Εκτιμήσεις για 250 χιλιάδες αλλοδαπούς στη Κύπρο-Ένταση για τα Γραφεία Ευημερίας

Εκτιμήσεις ότι οι αλλοδαποί ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες στην ελεύθερη Κύπρο, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι από τρίτες χώρες, ενώ το ένα όγδοο αφορά παράνομους αλλοδαπούς, κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. 

Κατά τη διάρκεια της Αd Hoc Επιτροπής που εξετάζει το δημογραφικό πρόβλημα, εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ανέφερε ότι από τους 250 χιλιάδες διαμένοντες στη Δημοκρατία, οι μισοί και δη 127623 πρόσωπα είναι νόμιμοι μετανάστες από τρίτες χώρες, άλλες 100 χιλιάδες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, 30 χιλιάδες είναι παράνομοι αλλοδαποί και 18 χιλιάδες αιτητές ασύλου. 

Οι αριθμοί, δημιούργησαν την έκπληξη των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το δημογραφικό πρόβλημα που επικρατεί στην Κύπρο.

Παράλληλα, ένα μικρό βήμα για απάμβλυνση του προβλήματος, είναι οι επιστροφές αλλοδαπών οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2021, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα το 2019 οι επιστροφές έφθασαν στις 570, ενώ κατά την περσινή χρονιά τριπλασιάστηκαν και έφθασαν τις 1713.

«Αυξήσαμε τις απελάσεις εν μέσω κορωνοϊού. Θα γινόταν ακόμα περισσότερες, εάν δεν είχαμε κορωνοϊό», διαμήνυσε εκ μέρους της ΥΑΜ, ο υποδιοικητής της, Γιάννης Σωτηριάδης, ο οποίος υπέδειξε πως προγραμματίζεται νέα πτήση επαναπατρισμού, σε συνεργασία με την Ελλάδα, για το Μπαγκλαντές, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

Ανέβηκαν οι τόνοι για τα Γραφεία Ευημερίας

Σε κάποια στιγμή, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με τον εκπρόσωπο τους Ευτύχιο Χατζηχριστοδούλου να αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν στην περιοχή της Χλώρακας και πιο συγκεκριμένα στο συγκρότημα διαμερισμάτων που διέμεναν κατά παράβαση του διατάγματος της Επάρχου Πάφου, αλλοδαποί. 

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, με την αποκοπή του επιδόματος για όσους δεν αποχώρησαν από το χώρο, βελτιώθηκε το πρόβλημα καθότι αρκετοί αναζήτησαν άλλους χώρους διαμονής, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που διαμένουν ακόμα εκεί και ενδεχομένως να εργάζονται παράνομα, για να βγάζουν τα προς το ζην τους. 

«Την ίδια διαδικασία, ακολουθούμε και σε άλλους χώρους, που συμβαίνει το ίδιο», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Μετά την αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΥΚΕ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας ρώτησε με αφορμή τον εντοπισμό τετράχρονης στη νεκρή ζώνη, τα ξημερώματα της Τρίτης, για τους ασυνόδευτους ανήλικους που είχαμε στην Κύπρο το 2021, με τον κ. Χατζηχριστοδούλου να απαντά ότι αυτοί ανέρχονται στους 600. 

Ο κ. Κουλίας ρώτησε επίσης που βρίσκονται οι ανήλικοι και έλαβε την απάντηση πως, 300 είναι στο Πουρνάρα.

«Μόλις έρθουν στην Κύπρο οι ανήλικοι, υπάρχει ειδικός χώρος στο Πουρνάρα. Γίνονται εξετάσεις, προσδιορίζεται η ηλικία. Μετά φιλοξενούνται σε ιδρύματα και όταν ενηλικιωθούν τυγχάνουν χειρισμού όπως όλοι οι άλλοι αλλοδαποί», υπέδειξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, διαμηνύοντας πως οι πλείστοι είναι 15,16 ή ακόμα και 17 ετών, όταν αφικνούνται στη Δημοκρατία. 

Ακολούθως, ο κ. Κουλίας ρώτησε για την κατάσταση που επικρατεί στα Γραφεία Ευημερίας, όπου διαπιστώνει πως οι πλείστοι είναι αλλοδαποί και δεν εξυπηρετούνται οι Κύπριοι, όπως κατήγγειλε. 

Η απάντηση που έλαβε ήταν οι ΥΚΕ δεν αρνούνται σε κανένα να τον εξυπηρετήσουν. Σε πολύ έντονους τόνους, ο κ. Κουλίας ζήτησε από τις ΥΚΕ να ετοιμάσουν έκθεση για το πόσοι Κύπριοι και πόσοι αλλοδαποί εξυπηρετήθηκαν, κατά το τελευταίο έτος.

Παράλληλα, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό τμήμα για να εξυπηρετεί αυτούς τους ανθρώπους, αφού θεωρεί ότι ο λόγος που καθυστερούν οι αιτήσεις των Κύπριων στα συγκεκριμένα γραφεία, σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου