Η τροποποίηση Νόμου που δημιούργησε ανισότητες στην Ε.Φ.-Καταγγελία για bullying

Σημείο κλειδί στην ανισότητα που δημιουργήθηκε για γυναίκες υπαξιωματικούς που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, αποτελεί το έτος 1996, όταν τροποποιήθηκε ο νόμος και από τα δύο χρόνια που χρειάζονταν για να πάρουν προαγωγή, αυξήθηκαν στα έξι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνδρες που προσλήφθηκαν την ίδια ημέρα με τις γυναίκες να λαμβάνουν κανονικά προαγωγές, ενώ οι ίδιες παρέμειναν στάσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε… πυρ στο ΥΠΑΜ για ανισότητες η Βουλή-Φωνές για αδικία στην Αστυνομία

Οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν τους λόγους που πάρθηκε η εν λόγω απόφαση τότε, αφού ζήτησαν διευκρινίσεις από τα μέλη του Υπουργείου Άμυνας, τα οποία ωστόσο δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν, καθότι έχουν παρέλθει από τότε σχεδόν τριάντα χρόνια, όπως επίσης και γιατί επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση, της τότε Βουλής.

Βάσει του παραπόνου που κατέθεσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις 195 γυναίκες της 5ης, 6ης και 7ης σειράς (1993, 1995 και 1997), Γιώργος Καραπατάκης, σε παράπονο που υπέβαλε στην Επίτροπο Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, η περίοδος δύο χρόνων που χρειάζονταν αρχικά για τη μονιμοποίηση, θεωρείτο εύλογος, καθότι οι άνδρες συνάδελφοί τους είχαν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, διάρκειας 26 μηνών, ωστόσο η μετατροπή σε έξι χρόνια ήταν δυσανάλογη, όπως την χαρακτήρισε.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Καραπατάκης, οι παραπονούμενες της πέμπτης και έκτης σειράς μονιμοποιήθηκαν το 2006 και το 2008, δηλαδή δεκατρία χρόνια μετά την πρόσληψή τους, ενώ οι υπαξιωματικοί της έβδομης σειράς μονιμοποιήθηκαν το 2009 και το 2010.

Σύμφωνα πάντα με το παράπονο, οι παραπονούμενες της πέμπτης σειράς, πήραν προαγωγές μεταξύ των ετών 2015 με 2017, για το βαθμό του Επιλοχία, ενώ της έκτης το 2018. Της έβδομης σειράς, οι προαγωγές έφθασαν σε δύο δόσεις, για κάποιους το 2018 και για κάποιους άλλους το 2020, δηλαδή είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια μετά την πρόσληψή τους.

Την ίδια ώρα, οι άνδρες που προσλήφθηκαν κατά τον ίδιο χρόνο, πήραν τις προαγωγές τους πριν την άφιξη του 21ου αιώνα. Σήμερα, οι άνδρες κατέχουν είτε το βαθμό του Ανθυπασπιστή ή του Αρχιλοχία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος στο παράπονό του, ενώ οι γυναίκες των σειρών τους έχουν κατώτερο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλουν ανισότητα προαγωγών σε Ε.Φ.-Αναμένει αποφάσεις Δικαστηρίου το ΥΠΑΜ

Καίει το ΥΠΑΜ η Επίτροπος αλλά δεν εισακούεται

Αυτό που προκάλεσε την ανακίνηση του θέματος, το οποίο συζητήθηκε στη Βουλή, ενώ έγινε και διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, είναι το γεγονός ότι η Επίτροπος Διοικήσεως δικαίωσε τις παραπονούμενες, ζητώντας από το Υπουργείο Άμυνας να διορθώσει στο μέγιστο τις συνέπειες που επήλθαν διαχρονικά σε βάρος των παραπονούμενων.

Πρόταση της Επιτρόπου ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προβεί το ΥΠΑΜ σε απευθείας αναβάθμιση κλιμάκων των παραπονουμένων, όπως συνέβη με αστυνομικούς, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 2020.

Η Επίτροπος, σε έκθεσή της, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η αναγνώριση της αδιαμφισβήτητης από όλους τους εμπλεκόμενους, διάκριση που υπέστησαν οι παραπονούμενες χωρίς μέτρα άρσης της και αποκατάστασης της αδικίας, θα διαιωνίζει την διαχρονικά άνιση σχέση ανδρών και γυναικών που δεν αρκεί να επικρίνεται μόνο με ευχολόγια και μανιφέστα κάθε ογδόη Μαρτίου, αλλά απαιτεί από την Πολιτεία καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση και απάλειψή της».

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Άμυνας πατά στην εκκρεμότητα που υπάρχει στο Διοικητικό Δικαστήριο, όπου προσέφυγαν δύο προηγούμενες σειρές και ως εκ τούτου δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης, αφού υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί προηγούμενο.

Πάντως, οι πλείστες από τις υπαξιωματικούς βρίσκονται κοντά στην αφυπηρέτηση, με αποτέλεσμα, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα σύντομα να λυθεί de facto, με την αφυπηρέτηση των γυναικών, πράγμα που προβληματίζει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαμαρτυρία για διακρίσεις στις προαγωγές γυναικών στην Ε.Φ. έξω από το Προεδρικό

Καταγγελίες για bullying

Σημειώνεται ότι πέραν του προβλήματος της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών υπαξιωματικών, υπήρξαν καταγγελίες από βουλευτές ότι γυναίκες δέχονται bullying από άνδρες συναδέλφους τους, οι οποίοι είναι πλέον ανώτεροί τους.

Όπως ακούστηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πρόεδρο της, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «είχαμε γυναίκα υπαξιωματικό που της είπαν δεν υπηρέτησες πουθενά, έχεις και απαιτήσεις;»

Αρκετοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας που παρευρέθηκαν στην συνεδρία της Επιτροπής, κληθέντες να τοποθετηθούν για το κατά πόσον έχουν περιπέσει στην αντίληψή τους τέτοια περιστατικά ή υπήρξαν οι ίδιοι θύματα, τόνισαν ότι τίποτα από τα πιο πάνω δεν έχει συμβεί.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Οπαδός του ΠΑΟΚ χάκαρε την οθόνη στο μετρό Θεσσαλονίκης-Έβαλε στα ηχεία το «Made In Romania» και έγινε viral
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Το μήνυμα της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στο Μαγδεμβούργο-«Ο André δεν έκανε τίποτα σε κανέναν»
Το φάντασμα της τρομοκρατίας φοβίζει και διχάζει την Ευρώπη-Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών
Εκδίωξη όλων των Κούρδων μαχητών από τα συριακά εδάφη προσδοκά η Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου