«Απαράδεκτες ενέργειες… Είχαν αδίκημα για Ισραηλινούς και τους άφησαν να φύγουν»
06:17 - 02 Φεβρουαρίου 2022
Καλά κρατεί ο απόηχος γύρω από την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου για την 19χρονη Βρετανίδα που κατήγγειλε βιασμό της από δώδεκα Ισραηλινούς, το καλοκαίρι του 2019 και τελικά βρέθηκε κατηγορούμενη για δημόσια βλάβη, με την Αστυνομία ωστόσο και την Νομική Υπηρεσία να τηρούν σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι καλούνται να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν τα επόμενα τους βήματα, αφού το Εφετείο τους αφήνει εκτεθειμένους και δείχνει μια σειρά από λάθη και παραλείψεις, που είχαν άμεση σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς η Αστυνομία έβαλε αυτογκόλ στην υπόθεση της 19χρονης εκθέτοντας την Κύπρο
Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του, έστησε στον τοίχο την Αστυνομία αλλά και το πρωτόδικο Δικαστήριο, ως προς τον τρόπο που εξέτασε τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον του, με τους χειρισμούς και των δύο να επικρίνονται έντονα από το Εφετείο. Χειρισμοί οι οποίοι, κατάφεραν για άλλη μια φορά να στοχοποιήσουν τη χώρα διεθνώς, με το όνομα της Κύπρου να κάνει το γύρο του κόσμου για τους λάθος λόγους, οι οποίοι αμφίβολα δεν μας τιμούν και ειδικότερα, σε τέτοιες ευαίσθητες υποθέσεις.
Ως εκ τούτου, η δικαστική απόφαση φέρνει άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους, με την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα να καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να ξεπλύνουν το όνομα της χώρας, με τις επόμενες ενέργειες τους, σε διαφορετική περίπτωση, η πλευρά της 19χρονης αναμένεται να καταγγείλει την Κύπρο στα ευρωπαϊκά όργανα και να ανοίξει νέα δικαστικά μέτωπα.
Νομικοί κύκλοι, θεωρούν πως ο Αρχηγός Αστυνομίας θα πρέπει να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι θα διερευνήσουν κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες σε μέλη της Αστυνομίας που διερεύνησαν την υπόθεση αλλά και σε προϊσταμένους τους που βρίσκονται στα ψηλά δώματα, αφού η εν λόγω υπόθεση είχε προκαλέσει ντόρο και οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν από ένα απλό ανακριτή.
Απόφαση η οποία όμως, θα πρέπει να υπάρχει πράσινο φως από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος στο μεταξύ, κατά τον ουσιώδη χρόνο, δηλαδή όταν διώχθηκε η 19χρονη, ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.
«Απαράδεκτος ο τρόπος διερεύνησης»
Ένας από τους νομικούς που έδειχνε πως η δίωξη της 19χρονης ενδεχομένως να είναι λάθος, σε συνδυασμό ότι δεν διώχθηκαν οι Ισραηλίτες που διέρρευσαν το βίντεο με την νεαρή, ήταν ο Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER μετά την απόφαση του Ανωτάτου, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης από την Αστυνομία και συμφώνησε ότι εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να διορίσει ποινικούς ανακριτές.
Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Τριανταφυλλίδης, υπέδειξε πως για τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η διερεύνηση του περιστατικού, ήταν απαράδεκτος. «Έχουν περάσει κανονισμοί που λένε τι γίνεται όταν συλληφθεί κάποιος και ένας από τους βασικότερους κανονισμούς, είναι πως μόλις τον συλλάβεις, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει για τα δικαιώματά του. Μέσα σε αυτά είναι ότι δικαιούται να επικοινωνήσει με δικηγόρο. Ακόμα κι αν δεν το ζητήσει ο άλλος, έχεις υποχρέωση να τον ενημερώσεις ότι το δικαιούται. Αυτή την κοπέλα την κρατούσαν για επτά ώρες και δεν της επέτρεψαν να δει δικηγόρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η απόφαση κόλαφος για 19χρονη-Στήνει στον τοίχο Αστυνομία και Δικαστή
Η απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίζεται σε τρία κεφάλαια με βάση την ανάγνωση του κ. Τριανταφυλλίδη. Το πρώτο είναι αυτό που αφορά το Δικαστήριο, το δεύτερο αφορά τον λόγο που ακυρώθηκε η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, που είναι άμεσα συνυφασμένος με την διερεύνηση της Αστυνομίας και ο τρίτος είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τούδε και στο εξής για την συγκεκριμένη υπόθεση.
«Το πρώτο είναι το κεφάλαιο Δικαστήριο και μιλώ γενικά, όχι για το Πρωτόδικο. Το Δικαστήριο στην Κυπριακή Δημοκρατία λοιπόν, "αδίκως" κατηγορείται, γιατί οι Δικαστές του Ανωτάτου δεν είναι Γιαπωνέζοι ή Κινέζοι, είναι Κύπριοι. Στο τέλος της ημέρας ο θεσμός του Δικαστηρίου δούλεψε και μια λανθασμένη πρωτόδικη απόφαση την ακύρωσε. Αυτή είναι η δουλειά του Εφετείου. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δηλαδή τα Ανώτατα Δικαστήρια να ακυρώνουν πρωτόδικες αποφάσεις. Δεν σημαίνει ότι πρωτόδικα πρέπει να βγαίνουν λανθασμένες, αλλά δούλεψε η ασφαλιστική δικλείδα που παρέχει το Εφετείο, διότι μια λανθασμένη πρωτόδικη απόφαση την ακύρωσε».
Για τον κ. Τριανταφυλλιδη, τα σοβαρά θέματα στην προκειμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με τα άλλα δύο κεφάλαια που προκύπτουν και αφορούν την Αστυνομία και τα επόμενα βήματα των Αρχών. Όπως αναφέρει, «το ένα είναι ο λόγος που ακύρωσε την απόφαση, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που έγινε η ανάκριση από την Αστυνομία, την οποία το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν κάκισε και κατέληξε σε όχι δίκαιη δίκη της κατηγορούμενης. Άρα καταλήγουμε σε ενέργειες της Αστυνομίας, στο στάδιο της ανάκρισης, οι οποίες κατ’ εμένα ήταν απαράδεκτες».
Επίσης, όπως εξήγησε, από τη στιγμή που το Ανώτατο είπε ότι η απόσυρση του παραπόνου της κοπέλας δεν έγινε με τον τρόπο που έπρεπε να γίνει, συνεπώς το παράπονό της ότι έπεσε θύμα βιασμού υφίσταται και πρέπει να διερευνηθεί. «Επομένως, έχουμε δύο πράγματα τα οποία πρέπει να δούμε. Όσοι ασχολούνται με το γιατί αποφάσισε έτσι το πρωτόδικο Δικαστήριο χάνουν την ουσία, διότι η απόφαση του πρωτόδικου πήγε στο Ανώτατο και την ακύρωσε. Τελείωσε το κομμάτι Δικαστήριο. Τα δύο θέματα που παραμένουν είναι γιατί η Αστυνομία έκανε την ανάκριση με τον τρόπο που την έκανε, που είναι απαράδεκτος και το δεύτερο είναι τι γίνεται με το παράπονο της κοπέλας ότι βιάστηκε. Πρέπει να διερευνηθεί. Πρέπει να πάνε να πάρουν καταθέσεις και ενδεχομένως να ζητήσουν από τους Ισραηλινούς να έρθουν στην Κύπρο. Εάν δεν έρθουν, πρέπει να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το #MeToo, στο… #OnlyTwo-Ξεκίνησαν ελπιδοφόρα, κατέληξαν άδοξα
Είχε καταγγείλει διαρροή βίντεο, τους άφησαν ελεύθερους
Ο κ. Τριανταφυλλίδης είχε αναδείξει τότε μέσω δηλώσεών του κι ένα άλλο θέμα, που αφορούσε το ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων σε βάρος των δώδεκα Ισραηλινών για τη διαρροή του βίντεο, ωστόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα αφέθηκαν ελεύθερα να επιστρέψουν στη χώρα τους.
«Το γεγονός της διαρροής του βίντεο ήταν ποινικό αδίκημα σε βάρος της κοπέλας και τους αφήσαμε να φύγουν. Είτε υπήρξε βιασμός, είτε όχι, το γεγονός ότι δημοσιοποίησαν εκείνο το βίντεο ήταν αφ’ εαυτού ποινικό αδίκημα και μπορούσαν να τους κατηγορήσουν. Αντί τούτου, τους άφησαν να φύγουν. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό ποινικό αδίκημα. Ας πούμε ότι δεν βίαζαν την κοπέλα και ήταν με τη θέληση της που πήγαν και οι δώδεκα. Μπορείς να το δημοσιοποιείς; Είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του Συντάγματος, αναφορικά με την προσωπική της ζωή, τα οποία είναι και τα δύο ποινικά αδικήματα».
Όφειλαν, συνέχισε ο νομικός, «να τους κατηγορήσουν και τους άφησαν να φύγουν. Τώρα, υπάρχει και το πολύ σοβαρότερο, αφού εφόσον κρίθηκε ότι η διαχείριση του παραπόνου δεν έγινε με τον σωστό τρόπο, πρέπει να διερευνηθεί. Αυτά είναι τα σοβαρά πράγματα».
Πάντως, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί την κοπέλα, όπως εξήγησε μπορεί να απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ, για τον τρόπο με τον οποίο έτυχε μεταχείρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή στην Αστυνομία.
«Μελετάται η απόφαση»
Θέση των Αρχών για την απόφαση του Ανωτάτου, είναι ότι θα μελετηθεί και στο παρόν στάδιο δεν μπορούν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, «να πούμε περισσότερα έως ότου μελετηθεί για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».
Σημείωσε παράλληλα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα ζητήσουν την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ σε σχέση με το κατά πόσον θα διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες μελών της Αστυνομίας, απάντησε λακωνικά ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».