Πακέτο κυρώσεων που «θα πονέσει πολύ» τη Μόσχα υιοθέτησε η Ε.Ε.
19:51 - 22 Φεβρουαρίου 2022

Την ομόφωνη υιοθέτηση από τα 27 κράτη μέλη σειράς στοχευμένων μέτρων κατά της Ρωσίας ως απάντηση για την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας και της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν προσθήκη όλων των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των δύο περιοχών στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που λαμβάνουν αποφάσεις, σε τράπεζες που εμπλέκονται στην περιοχή.
Επίσης διακόπτονται οι οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, όπως έγινε στην περίπτωση της Κριμαίας, και διακόπτεται η δυνατότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Μπορέλ τόνισε πως το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε ομόφωνα «θα πονέσει τη Ρωσία, και θα την πονέσει πολύ».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν λήφθηκαν πιο αυστηρά μέτρα, όπως συμπερίληψη του Πρόεδρου Πούτιν στις κυρώσεις, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ συνεχίζει να επαγρυπνεί και πως «κρατάμε πυρομαχικά» σε περίπτωση ανάγκης.
Υπήρξαν συμβιβασμοί, ανέφερε, με κάποια μέτρα να εκκρεμούν σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Ο κ. Λε Ντριάν επεσήμανε πως τα 27 κράτη μέλη έφτασαν σε συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, καθώς και σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους.
Αν και υπήρξε διαφωνία για το επίπεδο των κυρώσεων, σημείωσε, υπήρξε συμφωνία πως η Ρωσία παραβίασε την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και ως εκ τούτου συμφώνησαν ομόφωνα στο πακέτο.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον διάλογο με την Ρωσία, ο κ. Μπορέλ τόνισε πως μπορούν να συζητηθούν οι όποιες διαφωνίες της Μόσχας, αλλά όχι με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.
Το πακέτο στοχευμένων μέτρων
Παρουσιάζοντας το πακέτο των κυρώσεων, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αυτό περιλαμβάνει:
- την προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ,
- στοχευμένα μέτρα κατά 27 φυσικών και νομικών προσώπων που υποσκάπτουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στις ακόλουθες κατηγορίες: άτομα που έλαβαν αποφάσεις που απειλούν την Ουκρανία, νομικές οντότητες που στηρίζουν οικονομικά ή υλικά, ή που επωφελούνται από τις πράξεις αυτές, άτομα και υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας που είχαν ρόλο στην εισβολή και αποσταθεροποίηση και αυτούς που ασκούν παραπληροφόρηση,
- στοχευμένα μέτρα κατά τραπεζών που χρηματοδοτούν λήπτες αποφάσεων και άλλους στις δύο περιοχές
- πάγωμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κριμαίας «ώστε οι υπεύθυνοι να νιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των παράνομων πράξεών τους» όπως είπε ο κ. Μπορέλ και
- τη διακοπή της δυνατότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ για δανεισμό ή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Μπορέλ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Γερμανίας να δώσει τέλος στην πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, υπενθυμίζοντας πως αυτό ήταν ένα αίτημα που τέθηκε πολλές φορές από τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ.
Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, κατά την προετοιμασία των μέτρων υπήρξε μακρά διαβούλευση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ενώ αναφερόμενος στις επικοινωνίες που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα, ανέφερε πως χαιρέτησε την αυτοσυγκράτηση της χώρας, και τον κάλεσε να συνεχίσει να δείχνει ψυχραιμία καθώς η κρίση δεν φαίνεται να έχει τελειώσει.
Αναφορικά με τον ρόλο της Λευκορωσίας, ο κ. Μπορέλ δήλωσε έτοιμος να βάλει στο τραπέζι την διεύρυνση των κυρώσεων κατά της χώρας ώστε να περιλαμβάνουν και τις ενέργειες σε σχέση με την Ουκρανία.
Υπογράμμισε ωστόσο πως οι διπλωματικές προσπάθειες για να δοθεί τέλος στην κρίση συνεχίζονται καθώς το ρίσκο σύγκρουσης είναι μεγάλο. Αναφέρθηκε ακόμα στο αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων που δέχεται από τη Ρωσία.
Κατασκεύασαν την κρίση
Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση, δήλωσε από πλευράς της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».
Πρόσεθεσε ότι τα μέτρα «είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ - όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».
Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο χορός των κυρώσεων με επίκεντρο την οικονομία και την ενέργεια
