Νέο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας συζητούν οι 27 της ΕΕ-Οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Αναφέρονται σε «επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ [την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] σε στενό συντονισμό με τους εταίρους» και διαβεβαιώνουν πως «το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

Αξιώνουν η Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο».

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δειτε Επισης

Συρρέουν πλήθη για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό-Μπαράζ επαφών ετοιμάζει ο Τραμπ
Νύχτα αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη-Φόβοι για έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό μετά τα 6,2 Ρίχτερ
Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους και drones-Δύο νεκροί και 54 τραυματίες
Η Ινδία κλείνει τα σύνορα με το Πακιστάν και απελαύνει διπλωμάτες μετά την φονική επίθεση στο Κασμίρ
ΒΙΝΤΕΟ: Η Χαμάς έβαλε όμηρο να «γιορτάσει» τα γενέθλιά του-«Κάντε συμφωνία, αλλιώς θα γυρίσουμε σε φέρετρο»
Ισχυρισμοί Τραμπ ότι είναι κοντά σε συμφωνία με Ουκρανία για το τέλος του πολέμου-Τι απαντά το Κίεβο
Τεράστιες πυρκαγιές έξω από την Ιερουσαλήμ-«Ίσως χρειαστούμε ενισχύσεις από την Ελλάδα»
Από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως την Ασία και την Αφρική-Οι 12 πιθανοί υποψήφιοι για τον παπικό θρόνο
Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μείωση 50-65% στους δασμούς στην Κίνα
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 150 τραυματίες στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης λόγω πανικού-Πήδηξαν από ύψος