Εφιαλτικό σενάριο για το μεταναστευτικό-Στις 2000 οι αιτήσεις μέσα σε 45 μέρες

Μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο μαζικής καθόδου μεταναστών από αφρικανικές χώρες, βρίσκεται η Κύπρος για το 2022, καθότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αφίξεις τεσσάρων χιλιάδων μεταναστών, μόνο από το Κόνγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύτηκαν οι αιτήσεις ασύλου από Αφρικανούς-Εκπέμπουν SOS οι βουλευτές

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η Υπηρεσία Ασύλου, για ολόκληρο το 2021, η Κύπρος δέχθηκε 1721 αιτήσεις ασύλου από Κονγκολέζους, ενώ μόλις σε ένα μήνα το 2022, οι αιτήσεις έφθασαν τις 350, κάτι που σημαίνει ότι έχουν πλησιάσει ήδη στο ένα πέμπτο του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί ότι οι χειμερινοί μήνες έχουν μικρότερο αριθμό αφίξεων από τους μήνες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, αυτό σημαίνει πως εάν δεν παρθούν μέτρα, τότε το δημογραφικό πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, το επόμενο διάστημα.

Αυξητική τάση ίδιας κλίμακας, καταγράφουν και οι αιτήσεις ασύλου από Νιγηριανούς. Το 2021, οι αιτήσεις έφθασαν τις 1505, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2022, ξεπέρασαν τις 300, αριθμός που επίσης έχει θορυβήσει το κράτος. Με βάση τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται από τις αφίξεις, η Συρία παραμένει πρώτη χώρα στις αιτήσεις ασύλου, ενώ ακολουθούν Κόνγκο, Καμερούν, Νιγηρία και Σομαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτιμήσεις για 250 χιλιάδες αλλοδαπούς στη Κύπρο-Ένταση για τα Γραφεία Ευημερίας

Ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες οι αιτήσεις

Την ίδια ώρα, βάση των ίδιων στοιχείων, μέσα στις πρώτες 45 ημέρες του νέου έτους, οι ροές έχουν ξεπεράσει τις 2200, με τον μήνα που διανύουμε να θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του 2022, οι αιτήσεις έφθασαν τις 1386, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, άγγιξαν ήδη τις 883. Αυτές οι 2200 αιτήσεις, έχουν φθάσει σχεδόν στις μισές του πρώτου εξαμήνου του 2021, όταν ο αριθμός ανήλθε σε 4847.

Πάντως, οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα Δικαστήρια για το προηγούμενο έτος έχουν φθάσει μόλις στις 726, αριθμός που θεωρείται αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αρμόδιο στέλεχος της Υπηρεσίας Ασύλου, εξήγησε στην Ad Hoc Eπιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα, πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εξέταση φακέλων από πρόσωπα Αφρικανικής καταγωγής, για τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στην εξέταση, σε σχέση με τα άτομα από τη Συρία ή άλλες ασιατικές χώρες.

Τριπλασιάστηκαν οι επιστροφές-Έρχεται νέα πτήση

Σε ότι αφορά στις επιστροφές μεταναστών, όπως ενημέρωσε η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, το 2021 έχουν τριπλασιαστεί, παρότι υπάρχει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, συγκριτικά με το 2019, όταν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

Κατά το περσινό έτος, επιστράφηκαν στις χώρες τους, 1713 πρόσωπα, ενώ το 2019, είχαν διοργανωθεί πτήσεις για μόλις 570.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, θα υπάρξει πτήση σε συνεργασία με την Ελλάδα, με προορισμό το Μπαγκλαντές, χωρίς να γίνει μέχρι στιγμής γνωστός ο αριθμός των προσώπων που θα απελαθούν από την Κύπρο.

Η τρύπα του μεταναστευτικού προβλήματος, φαίνεται ότι χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην Κύπρο, η οποία ψάχνει λύσεις, αλλά προς το παρόν δεν βρίσκει. Πέραν των εθελούσιων επιστροφών και της ταχείας εξέτασης αιτήσεων ασύλου, η χώρα μοιάζει αδύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ωστόσο, ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επικρατούσα κατάσταση και θα ενσκήψει για επίλυση των ζητημάτων.

Πάντως, οι κάμερες που θα τοποθετηθούν σε βάθος χρόνου στην πράσινη γραμμή, αναμένεται να βοηθήσουν, ωστόσο οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, ότι μέχρι τότε η Κύπρος θα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν, θα πρέπει να είναι πιο άμεσα.

Μεταξύ των εισηγήσεων που έθεσαν οι βουλευτές, είναι η πρόσληψη ατόμων όπως συνέβη με τους ΣΥΟΠ για το στρατό, αλλά και η επάνδρωση συγκεκριμένων σημείων στην πράσινη γραμμή, τα οποία γνωρίζει η Δημοκρατία ότι υπάρχουν τρύπες.

Πρόθεση της Επιτροπής, είναι να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ώστε να συζητήσει το θέμα και να δώσει τις δικές της εισηγήσεις.  

Δειτε Επισης