Έτσι θα επιτρέπεται το λίκνισμα στα κέντρα διασκέδασης-Όρος απαράβατος για όλους

Κλείδωσε στις αποφάσεις, όσον αφορά στο λίκνισμα το Υπουργείο Υγείας, μετά και τη σύσκεψη που είχε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα με τους επιστήμονες και φαίνεται ότι η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στα οποία θα επιτρέπεται ο χορός, θα γίνεται με την προσκόμιση αρνητικού rapid test 24 ωρών, από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Ο υπουργός Υγείας είχε το απόγευμα σύσκεψη με τους ειδικούς, κατά την οποία έθεσαν επί τάπητος τα πρωτόκολλα για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και η εισήγηση που κλείδωσε είναι ότι για την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα θα γίνεται με την προσκόμιση αρνητικού rapid test 24 ωρών, ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης.

Αυτό θα γίνεται σε όλα τα νυχτερινά μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης, καθώς επίσης και σε χώρους εστίασης, χωρητικότητας 150 ατόμων και άνω.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, οι χώροι εστίασης που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να δηλώσουν στο Υπουργείο ότι έχουν ζωντανή μουσική και χώρο για χορό και θα πρέπει να ενημερώνει τους πελάτες για τα νέα μέτρα. Σε περίπτωση που μία ταβέρνα ή χώρος εστίασης, που θα έχει κάτω των 150 πελατών, τότε οι διαδικασίες ενδεχομένως να είναι διαφορετικές για τους εμβολιασμένους, αλλά για τους ανεμβολίαστους δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση. 

Ο υπουργός Υγείας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ανέφερε πως σε περίπτωση που εντοπιστούν υποστατικά, στα οποία θα υπάρχει χορός, ωστόσο δεν ενημέρωσαν το Υπουργείο, τότε θα υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα. Μάλιστα, σημείωσε πως θα έχουν συνάντηση με την Γενική Εισαγγελία, ώστε να δουν τι τους επιτρέπει ο νόμος.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πως θα ρυθμιστεί το τεστ ίδιας μέρας αν σε ένα χώρο εισέλθει κόσμος στη μια το πρωί, ο Υπουργός είπε ότι αν ένα άτομο εισέλθει στο υποστατικό τα μεσάνυκτα, στη μια μετά τα μεσάνυκτα θα ισχύει το ίδιο τεστ και είναι λογικό να μην χρειάζεται άλλο. Είπε ότι θα εκδοθούν αναλυτικές διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας και οι πολίτες θα γνωρίζουν.

Για το αν τα τεστ θα διενεργούνται στους χώρους διασκέδασης, ο Υπουργός είπε ότι τα τεστ θα διενεργούνται σε φαρμακεία ή στους χώρους δειγματοληψίας, προσθέτοντας ότι υπήρχε σκέψη για να γίνονται έξω από τα υποστατικά, αλλά έγινε συζήτηση, «δεν ήταν υπαναχώρηση δική μας, θέλω να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή αυτό ήταν το μέτρο που αποφασίσαμε με τους επιστήμονες, αλλά όταν ξεκινάς μιας διαπραγμάτευση με άτομα που είναι αυστηρά, ξεκινάς από το ακραίο σενάριο για να φτάσεις εκεί που θέλεις εσύ».

Ερωτηθείς αν υπήρξε διαφωνία στη Συμβουλευτική Επιτροπή απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι υπήρξε εισήγηση όπως τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, να έχουν τεστ 48 ωρών "και συμφωνήσαμε ομόφωνα να το αφήσουμε αυτό να δουλέψει για δέκα μέρες και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθούμε και πάλι και αν δουλέψουν όλα καλά τότε είναι ένα θέμα που θα το δούμε ξανά".

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το σενάριο για εφαρμογή του μέτρου test to stay και στον συγκεκριμένο τομέα, τελικά δεν έχει περάσει. 

Το διάταγμα που θα τα διέπουν, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αφού το Υπουργείο θα πρέπει να κατατάξει τους χώρους διασκέδασης σε κατηγορίες, ανάλογα με το ρίσκο για μετάδοση του ιού. 

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας μελετά και το πλάνο για αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, ωστόσο η συζήτηση έχει πάρει παράταση μίας εβδομάδας και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού, την επόμενη εβδομάδα. 

Υπάρχει και το τι επιλέγει ο καθένας

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης ερωτηθείς αν το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ασφαλείς χώρους για χορό, απάντησε ότι γενικά στόχος όλων των μέτρων και των πρωτοκόλλων είναι να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται. Σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα από μόνα τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το εκατό τοις εκατό της ασφάλειας και υπάρχει και το τι επιλέγει να κάνει ο καθένας.

"Είδαμε και πολλά παραδείγματα, και είδαμε και πολλά παραδείγματα με αλυσίδες σε διάφορους χώρους. Από κει και πέρα όμως στόχος μας από δω και πέρα είναι οι χώροι αυτοί να συνεχίσουν να λειτουργούν και για αυτό και σε συνεργασία με τον Υπουργό και τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου βλέπουμε ένα προς ένα αυτά τα πρωτόκολλα, ώστε και να απλοποιηθούν και να παραμείνουν προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων όσων μπαίνουν στους χώρους διασκέδασης και αλλού", ανέφερε.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι μπαίνουμε σε μια φάση αναπροσαρμογής όλων αυτών των μέτρων και των πρωτοκόλλων και είναι καλύτερα να φύγουμε από το δίπτυχο χαλάρωση αντί μέτρων και να λέμε ότι κάνουμε μια αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουμε, με στόχο να παραμείνει λειτουργική η κοινωνία, αλλά να σκεφτόμαστε πάνω από όλα την ασφάλεια και την υγεία μας. "Να μην ξεχνάμε την υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον, ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν στα νοσοκομεία, χάνουμε καθημερινά ανθρώπους λόγω της COVID και άρα όλα αυτά να μπουν στην εξίσωση", είπε.

Σε άλλη ερώτηση αν διατηρεί η Επιτροπή επιφυλάξεις, απάντησε ότι «ρόλος μας είναι να αξιολογούμε τα δεδομένα με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο γίνεται και να μην προχωράμε σε βεβιασμένες κινήσεις και συμπεράσματα».

"Αυτό έχει αποδείξει η πανδημία δύο χρόνια τώρα, ότι μόλις πηγαίναμε λίγο να χαρούμε, μας ανέτρεπε κάπως τα δεδομένα. Σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές με αυτά που βλέπουμε και να προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα προς μια και μόνο κατεύθυνση πλέον" κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάλεσε την ΟΕΛΜΕΚ σε διάλογο ο Χατζηπαντέλα-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»

Δειτε Επισης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό-Πέντε νεκροί
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)