Πρόστιμο 5.000 σε βιομηχανικά υποστατικά για αδήλωτη εργασία

To Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 5 αδήλωτοι μισθωτοί και εκδόθηκαν 5 Ειδοποιήσεις Διαπίστωσης Παράβασης και 2 Πράξεις Επιβολής Προστίμου ύψους €5.000, κατόπιν επιθεωρήσεων σε βιομηχανικά υποστατικά.

Η υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας και του ελέγχου τήρησης Βασικών Εργασιακών Νομοθεσιών, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022 πραγματοποίησε στοχευμένες επιθεωρήσεις σε Παγκύπρια βάση σε Βιομηχανίες / Βιομηχανικές Περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 197 υποστατικά, όπου εντοπίστηκαν 149 εργοδότες και 48 αυτοτελώς εργαζόμενοι. Το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 413 (347 άντρες και 66 γυναίκες). Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, οι 290 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι 75 πολίτες της ΕΕ, οι 45 Αλλοδαποί τρίτων χωρών και οι 3 Τουρκοκύπριοι.

«Σκοπός της εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση όλων των απασχολουμένων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί 7 μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από την πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μικρότερη. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μεγαλύτερη, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται επί τους πραγματικούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 77778577 γίνονται δεκτές ανώνυμες/επώνυμες καταγγελίες/πληροφορίες σε σχέση με αδήλωτη εργασία ή παραβίαση των όρων εργοδότησης.  

Δειτε Επισης

Η έρευνα για τους τρεις θανάτους, το επεισόδιο στο νοσοκομείο και η μυστήρια ενεργοποίηση ενός κινητού τηλεφώνου
Αναστάτωση σε πτήση με προορισμό την Κύπρο-Επιβάτης επιτέθηκε λεκτικά στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα
Ανένδοτη η Μόσχα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, «θετικό σημάδι» για τον Ζελένσκι
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά
Ζητούν άμεση εμπλοκή Αστυνομίας για τη σύλληψη τ/κ που έκλεβαν ζώα οι Κυνηγοί-Βγαίνουν ξανά στους δρόμους
Τριαντάχρονος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου 11 χρόνια αφότου πήγε να δώσει τέλος στη ζωή του
Την επανεκκίνηση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα χαιρετίζει ο Τραμπ-«Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος»
Μεταμεσονύκτια ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο για εκεχειρία-Πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με Ουκρανία στην Τουρκία
Ακριβό ρεύμα στην Κύπρο χωρίς προοπτική μείωσης-Μονόδρομος τα φωτοβολταϊκά
Παραμένει στην ατμόσφαιρα η σκόνη-Σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία