Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία
17:03 - 17 Φεβρουαρίου 2022

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ολιγόωρη επίσκεψη στο Οχάιο.
Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στην Ουκρανία-Πληροφορίες για βομβαρδισμούς κοντά σε αεροδρόμιο
Πάντως, νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι πρώτες μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους και όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την λήξη των ασκήσεων.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ στο διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.
Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα
Νωρίτερα στην απέλαση του αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, δίνοντας συνέχεια στον «πόλεμο νεύρων» Ρωσίας - Δύσης.
«Η Ρωσία απέλασε τον Αναπληρωτή Αρχηγό Διπλωματικής Αποστολής (DCM) στη Ρωσία Μπαρτ Γκόρμαν. Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αξιωματούχος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον πρεσβευτή και βασικό μέλος της ανώτερης ηγεσίας της πρεσβείας», δήλωσε ο Τζέισον Ρέμπχολτζ, εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.
Η αμερικανική πρεσβεία χαρακτήρισε «παράλογη» την απέλαση, καθώς η βίζα του Γκόρμαν δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει υπερβεί τα τρία χρόνια.
«Αψεγάδιαστη ενότητα»
Για «αψεγάδιαστη ενότητα» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έκανε λόγο σε ανάρτησή του, αμέσως μετά την άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του.
Η ανάρτηση του κ. Μισέλ ήταν λακωνική, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράζει «στήριξη στην Ουκρανία» και να προσθέτει πως η Ευρώπη είναι «σταθερή και αποφασιστική στην υπεράσπιση των αξιών μας».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές «για διασφάλιση της εμπιστευτικότητας» όπως ανέφερε σε δική του ανάρτηση ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Πριν τη συνάντηση ο κ. Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του τόνισε πως η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι ποτέ αργά για πολιτική λύση με τη Ρωσία
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θεωρεί ότι η Συμμαχία είναι ενδυναμωμένη στην ουκρανική κρίση, γράφει η εφημερίδα Zeit με τίτλο «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο» και επαινεί τους Γερμανούς.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επαινεί την πρωτοβουλία του Γερμανού Καγκελαρίου να επισκεφτεί τη Μόσχα, καθώς αποτελεί απόδειξη της σημασίας της Γερμανίας εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και του ότι η Γερμανία υποστηρίζει τη διττή πολιτική της Συμμαχίας για αποτροπή και άμυνα.
Κληθείς να σχολιάσει τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Γερμανίας ως εταίρου, σημειώνει ότι τόσο στην έδρα του ΝΑΤΟ όσο και στα ταξίδια του διαπιστώνει την εντονότερη εμπλοκή της Γερμανίας και την αποφασιστικότητά της, όπως φαίνεται για παράδειγμα με την στρατιωτική αποστολή στη Λιθουανία ή τους Γερμανούς πιλότους, που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για παροχή οπλικού υλικού από τη Γερμανία, επισημαίνει ότι οι εξαγωγές όπλων είναι απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, εκφράζει όμως την ικανοποίησή του για την οικονομική στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Ενόψει της αποχώρησής του από τη Συμμαχία, τονίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις δομές και τις δυνατότητές του, καθώς και ότι από το 2014 τα κράτη-μέλη έχουν αυξήσει τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρεται στις δύο συνιστώσες της πολιτικής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, τον διάλογο και την αποτροπή, και σημειώνει ότι η κρίση των τελευταίων μηνών έχει καταστήσει σαφές πόσο σημαντικό είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να συμπορεύονται, γιατί η σταθερότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας εξαρτάται από την διατλαντική.
Στη διένεξη με τη Ρωσία εκτιμά ότι «δεν είναι ποτέ αργά να βρούμε μια πολιτική λύση», ωστόσο η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ουκρανία και να υποστηρίξει πειστικά την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Το ΝΑΤΟ έχει στείλει, όπως υπενθυμίζει, γραπτώς στη Ρωσία μια σειρά από προτάσεις, για παράδειγμα περί ελέγχου των αφοπλισμών ή σχετικά με τη διαφάνεια στις στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ έχει προσκαλέσει τη Ρωσία σε μια σειρά από συναντήσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται η Συμμαχία να προβεί σε παραχωρήσεις σε ,τι αφορά τις βασικές της αρχές, όπως είναι η αρχή ότι κάθε κράτος είναι ελεύθερο να επιλέξει τον δρόμο του, διότι διαφορετικά υπονομεύεται η κυριαρχία του και η ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Ουκρανία είναι ελεύθερη να επιλέξει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει ο κ. Στόλτενμπεργκ και είναι στην ευχέρεια των μελών του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν αν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη. «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο όταν πρόκειται για υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες», σημειώνει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση πώς κρίνει ένα ενδεχόμενο moratorium της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, απαντά ότι ισχύουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 και προσθέτει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά την επιδίωξη του Γάλλου Προέδρου Mακρόν να προωθήσει μια στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σχολιάζει ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι προσπάθειες της Ευρώπης για την άμυνά της, τονίζει όμως ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο κεντρικός πυλώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Δεν πιστεύω σε έναν μοναχικό δρόμο της Ευρώπης ούτε της Αμερικής. Πρέπει να πορευόμαστε μαζί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Στόλτενμπεργκ.
Τέλος, αναφέρεται στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και σημειώνει ότι «η Κίνα έρχεται στην πόρτα μας» και συνεργάζεται πιο στενά με τη Ρωσία, κάτι που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μη λάβει υπ’όψιν. Το ΝΑΤΟ, πάντως, όπως ξεκαθαρίζει, δεν βλέπει την Κίνα ως εχθρό του και είναι έτοιμο για διάλογο πάνω σε όλα τα επείγοντα θέματα της εποχής μας.
Πηγή: skai.gr/ΚΥΠΕ
