Ο αριθμός, το προφίλ και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο

Αρκετές φορές βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Αντίστοιχες φορές υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους τα κεκτημένα τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο, αποτελούν μια πραγματικότητα που αναλόγως με το προσωπικό status του κάθε ενός εξ ημων επιλέγει στρατόπεδο, είτε για να τους υπερασπιστεί, είτε για να τους φέρει ως παράδειγμα μιας ήρεμης, σίγουρης και σχετικά ξεκούραστης ζωής, σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.   

Πόσοι είναι όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο, ποιο είναι το προφίλ τους και με πόσα χρήματα αμοίβονται κάθε τέλος του μήνα; Σήμερα στον δημόσιο τομέα εργάζονται 48120 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 17412 στην δημόσια υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλα τα Υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, πλην του Υπουργείου Υγείας εργάζονται 12377 άτομα . Το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 8895 άτομα, ενώ το έκτακτο σε 3482.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, εργάζονται συνολικά 5035 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 3066 είναι μόνιμο προσωπικό και οι 1969 έκτακτο.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση συνολικά εργάζονται 13951 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 11681 είναι μόνιμοι, οι 1852 συμβασιούχοι και οι 418 αντικαταστάτες. Στη δικαστική υπηρεσία απασχολούνται 132 άτομα, ενώ στην Αστυνομία 4954. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμερα απασχολούνται 669 πυροσβέστες.

Στον κυπριακό στρατό, πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία απασχολούνται 4226 πρόσωπα. Σημειώνεται πως σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνοντια οι ΣΥΟΠ,  οποίοι προσλήφθηκαν για μείωση της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών εθνοφρουρών και υπάρχει οροφή απασχόλησης 3.090 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κρατικοί αξιωματούχοι ανέρχονται σε 128 άτομα.

Σε ότι αφορά το ωρομίσθιο προσωπικό της Κυβέρνησης, συνολικά αριθμεί 6648 άτομα, εκ των οποίων οι 6528 είναι μόνιμοι και οι 120 εποχικοί.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Σημειώνεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχίστηκαν τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια για σκοπούς συγκράτησης των απολαβών και των συντάξεων στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά αναφέρεται η κλιμακωτή μείωση των απολαβών και των συντάξεων, η οποία θα τερματιστεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2022, η μείωση των επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης, η μείωση των μισθοδοτικών κλιμάκων εισδοχής και ο περιορισμός της ποσοστιαίας αύξησης του τιμαριθμικού επιδόματος στο ήμισυ της ποσοστιαίας αύξησης του ∆είκτη Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Σε ότι αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε σχέση με τα δεδομένα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτοί βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο, ξεπερνώντας κατά πολύ τους μισθούς χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, αλλά βρίσκονται αρκετά μακριά κι από τους μισθούς χωρών, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία.

Ο χαμηλότερος μισθός στη δημόσια υπηρεσία είναι στην κλίμακα Α1 με καθαρό μηνιαίο μισθό 1004 ευρώ, ενώ σταδιακά, στην 13η βαθμίδα της κλίμακας Α1 ανέρχεται στα 1263 ευρώ. Η κλίμακα Α2 ξεκινά στη χαμηλότερη βαθμίδα με 1115 ευρώ, ενώ φτάνει στην 13η βαθμίδα μέχρι και τα 1359 ευρώ. Στην κλίμακα Α3 αντίστοιχα στην πρώτη βαθμίδα ξεκινά με 1129 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 1535 ευρώ στην 13η βαθμίδα. Η κλίμακα Α4 ξεκινά με βασικό μισθό τα 1137 ευρώ στην 1η βαθμίδα και φτάνει μέχρι και τα 1671 στην 13η βαθμίδα.

Η κλίμακα Α5 στη δημόσια υπηρεσία, έχει βασικό μισθό στη χαμηλότερη βαθμίδα τα 1077 ευρώ, ενώ στην 15η βαθμίδα φτάνει μέχρι και 1991, μετά από τη φορολόγηση. Η Α6 κλίμακα ξεκινά με μισθό 1324 και φτάνει μέχρι τα 2121 ευρώ στην 13η βαθμίδα. Η Α7 κλίμακα έχει ως μισθό στην 1η βαθμίδα τα 1614 ευρώ ενώ στην τελευταία βαθμίδα φτάνει μέχρι και τα 2302. Η κλίμακα Α8, στην οποία βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, έχει ως βασικό μισθό στην 1η βαθμίδα τα 1714 ευρώ, ενώ στην πιο υψηλή βαθμίδα φτάνει τα 2482.

Η Α9 κλίμακα έχει ως πρώτο μισθό τα 2020 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 2703 στην τελευταία βαθμίδα. Η Α10 κλίμακα αντίστοιχα, ξεκινά με την πρώτη βαθμίδα από 2209 ευρώ και φτάνει μέχρι 2945 ευρώ. Η κλίμακα Α11 ξεκινά με 2314 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 3216 μετά από τη φορολογία. Η Α12 κλίμακα στην 1η βαθμίδα έχει μισθό 2698 ευρώ, ενώ στην πιο υψηλή βαθμίδα φτάνει τα 3619 ευρώ.

Η κλίμακα Α13 προβλέπει μισθό 3057 ευρώ στην πρώτη βαθμίδα και φτάνει μέχρι 3882 ευρώ στην ένατη. Η κλίμακα Α14 προβλέπει μισθό 3224 στην 1η βαθμίδα και 4090 ευρώ στην πιο υψηλή. Η κλίμακα Α15 προβλέπει μισθό 3571 ευρώ στην 1η βαθμίδα της και 4356 στην 8η. Τέλος η πιο υψηλή κλίμακα της δημόσιας υπηρεσίας, η Α16 προβλέπει μισθό από 3848 στην πρώτη βαθμίδα και φτάνει μέχρι τις 4512 ευρώ στην 7η και πιο υψηλή βαθμίδα.

Σημειώνεται πως όλα τα ποσά που αναφέρονται πιο πάνω, είναι μετά τις αποκοπές  των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του 2% για το ταμείο χηρείας, το 3% του Σχεδίου συντάξεων, της κλιμακωτής μείωσης απολαβών, των εισφορών στο ΓΕΣΥ και του φόρου εισοδήματος.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι Διευθυντές των Τμημάτων με κλίμακες Α15 και Α16 λαμβάνουν επιπρόσθετα επίδομα φιλοξενίας ύψους €3.570 το χρόνο και οι Διευθυντές με κλίμακα Α15(i) €2.040 το χρόνο. Μάλιστα, στον υπολογισμό των ετήσιων αποκοπών δεν γίνεται αποκοπή από τον 13ο μισθό για το σχέδιο σύνταξης και το ταμείο χηρών. Επίσης δεν αποκόπτεται από τον 13ο μισθό εισφορά στο ΤΚΑ εάν οι ετήσιες απολαβές (12 μηνών) υπερβαίνουν τις €54.864

Το προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με την πριο προσφατη έκεθση που εδκόθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρείας σημαντικό ποσοστό των υπαλλήλων που υπηρετούν στο δημόσιο είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακών ή/και Μεταπτυχιακών προσόντων. Συγκεκριμένα, ενώ οι θέσεις για τις οποίες το Πανεπιστημιακό προσόν είναι προαπαιτούμενο αποτελούσαν μόνο το 30% του συνόλου των θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας, ποσοστό 64,1% των δημοσίων υπαλλήλων είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακών ή/και Μεταπτυχιακών προσόντων.

 Όσον αφορά την κατανομή των θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στη δημόσια υπηρεσία, το ποσοστό των γυναικών παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένο στις θέσεις εισδοχής (66,97% στις μη επιστημονικές θέσεις και 64,99% στις επιστημονικές θέσεις). Οι γυναίκες εξακολουθούν να παρουσιάζονται με ελαφρά αυξημένο ποσοστό έναντι των ανδρών στις μεσοδιευθυντικές και τις διευθυντικές θέσεις.

Διώξεις Δημοσίων Υπαλλήλων

Μάλιστα σύμφωνα με την έκεθση της ΕΔΥτο 2020 είχε ενώπιόν της προς εκδίκαση εννέα πειθαρχικές υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες αφορούσαν περισσότερους του ενός υπαλλήλους. Οι πέντε υποθέσεις ολοκληρώθηκαν εντός του 2020, ενώ οι τέσσερις εξακολουθούσαν να εκκρεμούν στο τέλος του υπό ανασκόπηση έτους. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 84 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, επιλήφθηκε εντός του 2020 μίας υπόθεσης μετά από ποινική καταδίκη υπαλλήλου.

Οι ποινές που η Επιτροπή επέβαλε μέσα στο 2020 ήταν:

• Σ’ έναν υπάλληλο την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης

• Σε έναν υπάλληλο την ποινή του υποβιβασμού της μισθολογικής του κλίμακας.

• Σε πέντε υπαλλήλους χρηματική ποινή

• Σε τέσσερις υπαλλήλους την ποινή της αυστηρής επίπληξης.

Παράλληλα η ΕΔΥ σε ένα χρόνο έθεσε σε διαθεσιμότητα πέντε υπαλλήλους δυνάμει του άρθρου 85 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, λόγω πειθαρχικής ή και αστυνομικής έρευνας ή και ποινικής δίωξης.

Δειτε Επισης

Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI