Οι καταχρήσεις των γιατρών που άναψαν φωτιές και η απάντηση του ΟΑΥ στον ΠΙΣ

Φωτιές στον τομέα της υγείας άναψε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να βγαίνει μπροστά και να υπεραμύνεται των πράξεών του, απαντώντας στην σκληρή κριτική που του ασκείται από διάφορους φορείς, κάνοντας μάλιστα λόγο για υπερβολές στην έκθεση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζει το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει στους κόλπους του, με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους για να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο ΟΑΥ έχει αρχίσει ήδη τη μελέτη της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μέσω της οποίας ούτε λίγο ούτε πολύ του καταλογίζει ότι παραβιάζει και συμπράττει στην παραβίαση προνοιών του περί ΓεΣΥ νόμου από παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας και την ίδια ώρα παραβιάζει και τις πρόνοιες του Νόμου για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο Οργανισμός παρουσιάζεται προβληματισμένος, αφού στην έκθεση υπάρχουν σημεία, στα οποία συγκλίνουν οι απόψεις του με την Ελεγκτική Υπηρεσία, όμως υπάρχουν και σημεία, τα οποία χαρακτηρίζει ως υπερβολές.

«Σε κάποια σημεία συμφωνούμε και θα αξιοποιήσουμε τα στοιχεία της έκθεσης, για τη βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας και σε άλλα θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαρές υπερβολές, όπως ξαφνικά εισηγείται η Ελεγκτική Υπηρεσία να μειωθούν οι προϋπολογισμοί κατά 20%. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, μπορεί να ικανοποιήσουμε κάποιο αλλά δεν θα έχουμε Γενικό Σύστημα Υγείας», εξήγησε στον REPORTER ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Ένα από αυτά τα θέματα, τα οποία ο ΟΑΥ τοποθετεί στις υπερβολές, είναι το θέμα των γιατρών, δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, ωστόσο εργάζονται σε νοσηλευτήρια του Συστήματος. Ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων εδώ και καιρό, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Οργανισμού.

«Έχουμε τόσα προβλήματα στο ΓεΣΥ, όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών, την ποιότητα και συζητούμε για τριάντα γιατρούς, από τους 2,500 ότι τους επιτρέψαμε να εργάζονται στις κλινικές τους, επειδή είναι οι ιδιοκτήτες, αλλά να μην τους πληρώνουμε και να δουλεύουν εκτός ΓεΣΥ. Έχει γίνει αυτό το θέμα μείζονος σημασίας. Όλη η κοινωνία να ασχολείται με αυτό το θέμα, τη στιγμή που έχουμε τόσα θέματα να ασχοληθούμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο διευθυντής του ΟΑΥ εξήγησε πως για το εν λόγω ζήτημα, ζήτησαν γνωμάτευση από τον σύμβουλό τους, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς δεν μπορεί να του παρέχει υπηρεσίες η Νομική Υπηρεσία, δεδομένου ότι πρόκειται για ημικρατικό οργανισμό.

«Πήγαμε σε δικό μας νομικό σύμβουλο και μας είπε ότι αυτό το πράγμα είναι νόμιμο. Όμως για να είμαι ευθύς είναι γκρίζα ζώνη. Τελικά την αξιοποιήσαμε για να διευκολύνουμε και τα νοσηλευτήρια μας, να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αλλά και να μην αδικήσουμε αυτούς τους γιατρούς. Τώρα, που ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι μετά από μελέτη, κατέληξε ότι είναι παράνομο, είμαστε σε μία διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Γενικής Εισαγγελίας για να βρούμε τη λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλώνει δικαιωμένος με τις διαπιστώσεις του Ελεγκτή ο ΠΙΣ-Επιτίθεται στον ΟΑΥ

Οι καταχρήσεις και τα πρόστιμα

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γίνεται λόγος για καταχρήσεις και συγκεκριμένα αναφέρεται πως «οι έλεγχοι που διεξάγει ο ΟΑΥ επιτρέπουν και συντηρούν τις καταχρήσεις, τόσο λόγω της πολύ μικρής συχνότητας ουσιαστικών ελέγχων, όσο και λόγω της σχεδόν πλήρους απουσίας αποτρεπτικά αυστηρών ποινών κατά των παρανομούντων ή καταχραστών του συστήματος».

Απαντώντας για το εν λόγω ζήτημα, ο διευθυντής του Οργανισμού επεσήμανε πως η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι μία συνεχής προσπάθεια, ενώ τόνισε πως ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

«Υπάρχουν υποθέσεις που στάλθηκαν στην Αστυνομία, όπως ο γιατρός που θα του ασκήσει ποινική δίωξη η Γενική Εισαγγελία. Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει αποβληθεί από το σύστημα. Υπάρχουν γιατροί που βρίσκονται σε αναστολή επειδή υπάρχει ερευνών λειτουργός που εξετάζει τις υποθέσεις και φαίνεται ότι έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα και υπάρχουν και υποθέσεις που εντοπίζουμε και δεν είναι τέτοιας εμβέλειας για να τους στείλουμε στην Αστυνομία για να τους αποβάλουμε, όμως υπάρχουν οι ποινές, υπάρχουν οι επιπλήξεις».

Ο ΟΑΥ, ουσιαστικά, καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες του, όσον αφορά στο ζήτημα των καταχρήσεων και να γίνει πιο αποτελεσματικός, ώστε να αποκτήσει γνώση, για να κάνει έλεγχο και να βρίσκει όσο περισσότερους γιατρούς μπορεί.

«Δεν το αμφισβητούμε αυτό. Το ΓεΣΥ είναι όπως ένα οδικό δίκτυο. Και Αστυνομία υπάρχει και ταμπέλες υπάρχουν και όλα. Πάντα υπάρχει ο ασυνείδητος ο οδηγός. Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνέχεια στα ιατρεία τους. Όταν πάμε στον γιατρό μας και του λέμε "γιατρέ γράψε μου και αυτή την εξέταση, επειδή είσαι φίλος μου", αυτό είναι κατάχρηση. Πώς μπορώ να το εντοπίσω αυτό το πράγμα; Κάνουμε αναλύσεις δεδομένων, αλλά και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως σε άλλα συστήματα, πολύ πιο ώριμα από τα δικά μας, υπάρχουν σε ένα ποσοστό καταχρήσεις. Δεν θα σταματήσουν ποτέ. Δεν είναι μία περίπτωση, είναι πολλές και πρέπει να τις μαζέψουμε. Είναι και θέμα κουλτούρας και του κόσμου και των παρόχων μας, αλλά είναι και θέμα αυστηρών ποινών».

Η πηγή του προβλήματος, ωστόσο, δεν έχει απομονωθεί, αφού καταχρήσεις εντοπίζονται σε όλους τους τομείς του Συστήματος. «Και στα ιατρεία και στα εργαστήρια και στα ακτινοδιαγνωστικά. Υπάρχουν σε όλα ένα ποσοστό καταχρήσεων, σε άλλα πιο μεγάλο και σε άλλα πιο μικρό».

Όσον αφορά στην τιμωρία των παραβατών, στην νομοθεσία υπάρχει πρόνοια για πρόστιμα, τα οποία αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ σε περίπτωση που συνεχίζεται η παρατυπία, τότε υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθεί και επιπρόσθετο πρόστιμο.  

«Υπάρχει μέγιστο ποσό εφάπαξ 40,000 ευρώ, έτσι λέει η νομοθεσία και αν συνεχίζεται η παρατυπία, τότε υπάρχει επιπρόσθετο πρόστιμο 300-400 ευρώ για κάθε μέρα. Αυτά είναι τα μέγιστα ποσά. Δεν είχαμε αυτά τα φαινόμενα και δεν το έχουμε εφαρμόσει μέχρι στιγμής. Ίσως να χρειάζεται μία αναθεώρηση, για να γίνουν πιο αυστηρά τα πρόστιμα. Δεν είμαστε απόλυτοι, αλλά η εμπειρία μας έδειξε ότι ίσως να χρειάζεται να είμαστε πιο αυστηροί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδυσσέας κατά ΟΑΥ-Υπερκέρδη παρόχων υγείας και παραβιάσεις των προνοιών του ΓΕΣΥ

«Μας έχει προκαλέσει εντύπωση η στάση του ΠΙΣ»

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, μέσω της έκθεσής της, έχει προκαλέσει και μία νέα κόντρα, αφού ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύμβουλος, μέσω της δημοσιογραφικής του διάσκεψης, έχει αφήσει αιχμές κατά του ΟΑΥ, με τον Οργανισμό να σηκώνει το γάντι και να απαντά.

«Ο ΠΙΣ έκανε δημοσιογραφική διάσκεψη από το πουθενά και η εντύπωση που έχει βγει προς τα έξω είναι ότι υιοθετεί τα πορίσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μας κουνούσε το δάκτυλο και μπορεί να μην είπε για τον ΟΑΥ, έλεγε, όμως, ότι υπάρχουν παρατυπίες και παρανομίες. Το πιο σημαντικό εύρημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι η μείωση του προϋπολογισμού κατά 20%. Οι προϋπολογισμοί δεν είναι κάτι αφηρημένο, είναι οι αμοιβές των γιατρών. Εμείς λέμε, αν ο ΠΙΣ θέλει να υιοθετήσουμε καθολικά τα πορίσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όχι σε ένα μήνα, όχι σε δύο μήνες, αύριο θα τα υιοθετήσουμε. Αφού δέχονται και οι ίδιοι να μειώσουμε τις αμοιβές τους, ποιο είναι το πρόβλημα;».

Η στάση του ΠΙΣ έχει προκαλέσει εντύπωση στον ΟΑΥ, δεδομένου της σχέσης που είχαν οι δύο πλευρές, μέχρι και σήμερα. «Μας έχει προκαλέσει εντύπωση, επειδή με τον ΠΙΣ έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή συνεργασία, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και για άλλους τομείς. Πιστεύω ότι ίσως προσπάθησαν να βγουν να δικαιολογήσουν τον εαυτών τους επειδή τον τελευταίο καιρό υπάρχει αρνητική εικόνα για τους γιατρούς, όμως το έκαναν με λάθος τρόπο και φαίνεται ότι υιοθετούν την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, όμως δεν το κάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές στον ΟΑΥ ο Οδυσσέας για ΓεΣΥ-Ζήτησε ποινική έρευνα από Εισαγγελέα

Δειτε Επισης

Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας
Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»