Εκατοντάδες τα επικίνδυνα κτίρια-Πλήρωσαν 1.000.000€ σε δύο χρόνια οι πολίτες

Τα χειρότερα γλύτωσαν πολίτες την περασμένη Κυριακή, στην πολυσύχναστη οδό Ανεξαρτησίας, στη Λεμεσό, όταν κατέρρευσε σε ώρα αιχμής μπαλκόνι μαγαζιού, με αποτέλεσμα μεγάλα κομμάτια μπετόν να καταλήξουν στο πεζοδρόμιο. Αυτό το περιστατικό, μόνο τυχαίο δεν φαίνεται ότι είναι, αφού εκατοντάδες οικοδομές ανά το παγκύπριο έχουν κριθεί επικίνδυνες ή ετοιμόρροπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άμεσα υπεύθυνοι για τις επικίνδυνες οικοδομές οι ιδιοκτήτες

Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κάποιος ότι σε κάθε γειτονιά υπάρχει και μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Το ζήτημα που τίθεται ωστόσο, είναι κατά πόσον οι πολίτες γνωρίζουν ή όχι ποιες είναι αυτές οι οικοδομές και κατά πόσον αποφεύγουν να πλησιάζουν σε κοντινές αποστάσεις ή ακόμα εάν κάποιοι διαμένουν σε αυτά τα κτίρια, έχοντας άγνοια για την επικινδυνότητά τους.

Όλοι οι μεγάλοι δήμοι, με εξαίρεση αυτούς της Πάφου και του Παραλιμνίου, μετρούν πάρα πολλά επικίνδυνα κτίρια, ωστόσο ο μόνος από τους δήμους που τους έχει ανηρτημένους στη σελίδα του, είναι αυτός της Λευκωσίας, ο οποίος δίνει επαρκή στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί.

Στο δήμο Λευκωσίας, βάσει ενημέρωσης από το Δήμο, την τελευταία διετία έχουν εντοπιστεί 327 οικοδομές που κηρύχθηκαν επικίνδυνες, εκ των οποίων οι 62 είναι ετοιμόρροπες.

Για 162 απ’ αυτές άρθηκε η επικινδυνότητα των 162, ενώ οι υπόλοιπες 255 (τρεις ετοιμόρροπες), συνεχίζουν να παρακολουθούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Επίσης 73 οικοδομές χρήζουν επισκευής και δεν κηρύχθηκαν επικίνδυνες, ενώ σε 48, επενέβη η Τεχνική Υπηρεσία για αποκατάστασή τους, με συνολικό κόστος € 530.287

Σε άλλες 71 οικοδομές επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους € 421.000 και σε 24 ακυρώθηκε το πρόστιμο συνολικού ύψους €73.000 μετά από επισκευές από τους ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή-«Κατέβαζαν νεκρούς πάνω σε καρέκλες τόνενες»

Μιλώντας στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Λευκωσίας, Πετρίνα Κακουλή εξήγησε ότι οι οικοδομές που παρουσιάζουν προβλήματα ελέγχονται από καταρτισμένους μηχανικούς ή τεχνικούς. «Εάν κριθεί πως όντως υπάρχει επικινδυνότητα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη είτε στους κάτοικους, είτε στους διερχομένους, είτε ακόμη και σε παράνομα εισελθόντες, τότε οι οικοδομές κηρύσσονται “επικίνδυνες” σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία. Σ’ αυτή την περίπτωση σε όλους τους ιδιοκτήτες επιδίδεται προειδοποίηση με την οποία καλούνται να προβούν σε ενέργειες εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Οι κάτοικοι, αν δεν είναι ιδιοκτήτες, δεν έχουν ευθύνη για την οικοδομή, αλλά ενημερώνονται ούτως οι άλλως από τους τεχνικούς μας».

Τόνισε εξάλλου πως «αρκετές επικίνδυνες οικοδομές είναι κατοικήσιμες. Η επικινδυνότητα έχει διάφορες διαβαθμίσεις και είναι συγκεκριμένες οι επικίνδυνες οικοδομές που χαρακτηρίζονται “ετοιμόρροπες” και πρέπει να εκκενωθούν. Για να γίνει τέτοια εκκένωση χρειάζεται διάταγμα από δικαστήριο».

Έδωσε ένα εκατομμύριο σε δύο χρόνια ο δήμος

Πάντως, ο δήμος Λευκωσίας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, για το γεγονός ότι η τοπική Αρχή επωμίζεται μεγάλο κόστος, το οποίο θα έπρεπε να επωμίζονται οι ιδιοκτήτες.  

Σύμφωνα με το Δήμο, «άμεσα υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες για οποιοδήποτε ατύχημα τυχόν συμβεί και ως εκ τούτου μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να προβούν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν και η επικινδυνότητα χρήζει άμεσης παρέμβασης, τότε αναλαμβάνει ο Δήμος την άρση της επικινδυνότητας και χρεώνει τους ιδιοκτήτες».

Όπως σημειώνει, «είναι λογικό ότι η τοπική Αρχή δεν έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες να συντηρήσει όλες τις επικίνδυνες οικοδομές. Ο Δήμος έχει παρέμβει τα τελευταία 2 χρόνια σε 48 οικοδομές. Το κόστος δε που επιβαρύνει τον φορολογούμενο ανέρχεται στις 500.000€ ετησίως».

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα και στο δήμο Λεμεσού, με αρκετά κτίρια να θεωρούνται επικίνδυνα, ωστόσο δεν δίδονται ακριβείς αριθμοί. Την ίδια ώρα, από το δήμο Λάρνακας, παρότι ζητήθηκαν στοιχεία για τις επικίνδυνες και ετοιμόρροπες οικοδομές, διαμηνύθηκε από αρμόδιο λειτουργό ότι δεν μπορούν να δοθούν τα στοιχεία.

Πάντως, προκαλεί ερωτήματα η στάση που τηρούν κάποιοι γύρω από το θέμα, για το οποίο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να είναι ενημερώνονται.

Πληρώνει ο φορολογούμενος, επωφελείται ο ιδιώτης

Πάντως, η νομοθεσία για τις ευθύνες σε σχέση με τις επικίνδυνες οικοδομές, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον χρειάζεται τροποποίηση του νόμου, αφού τη δεδομένη στιγμή, εάν ένας ιδιοκτήτης αρνηθεί να προβεί σε συντήρηση ή ετήσιο έλεγχο της οικοδομής, η ευθύνη μεταφέρεται στο Δήμο.

Ως εκ τούτου, το κόστος επωμίζεται ο φορολογούμενος πολίτης, την ίδια ώρα που τα οφέλη από τα έσοδα της οικοδομής, τα καρπώνεται ο εκάστοτε ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με το Δήμο Λευκωσίας, «η νομοθεσία φυσικά παρέχει στην τοπική Αρχή τη δυνατότητα να χρεώσει τους ιδιοκτήτες, εφόσον προβεί σε εργασίες συντήρησης, όμως αυτό δεν αποδίδει στην πράξη, καθότι οι πλείστοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές, είτε να οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαδικασίες, είτε να αναμένουν την πώληση, αδειοδότηση ή μεταβίβαση της περιουσίας για να αποζημιωθούν από τους ιδιοκτήτες».

Στο μεσοδιάστημα, σημειώνει ο δήμος «τη ρευστότητα που απαιτεί η συντήρηση, ουσιαστικά την επιφορτίζεται ο φορολογούμενος πολίτης. Υπάρχει πρόνοια επιβολής διοικητικού προστίμου στον ιδιοκτήτη (μέχρι 20.000 ευρώ), αλλά ταυτόχρονα του δίδεται η δυνατότητα προσφυγής μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο».

Ενήμεροι ΥΠΕΣ και Επιτροπή Εσωτερικών

Ο δήμος, θέλοντας να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί, ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών, την ομώνυμη Επιτροπή της Βουλής, καθώς επίσης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο δήμος, προτείνει τη λήψη των πιο κάτω μέτρων:

-Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με εισαγωγή προνοιών που να επιτρέπουν στις τοπικές Αρχές να επιβάλλουν στον ιδιοκτήτη την αναπαλαίωση πριν επέλθει κατάρρευση (όχι απλώς άρση της όποιας επικινδυνότητας).

-Ο ιδιοκτήτης να φέρει την ευθύνη για ετήσιο έλεγχο των μη αναπαλαιωμένων διατηρητέων οικοδομών, μέσω εγκεκριμένων από το ΕΤΕΚ πολιτικών μηχανικών ή και αρχιτεκτόνων. Στις περιπτώσεις διατηρητέων, αλλά αναπαλαιωμένων οικοδομών, αυτός έλεγχος μπορεί να γίνεται κάθε πέντε χρόνια και για νεότερες οικοδομές κάθε δέκα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό την ευθύνη παρακολούθησης την επωμίζεται ο ιδιοκτήτης μαζί με τους ειδικούς συμβούλους του.

-Σημαντική αύξηση των κίνητρων από την Πολεοδομία για πλήρη ή και μερική αποκατάσταση / αναπαλαίωση διατηρητέων οικοδομών.

-Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και χαλάρωση των όρων που απαιτούνται για αδειοδότηση αναπαλαίωσης διατηρητέων οικοδομών.

-Άρση του ενοικιοστασίου σε διατηρητέες οικοδομές.

-Σε περίπτωση πολυκατοικιών, δημιουργία Ταμείου Επισκευών των κοινόχρηστων χώρων, με αυστηρές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τους ιδιοκτήτες.

-Επίσπευση δικαστικών διαδικασιών,

-Το κράτος να προχωρήσει σε άμεση συντήρηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται υπό τη δική του ιδιοκτησία ή και διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στην εντός των τειχών πόλη. 

Σημειώνεται ότι το θέμα αναμένεται να ρυθμιστεί σε κάποιο βαθμό στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολούθως τα κόμματα θα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος, ώστε να μην επιβαρύνεται ο φορολογούμενος πολίτης.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων στην Πάφο-«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»
Με συγκρατημένη αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία