Τα βρήκαν για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ανοίγει το κεφάλαιο προαγωγές

Το νερό στο αυλάκι μπήκε για τροποποίηση των κανονισμών για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, μετά την ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για προσλήψεις εκατό μελών της δύναμης, αφού η Επιτροπή Νομικών σε συνεργασία με την Αστυνομία εξέτασαν το αναθεωρημένο κείμενο που ετοιμάστηκε και αφότου έγιναν κάποιες τροποποιήσεις, αναμένεται σύντομα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου εξήγησε ότι η διαδικασία για αλλαγή των κανονισμών ξεκίνησε μετά την ακύρωση των 100 προσλήψεων αστυνομικών, εξηγώντας πως τη δεδομένη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαδικασίες προσλήψεων. Η μια αφορά 411 κανονικούς αστυνομικούς που πέτυχαν σε γραπτή εξέταση και η δεύτερη αφορά 99 ειδικούς αστυνομικούς, που επίσης πέτυχαν σε γραπτή εξέταση, για τους οποίους με την ψήφιση των νέων κανονισμών θα κινηθούν οι διαδικασίες για να εξεταστούν και στα υπόλοιπα στάδια (ψυχομετρικές, ιατρικές, αθλητικές και νάρκοτεστ), ώστε να προσληφθούν στην Αστυνομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, «είχαμε διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Ψυχομετρικών. Θεσμοθετήθηκε ότι η βελτίωση του ύψους θα γίνεται από την Αθληιατρική Επιτροπή και επίσης καθορίζουμε και τη σειρά των εξετάσεων. Όσοι περνούν στις εξετάσεις (γραπτές), θα δίνουν ψυχομετρικά και επαφίεται στο συμβούλιο ποιοι θα συμμετέχουν σε ιατρικές εξετάσεις, αθλητικές και νάρκοτεστ». Σημείωσε εξάλλου πως «βάλαμε επίσης τον Αρχηγό να έχει ρόλο και να επιλύει κάποια νομικά ζητήματα», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας πως αν η ηγεσία συμμετέχει σε αυτά τα ζητήματα, θα επιλύονται και δεν θα λαμβάνει ο Αρχηγός στο τέλος απλά ένα στεγνό, όπως τον χαρακτήρισε, κατάλογο με τους επιτυχόντες.

Ζήτημα και για τις προαγωγές 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, στην παρέμβασή του, υπέδειξε πως θέλουμε να επανεξετάσουμε πλήρως τους κανονισμούς και για τις προαγωγές στην Αστυνομία. «Αξίζεις να προάγεσαι, δεν αξίζεις θα μένεις εκεί, ασχέτως αν έχεις μπάρμπα στον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ και ούτω καθεξής». Μάλιστα, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως δέχονται διάφορα παράπονα σε σχέση με τις προαγωγές στην Αστυνομία και έθεσε το θέμα των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, για τους οποίους δεν μπορεί κάποιος να κρίνει αν είναι ή όχι συναφής, ώστε να δίδεται μια προαγωγή.

Τέθηκαν ζητήματα στους νέους κανονισμούς

Ακολούθως, αναγνώστηκαν οι νέοι κανονισμοί που εισηγείται η Αστυνομία για τις προσλήψεις και έγινε μεγάλη συζήτηση όσον αφορά το ρόλο της Επιτροπής Ψυχομετρικών Εξετάσεων, η οποία θα μπορούσε να καλεί οιονδήποτε σε προσωπική συνέντευξη, εάν το κρίνει σκόπιμο, μετά τις ψυχομετρικές εξετάσεις.

Αυτή η πρόνοια έφερε την αντίδραση των βουλευτών, οι οποίοι εκτίμησαν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως κάποιος που απέτυχε, να μπει στο τέλος από το παράθυρο στις επόμενες εξετάσεις, κάτι που θα συνιστά ενδεχομένως ρουσφέτι, όπως το χαρακτήρισαν.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ψυχομετρικών, ο αστυνόμος Κώστας Βέης, απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους μπήκε αυτή η πρόνοια στους κανονισμούς. Όπως ανέφερε, «η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο βάσει των αποτελεσμάτων των Ψυχομετρικών να καλεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κάποιος, όταν θεωρεί ότι το προφίλ του πάει για απόρριψη, ώστε αυτό να επιβεβαιωθεί. Επίσης όταν ο δείκτης εγκυρότητας, αξιοπιστίας και συγκαταβατικότητας, καθιστά το προφίλ μη έγκυρο, ώστε να γίνεται επανέλεγχος».

Επίσης, θα μπορεί να καλεί κάποιον όταν ο συνδυασμός κλιμάκων καθίσταται ακατάλληλο το εν λόγω άτομο αλλά όταν εντοπίζονται ευρήματα όπως για παράδειγμα κάποιος έχει αυτοκτονικές τάσεις.

Στο άκουσμα του επιχειρήματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, πήρε το λόγο και είπε πως, «τούτα που λέτε εν καλά. Αλλά οι κανονισμοί έπρεπε να τα αναφέρουν, όχι να αναφέρουν τη λέξη “΄σκόπιμο” και να μην αναφέρονται αυτά».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, χαρακτήρισε τον τέταρτο λόγο που υποδείχθηκε ως ατυχέστατο, σημειώνοντας ότι «δηλαδή αν δείτε κάποιο που έχει τάσεις αυτοκτονίας, πρέπει να του πείτε γιε μου πήγαινε δες ειδικό, όχι να τον καλείται για ψυχιατρική υποστήριξη. Είναι μια καμαρόπορτα για ρουσφέτι αυτό».

Η συγκεκριμένη πρόνοια, αποφασίστηκε τελικά να αφαιρεθεί και ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν θα έχει το δικαίωμα να καλεί σε προσωπικές συνεντεύξεις. Οι βουλευτές πήραν εξάλλου διαβεβαιώσεις ότι με την απαλοιφή των συγκεκριμένων προνοιών, δεν αφαιρούνται όλες οι εξουσίες της Επιτροπής.

Μετά την εξέταση των κανονισμών και τις αλλαγές που έγιναν, αποφασίστηκε όπως διορθωθούν τα κείμενα και αποσταλούν εκ νέου στην Επιτροπή για τοποθέτηση, πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Δειτε Επισης

Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας