Καλεί Φαίδωνα να καταγγείλει επίσημα το... φαγοπότι τ/κ περιουσιών ο Νουρής

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στις καταγγελίες Φαίδωνα για φαγοπότι τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, καλώντας τον κ. Φαίδωνος, χωρίς να τον κατονομάζει, να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία ή στον Γενικό Ελεγκτή, εάν έχει στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκατομμυριούχος… άνεργος και η ξαδέλφη πολιτικού που κέρδισαν τ/κ περιουσίες

Ο Νίκος Νουρής, μια μέρα μετά τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων τςη Βουλής για ρουσφετολογικά κριτήρια ώστε να αποκτηθούν τ/κ περιουσίες στην Πάφο, διαμήνυσε ότι προωθούνται τροποποιήσεις των Κανονισμών για ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Ant1, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δική του απάντηση, «δεν είναι απάντηση απέναντι σε κάποιους που με ευφάνταστες δηλώσεις θέλουν να προβάλουν είτε τις κομματικές τους επιδιώξεις, είτε τις προσωπικές τους επιδιώξεις, γιατί δυστυχώς υπάρχουν κι αυτά απ’ ότι φαίνεται. Εμείς απαντάμε με επιχειρήματα».

Επισήμανε εξάλλου πως «το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε πριν από περίπου δέκα μήνες την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, «ότι θα προχωρήσουμε στη σύνταξη νέων κανονισμών, διότι εμείς πρώτοι εντοπίσαμε πως ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση των τ/κ περιουσιών, δεν είναι ο πρέπον και ο ενδεδειγμένος. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο Κύπριος φορολογούμενος καταβάλει οκτώ εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη σωστή τάχατες διαχείριση των τ/κ περιουσιών».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Νουρής, έχει ολοκληρώσει τα νέα κριτήρια. «Θα πάμε στη Βουλή μόλις γίνει η διαβούλευση και με τη συμβουλευτική επιτροπή, με τον υπουργό Εσωτερικών, που θα ενημερωθεί πρώτη για αυτά τα κριτήρια.  Οι βασικές αρχές των κριτηρίων, πέραν του ότι θα προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στον υπέρτατο βαθμό θα πρέπει να επιφέρουν και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ως προς το χρόνο που θα χρειαστεί το Υπουργείο για να καταθέσει τους νέους κανονισμούς στη Βουλή, είπε πως «εάν αυτά τα θέματα προσπεραστούν και περάσει το καλοκαίρι, ελέω Προεδρικών Εκλογών, τίποτα δεν θα λαμβάνεται ως απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική που υπάρχει. Θα πρέπει λοιπόν εντός Μαρτίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμβουλευτική επιτροπή, θα πρέπει οι κανονισμοί να τεθούν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και έπειτα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο να οδηγηθούν στη Βουλή. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά τα θέματα μέχρι το Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί».

Απαντώντας για όσα ακούγονται, όπως για παράδειγμα ότι δίνουν τις εξοχικές κατοικίες, υπέδειξε πως «τα τελευταία δύο χρόνια που βρίσκομαι στο Υπουργείο, δεν δόθηκε καμιά εξοχική κατοικία. Ακούσαμε ότι δίνονται σε εκατομμυριούχους τάχατες συγκεκριμένες τ/κ περιουσίες ενώ έπρεπε να δοθούν σε κάποιους άλλους. Θέλω να προκαλέσω τον οποιοδήποτε κατέχει το οποιοδήποτε συγκεκριμένο περιστατικό, για να σταματήσουμε με αυτή την ιστορία να εκτοξεύουμε αόριστες καταγγελίες, να την καταγγείλει στην Αστυνομία ή στον Γενικό Ελεγκτή για να διερευνηθεί».

Καταλήγοντας, επισήμανε πως «σήμερα υπάρχει μια μεγάλη στρέβλωση, για την οποία δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, για να είμαι δίκαιος. Ευθύνονται αυτοί που ψήφισαν τους κανονισμούς παλαιότερα. Όταν για παράδειγμα κάποιος είναι κάτοχος τεράστιας περιουσίας, όπως γεωργική κλήροι πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων και καταβάλλει ως μίσθιο ένα πενιχρό ποσό της τάξης των 300 ή 500 ευρώ το χρόνο, είναι στρέβλωση. Αυτά είναι που θα διορθώσουμε μεταξύ άλλων. Θα είναι η ώρα της ευθύνης για αυτούς που θα τους ψηφίσουν».

Οι καταγγελίες Φαίδωνα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαίδωνος στις αναφορές του ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών κατήγγειλε πως «πέρσι είχαμε ένα εξαιρετικό μαγαζί και καταλήξαμε με την Επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις, σε έξι άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια και αποφασίσαμε να γίνει κλήρωση. Κέρδισε ένα παιδί που έσπασε το αυτοκίνητό του και έλειπε. Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ειρωνεύτηκε, λέγοντας μας πως το δώσαμε σε όποιον ήταν τυχερός. Τελικά το έδωσαν σε άλλο. Γνωρίζω γιατί το έδωσαν σε αυτόν, υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις. Ακόμα δεν το άνοιξε».

Στην συνέχεια, ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε σε τρία προνομιακά μαγαζιά που βρίσκονταν σε εξαιρετικές θέσεις, λέγοντας ότι η τετραμελής επιτροπή στην οποία είναι μέλος και εξετάζει τις αιτήσεις, εισηγήθηκε όπως πάνε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ή σε κλήρωση. «Εισηγηθήκαμε κάποια άτομα, αφαιρέθηκε ένα άτομο από τη λίστα, εντάχθηκε ένα άλλο άτομο που ο πατέρας του είναι εκατομμυριούχος και η συμβία του είναι ξάδελφη βουλευτή και συγγενής αξιωματούχου κόμματος.  Ένα άλλο κτίριο, προσεγγίστηκα από δημοτικό σύμβουλο άλλου κόμματος για να το πιάσει μια κορούα και του είπα όχι. Τελικά ήρθε στη Λευκωσία ο κατάλογος και το έπιασε η κορούα. Για μένα εγείρονται ζητήματα. Δεν με νοιάζει ποιος θα τα πάρει, αλλά ως δήμαρχο με νοιάζει να τα ανοίξουν κιόλας».

Το τρίτο μαγαζί, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, το ζήτησε ζευγαράκι, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζει στη Λεμεσό. «Ο ένας Παφίτης original, η κοπέλα πρόσφυγας. Κρατούν δύο καταστήματα και ενημερώνω την Επιτροπή ότι τους ξέρω και θα παρεξηγηθώ. Με πήραν και μου είπαν ότι δεν τους εγκρίνω, άρα εδώ εγείρω και το θέμα των διαρροών. Τελικά ήρθε η Λευκωσία και το πήραν αυτοί».

Κατήγγειλε ακόμα πως ένας κομμωτής, ήθελε να πάρει άλλο κτίριο, αλλά ήταν μόνιμος κάτοικος Λευκωσίας. «Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα θα το πάρεις και θα το ενοικιάσεις; Και μου λέει ναι. Τους είπα εκεί που ήμασταν γιατί τον είχα ανοιχτή ακρόαση, είδατε ότι δεν το θέλει για ιδία χρήση; Τελικά το πήρε εκείνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI