Κοινότητες ετοιμάζουν μέτρα για τη μετακίνηση των ασφαλτικών-Απαιτούν ανάκληση απόφασης

"Αγανάκτηση" για τη θετική γνωμοδότηση που έλαβε η ΜΕΕΠ της Prometheas Asphalt Ltd από το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκφράζει, σε ανακοίνωση της η ομάδα πρωτοβουλίας των 12 επηρεαζόμενων κοινοτήτων από την απόφαση μετακίνησης ασφαλτικού από το Τσέρι στο Μιτσερό, «Κοινότητες Εν Δράσει».

«Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης γίνονταν συνεχώς προσθήκες επί προσθηκών στη μελέτη της Prometheas Asphalt Ltd, μέχρι να ταιριάξουν τα τεχνικά θέματα στο αφήγημα της πολιτικής απόφασης. Τα πιο πάνω καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ετσιθελική απόφαση μετεγκατάστασης ασφαλτικού στην περιοχή μας ήταν ειλημμένη και το ενδεχόμενο να δοθεί αρνητική γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν υπήρχε», προσθέτει.  

Όπως αναφέρει, μια από τις προσθήκες ήταν και η μελέτη Συσσωρευτικών Οσμών της ΑΤΛΑΝΤΙΣ, «η οποία κατέδειξε πως η περιοχή μας είναι γεμάτη με συνεχόμενες πηγές οσμών και αναφέρει καταληκτικά ότι "οι τιμές είναι αρκετά υψηλές και επομένως εκτιμάται ότι υπάρχει όχληση οσμής στις γύρω κοινότητες και οφείλονται στις γύρω κτηνοτροφικές μονάδες και τον τύπο όλων των οχληρών (από οσμές) εγκαταστάσεων της περιοχή΄».

Σημειώνει ότι τα πιο πάνω συμφωνούν και με προηγούμενες μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το ίδιο το κράτος και καταδεικνύουν όχι μόνο το βεβαρημένο της περιοχής, αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και αποδεδειγμένα στην ποιότητα ζωής των αποδεκτών.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», προσθέτει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η δική της πεποίθηση είναι ότι η βέλτιστη λειτουργία στην Κύπρο φαντάζει ουτοπική «και αυτό το μαρτυρά η πρόσφατη δικαστική απόφαση για αναστολή λειτουργίας των ασφαλτικών και η χείριστη λειτουργία οχληρών αναπτύξεων στην περιοχή μας».

Τέλος, αναφέρει ότι απαιτούν «ανάκληση της απόφασης μετακίνησης και δεν συζητούμε για εποπτεία κι όρους λειτουργίας». Επαναλαμβάνουν, τέλος, την ετοιμότητά τους για δυναμικά μέτρα αντίδρασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων στην Πάφο-«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»
Με συγκρατημένη αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία