Ο πονοκέφαλος του Στέφανου, οι σκέψεις για Παμπορίδη και η στάση της Ειρήνης

Ένας βαρύς πονοκέφαλος, πριν ακόμα το κόμμα μπει στα βαθιά των Προεδρικών, προέκυψε για τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, αφού έχουν ήδη καταγραφεί δημόσια, οι διαφωνίες μιας σημαίνουσας προσωπικότητας με σημαντικά ερείσματα στη βάση του κόμματός του. Η διαφωνία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου με μια πιθανή υποψηφιότητα Γιώργου Παμπορίδη, δημιουργεί τα πρώτα σύννεφα στην Εζεκία Παπαϊωάννου επί της ηγεσίας του Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της ηρεμίας εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας και της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στο κόμμα να διεκδικήσει με αξιώσεις την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2023.    

Η έντονη κινητικότητα μετά την Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου, στην οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν συζητήθηκε ονομαστικά ο Γιώργος Παμπορίδης, παρά μόνο οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου που αποκλείστηκαν από την εξίσωση του ΑΚΕΛ, ώθησε την κα. Χαραλαμπίδου να βγει δημόσια και να ξεκαθαρίσει πως η ίδια δεν θέλει και δεν μπορεί να εργαστεί υπέρ ενός προσώπου που προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Την ώρα μάλιστα που άτυπα είχε μπει μορατόριουμ δηλώσεων στα στελέχη του κόμματος, σε σχέση με την ονοματολογία των Προεδρικών. 

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα πως δεν φανταζόταν ποτέ, ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε, «ένα συνηδητοποιημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ», κατά την έκφραση της και πως θεωρεί αυτονόητο πως ο Γιώργος Παμπορίδης δεν αποτελεί επιλογή για την παράταξη. 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου απολαμβάνει της στήριξης μιας μεγάλης μερίδας της βάσης του ΑΚΕΛ και παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη βουλευτής σε σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι και με βάση το καταστατικό του κόμματος, ανήκει στις Νέες Δυνάμεις και δεν έχει κανένα λόγο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει των Προεδρικών, πέραν από το γεγονός ότι σε κάποια στιγμή, ενδεχομένως ως μέρος του διαλόγου που άνοιξε η ηγεσία με τη βάση, να ζητηθεί η άποψη και των Νέων Δυνάμεων. 

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι γιατί η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκφράζει τόσο έντονες κι απόλυτες απόψεις για τον Γιώργο Παμπορίδη, τη στιγμή που το ίδιο το κόμμα της φαίνεται ότι κρατά την πόρτα ανοικτή, θεωρώντας πως ο κ. Παμπορίδης με την παρουσία του ως υπουργός έδωσε διαπιστευτήρια, για το ποιος είναι και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Από τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδεικνύουν πως η κα. Χαραλαμπίδου εξέφρασε κατά καιρούς τη συμπάθεια της προς τον πρώην υπουργό. Βέβαια θα πει κάποιος, είναι άλλο η αναγνώριση του έργου ενός πρώην υπουργού και άλλο η στήριξη ενός ιδεολογικού αντιπάλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου ως μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις προς την ηγεσία ενόψει των αποφάσεων, ενώ την  ίδια ώρα δεν βγάζουν από το κάδρο και την ίδια ως εν δυνάμει υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως μέχρι στιγμής η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δημόσια δεν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Μένει πλέον να διαφανεί, ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Εζεκία Παπαϊωάννου και τι θα βγάλει ο διάλογος με τη βάση του κόμματος, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα σχοινιά για τις Προεδρικές Στέφανος-Ειρήνη και στη μέση ο Παμπορίδης

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος