. Έκτοτε, πολλά έχουν συμβεί. Κι αν το αρχαίο παρελθόν του Φιδονησιού μάλλον δεν είναι γνωστό στο κοινό, προξενούν ταραχή τα γεγονότα που σχετίζονται ήδη με την ουκρανική ιστορία.
Το 2008 ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο (Victor Yushchenko) πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Φιδονήσι μαζί με τν Διοικητή Περιφέρειας της Οδησσού Ν. Σερντιούκ (N. Serdiouk) και προσωπικό στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, άνοιξε ο αναβαθμισμένος συνοριακός σταθμός ελέγχου με σάουνα, μικρή κινηματογραφική αίθουσα και κλιματιζόμενα δωμάτια με σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου πρόσβασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ρωσικά τανκς περνούν πάνω από αυτοκίνητα και τα καταστρέφουν
Μετά από 3 χρόνια, αυτό το βαρυσήμαντο γεγονός φαίνεται ως ένα έπαθλο παρηγοριάς που αποσπά την προσοχή μας από το πώς η Ουκρανία απέτυχε να υπερασπιστεί τις υφαλοκρηπίδες της και πως, κατά συνέπεια, τα ¾ της ουκρανικής υφαλοκρηπίδας (όπου περιλαμβάνονται αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου επιβεβαιωμένα στη σοβιετική εποχή) πέρασαν στην επικράτεια της Ρουμανίας.
Ένας από τους ελληνικούς μύθους λέει ότι το νησί αναδύθηκε από το βυθό της θάλασσας προς τιμή του ήρωα Αχιλλέα που σκοτώθηκε από βέλος του Πάρη. Χάρη στο μύθο για τον Αχιλλέα χτίστηκε ο ομώνυμος ναός τον 6ο αιώνα π.Χ. Έμποροι και ναύτες από όλο τον κόσμο πατήσανε το πόδι τους στην πέτρινη επιφάνεια του νησιού με πολλές ελπίδες να κερδίσουν την εύνοια του Αχιλλέα, του Άρχοντα του Πόντου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Νεογέννητα αντί στην Εντατική, νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιο καταφύγιο
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ωστόσο, οι θρύλοι του Φιδονησιού προσελκύουν λάτρεις, ρομαντικούς, εθνογράφους και αρχαιολόγους, όπως προσέλκυσαν τους Έλληνες, Σκύθες, Ρωμαίους και Σλάβους πριν πολλά χρόνια. Είναι πιθανόν ότι η καρδιά των εξερευνητών γεμίζει από ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό όταν ακούνε ένα πανάρχαιο θρύλο για την ασπίδα του Αχιλλέα, κρυμμένη σε μια βαθιά σπηλιά κάπου στο νησί.
Με πολυάριθμα ερείπια βυθισμένων πλοίων, το νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό για δύτες τόσο έμπειρους, όσο και ερασιτέχνες.
Ο οικισμός πριν από τον βομβαρδισμό αποτελείτο από μερικά σπίτια που απλώνονται πάνω σε βραχώδες υψίπεδο. Το ένα από αυτά στέγαζε το τοπικό συμβούλιο, την τράπεζα και την αστυνομία, ενώ το άλλο – το επιστημονικό-βιολογικό εργαστήριο. Λίγο πάνω από το φάρο, στο κτήριο του ταχυδρομείου στεγάζεται το μοναδικό κατάστημα στο νησί.
Το υψηλότερο κτήριο του Φιδονησιού – και μια πιθανή τοποθεσία του ναού του Αχιλλέα – είναι ο φάρος. Σύμφωνα με την ιστορία, αυτή η ξεχωριστή οκτάγωνη οικοδομή με ένα γυάλινο φανάρι επάνω, χτίστηκε το 1843 με λίθους από ερείπια του ιδίου ακριβώς του ναού, σύμφωνα με σχέδιο του Άγγλου αρχιτέκτονα Άκροιντ Τσάρλζ (Ackroyd Charles). Τότε άναψε ο φάρος για πρώτη φορά...
Στο Φιδόνησι, εδώ και 10 χρόνια εδρεύει η ομάδα δυτών «Νοβαρέξ» (Novareks) με επικεφαλής τον Ολεξάντρ Τερεσένκο (Oleksandr Tereshenko). Οι εξερευνητές των αρχαίων έργων τέχνης έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση του Φιδονησιού ως κέντρου υποθαλάσσιου τουρισμού.
Η τύχη τους χαμογέλασε, όταν το 2011 ανακαλύφθηκε στον Εύξεινο πόντο ένα αρχαίο ελληνικό πλοίο με αμφορείς σε βάθος 35 μέτρων, που κατασκευάστηκε πριν 2500 χρόνια και βρέθηκε σχεδόν άθικτο. Μπορεί να θεωρείται το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα των τελευταίων 15 ετών. Το μήκος του πλοίου είναι περίπου 27 μέτρα. Κρίνοντας από το μεταφερόμενο φορτίο, ήταν ένα εμπορικό πλοίο γεμάτο αναρίθμητα πήλινα αγγεία (σκύφους, δισκοπότηρα και κύπελλα, καθώς και κεραμικά αντικείμενα καλυμμένα με πολύτιμο μαύρο σμάλτο). Είναι πιθανό ότι το φορτίο περιέχει και είδη από πολύτιμα μέταλλα. Οι δύτες ονόμασαν το βυθισμένο πλοίο Πάτροκλος προς τιμήν του πιστού βοηθού του, Αχιλλέα που πέθανε στον Τρωικό πόλεμο εξοπλισμένος με τη θωράκιση του φίλου του.
Οι γενναίοι δύτες του «Νοβαρέξ» κρατάνε μυστική την τοποθεσία των ευρημάτων και δεν την ανακαλύπτουν ούτε και στις κεντρικές κρατικές αρχές, για να παραμένει άθικτο το βυθισμένο πλοίο. Το Φιδονήσι, για τους Ουκρανούς αποτελεί το κράτος τους σε μικρογραφία, τα έχει όλα: πλούσια ιστορία και εργατικούς ντόπιους, θάλασσα και πόσιμο νερό, γη και βλάστηση, χρυσό και πετρέλαιο. Παρ' όλα αυτά το νησί έπεσε θύμα ανούσιων πολιτικών και πολιτικών φιλοδοξιών της Μόσχας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία
- Νέο διάγγελμα Ζελένσκι-«Η Δύση μας άφησε μόνους, να μιλήσουμε με Πούτιν»
- Ποιος ο κωμικός που έγινε πολιτικός και γιατί θέλουν να τον ρίξουν οι Ρώσοι
