Στρατηγικές και λύσεις για να ανοίξουν τον δρόμο προς την επιχειρηματικότητα στη Μεσόγειο

Από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου 2022, η κοινή Εβδομάδα Καινοτομίας των έργων NEX-LABS και PHEMAC,  τα οποία χρηματοδοτούνται από  την ΕΕ, συγκέντρωσε ερευνητές από την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επενδυτές, συντελεστές του κλάδου, άτομα της ακαδημαϊκής κοινότητας, Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.   

Η εκδήλωση παρείχε στους συμμετέχοντες μοναδικές ευκαιρίες να μάθουν περισσότερα για την κατάσταση και την πραγματικότητα του πλέγματος Νερού-Ενέργειας-Τροφίμων (WEF NEXUS) στην Τυνησία και την Ευρωμεσογειακή Περιφέρεια και να διαμορφώσουν στρατηγικές συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MΑΒΑ).

Η εβδομάδα καινοτομίας ήταν ιδιαίτερα έντονη και πλούσια σε γνώσεις για το κοινό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 1000 συμμετέχοντες από τις χώρες της Μεσογείου και αποτέλεσε αφορμή για να παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και ιδέες μέσω της εικονικής έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, η εκδήλωση εστίασε στη σύνδεση του PHEMAC με Ευρωμεσογειακούς και Τυνήσιους καινοτόμους, ερευνητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διεθνείς επιχειρήσεις, επενδυτές και βιομηχανίες στους τομείς του WEF.

Στην τελετή έναρξης προέδρευσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κέντρου στην Τυνησία, καθώς και οι συντονιστές του έργου, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (PRIMA και ENI CBC MED) και ο κ. Mahmoud Elyes Hamza, Υπουργός Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας της Τυνησίας.

Η συνεδρία τόνισε τους κύριους στόχους της Εβδομάδας Καινοτομίας για το Νερό, την Ενέργεια και τα Τρόφιμα, οι οποίοι ήταν οι εξής: να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα του WEF NEXUS που θα ήταν τα καταλληλότερα για να ληφθούν υπόψη σε δράσεις καινοτομίας. Να προσδιοριστούν οι καινοτόμες λύσεις που προτείνονται από το WEF NEXUS για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ενισχυθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με την εγγενή αξία της έρευνας και της καινοτομίας του WEF NEXUS. Ένας άλλος στόχος ήταν η προώθηση της υιοθέτησης των αποτελεσμάτων του έργου WEF NEXUS από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πιο σχετικά προηγούμενα παραδοτέα του έργου μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα καινοτομίας. Τέλος, στόχευε στη συγκέντρωση συστάσεων πολιτικής για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και διατήρησης της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης μέσω της εφαρμογής των καινοτόμων λύσεων που προτείνονται από το WEF NEXUS.

Το επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η προσέγγιση του πλέγματος του Νερού, της Ενέργειας και της Επισιτιστικής ασφάλειας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ η επιτροπή του έργου WEF NEXUS, διοργάνωσε 3 συνέδρια πάνω στις σχέσεις Νερού-Ενέργειας/Ενέργειας-Τροφίμων/Νερού-Τροφίμων, όπου καθόρισε τα βασικά προβλήματα που στέκονται εμπόδια στην επιτυχή εφαρμογή, την αποδοχή των τεχνολογικών λύσεων και έδωσε το λόγο στους συμμετέχοντες για να εντοπιστούν και να συζητηθούν ποια προβλήματα εμποδίζουν την πανομοιότυπη αποδοχή εντός των διαφορετικών ενδιάμεσων φάσεων του WEF NEXUS.

Οι συνεδρίες της ομάδας-στόχου συγκέντρωσαν Διαχειριστές Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων και Eπιτάχυνσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, Εκπροσώπους Αξιολόγησης Έρευνας, Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ειδικούς στα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας οι οποίοι συζήτησαν σχετικά με τους Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων του PHEMAC NEXUS iHUB. Συζητήθηκε επίσης το εύρος της μετατροπής των nexus-hubs σε ένα ενεργό οικοσύστημα, ο υπολογισμός της επιτυχίας των nexus-hubs πέρα από ποσοτικούς δείκτες, η άντληση έμπνευσης από τα nexus-hubs για αξιολόγηση καθώς και για συλλογή εμπειριών από διάφορα χρηματοδοτούμενα έργα και πλατφόρμες, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες του WEF NEXUS. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές σε εθνικά και περιφερειακά επίπεδα για την προώθηση των ερευνητικών παραδοτέων χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες, τα μέσα για περαιτέρω υποστήριξη της αξιοποίησης των ερευνητικών παραδοτέων μέσα από θεσμικές, εθνικές και περιφερειακές πλατφόρμες, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ταξινόμηση (Βαθμός Τεχνολογικής Ετοιμότητας, κλπ.) και η προώθηση των ερευνητικών παραδοτέων, τα πιθανά εργαλεία και παρεμβάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στη χρήση τους και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία αξιοποίησης των αποτελεσμάων της έρευνας.

Τη δεύτερη ημέρα, το εργαστήριο Ανάλυσης Συμμετοχικής Κατεύθυνσης Επιπτώσεων αποτέλεσε μια ευκαιρία να παρουσιαστεί το έργο PHEMAC iHUB, καθώς επίσης άλλα 3 συγχρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ, το Veggie-Med-Cheeses, το InTheMED και το AQUASALT, και να γίνει μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα επιλεγμένα έργα WEF NEXUS μπορούν να  συμβάλουν στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όταν επιτευχθούν οι στόχοι του οράματος του PHEMAC. Παράλληλα, η Εκδήλωση Μεσιτείας PHEMAC επέτρεψε την παρουσίαση 12 συγχρηματοδοτούμενων έργων της ΕΕ και 16 παρουσιάσεων καινοτόμων έργων.

Η τρίτη ημέρα ήταν επικεντρωμένη στη συγκέντρωση Ειδικών Πληθοχρηματοδότησης, Ιδρυτών πλατφορμών πληθοχρηματοδότησης, Ευρωμεσογειακών και Τυνήσιων καινοτόμων, επενδυτών και Νεοφυών επιχειρήσεων για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που εστίασε στην αποκάλυψη της λογικής πίσω από τα κριτήρια και τους κανόνες της πληθοχρηματοδότησης, γιατί εφαρμόστηκαν τα συγκεκριμένα κριτήρια και δόθηκαν γενικές συμβουλές για τον τρόπο χρήσης της πληθοχρηματοδότησης για την υποστήριξη της αναπαραγωγής τεχνολογιών ή λύσεων του WEF NEXUS.

Η τελευταία μέρα είχε στόχο τη συγκέντρωση Ερευνητών, Καινοτόμων, Διευθυντών Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, Επενδυτών, Βιομηχανιών, Νεοφυών Επιχειρήσεων, Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Επιχειρηματιών για να συζητήσουν σχετικά με τους περιορισμούς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας στην περιοχή Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης, αναφερόμενοι στις προκλήσεις του WEF NEXUS, την προστασία και την ετοιμότητα της τεχνολογίας WEF. Έγινε επίσης αναφορά στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας WEF, καθώς και στα ανοιχτά «ζωντανά» εργαστήρια (Open Living Labs) ως λύση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του WEF NEXUS.

Κατά τη διάρκεια της Επιχειρηματικής γωνιάς, το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση εμπνευσμένων συγκεκριμένων λύσεων στο πρόβλημα της ανάπτυξης και της εισόδου στην αγορά για επιχειρηματίες που βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας πρωτοτύπων/δοκιμών αγοράς. Δόθηκε έμφαση στο πώς να ξεπεραστούν τα εμπόδια μέσω της σύστασης κοινοπραξιών και συνεργασίας. Εκπρόσωποι του επενδυτικού κόσμου συζήτησαν επίσης τον  ρόλο του ιδιώτη επενδυτή («business angel») ο οποίος βοηθά τον επιχειρηματία να ξεπεράσει δυσκολίες που αφορούν στη διοίκηση, την πρόσβαση στο δίκτυο και την αγορά, τη στρατηγική σκέψη κ.λπ., ώστε ο ερευνητής να επικεντρωθεί στην τεχνολογική του ανάπτυξη.

Η Εκδήλωση Μεσιτείας συγκέντρωσε περίπου 200 ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εμπειρογνώμονες στους τομείς του νερού, της ενέργειας και των τροφίμων, φορείς χρηματοδότησης, Νεοφυείς επιχειρήσεις και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεμονωμένες συναντήσεις και συναντήσεις δικτύωσης.

Η εικονική έκθεση περιλάμβανε 32 εκθέτες από τον τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και 37 εκθέτες στον χώρο της Έκθεσης Καινοτομίας του έργου WEF NEXUS.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ WEF:

Elastic-Solutions,  ORBIT Smart Monitoring - Your AI powered energy savings tool,  IPOMM BY, DATA PM , MIRAL Technology, Smart Farm, GCER, RIBLUM, CMR-GROUP, Wattnow - Your Smart Energy Management Solution, GREENSOL Industry, FLOW SOLUTIONS, Pâtes Warda

Drive green , GEEC - Global Engineering Energy and Construction , Bahia Cosmetic, Suntrepreneur, MASHARIQ ENERGY photovoltaique, AIUS, Be Wireless Solutions, Seniatna, Chemical Industrial, Petroleum Engineering & Management - CIPEM , NextAV, Next Aviation Solution for your Next View, HAYAT TECHNOLOGY, WS ENERGY PV, SESIT, Eco-Bio Spirulina Tunisia, WATER AND ENERGY FOR FOOD -Consulting, EGROBOTS, DIARI, ICN, PURE ROOTS

Μπορείτε να επισκεφτείτε τα εικονικά περίπτερα εδώ: https://innovweek.eventoo.io/myspace/liste-des-stands

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ WEF:

GreenBuilding, Hy-Tec, Nano Energy, Bicicletta, AQUACYCLE Low-cost Eco-Innovative, Wastewater Treatment System, Q-Nexus Web Tool, GS1 Tunisia, ANTEPSAN DRIED NUTS AND SWEETS CO., Chamber of Commerce and Industry of the Center , Berytech, DeepVolt, Competitiveness Pole of Bizerte, Agence de Promotion de l'Industrie et de l'Innovation, INTECMED Project, SmartDetection, SMH, Aggri brand, Centre d'affaires de Sousse , GREEN PAM, iFarming, A2Bio, DunAlgues, Titans Télésurveillance & Sécurité, SMARTECO GROUP, Bioverde terapia, E-Vap, Rissala Kids Farm, WASTE-TO-ENERGY RESEARCH GROUP, INOVA SYSTEM, CLEVER, Power Converter Health Monitoring (PCHM), RESEARCH AND TECHNOLOGY CENTRE OF ENERGY – CRTEN, Foodlab, SAIDI Maha Doctorante, ne3me, TRANSDAIRY, ALLER

Μπορείτε να επισκεφτείτε τα εικονικά περίπτερα εδώ: https://innovweek.eventoo.io/myspace/liste-des-fairs

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ή για όσους θέλουν να ξαναδούν μερικές από τις συζητήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τα εικονικά περίπτερα και να βρείτε τις ηχογραφήσεις των εκδηλώσεων και τις εικονικές εκθέσεις που διατίθενται δωρεάν στον ιστότοπο της εκδήλωσης κάνοντας εγγραφή: https://www.innovweek.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Το έργο NEX-LABs περιλαμβάνει μια σύμπραξη αποτελούμενη από 11 ιδρύματα (Autonomous University of Barcelona (ES), Chamber of Commerce and Industry of the Center (TN), Royal Scientific Society- Aqaba Liaison Center (JO), Berytech Foundation (LB), INNOLABS SRL (IT), Academy of Scientific Research and Technology (EG), American University of Beirut (LB), Centre for promotional services to enterprises – Special Agency of Cagliari Chamber of Commerce (IT), Net7 Srl (IT), C.I.P Citizens In Power (CY), The Jordanian Hashemite Fund for Human Development /Princess Basma Community Development Centre Aqaba (JO)) από 7 διαφορετικές χώρες σε όλη τη Μεσόγειο. Με αναφορά στο B_A2.1._0124, το έργο NEX-LABS χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ENI CBC Med. Με συνολικό προϋπολογισμό 3.450.984,97 €, το έργο έχει λάβει συνεισφορά 3.105.866,47 € (90%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα ENI CBC Mediterranean Sea Basin 2014-2020 είναι μια πολυμερής πρωτοβουλία Διασυνοριακής Συνεργασίας (ΔΣΣ) που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (EΜΓ). Ο στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της δίκαιης, ισότιμης και βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να προωθήσει τη διασυνοριακή ολοκλήρωση και να αξιοποιήσει τα εδάφη και τις αξίες των συμμετεχουσών χωρών. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν οι ακόλουθες 13 χώρες: Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Μάλτα, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία. Η Διαχειριστική Αρχή (ΔA) είναι η Αυτόνομη Περιφέρεια της Σαρδηνίας (Ιταλία). Οι επίσημες γλώσσες του προγράμματος είναι τα αραβικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: www.enicbcmed.eu

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του έργου,

Γκουστάβο Πέρεθ. Gustavo.perez@uab.cat +34 93 581 49 38

Περαιτέρω διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το έργο είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση:

https://www.enicbcmed.eu/projects/nex-labs

Δειτε Επισης

Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI