Κάλεσμα συμμετοχής σε έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ από το ΤΕΠΑΚ

Με στόχο τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ασθενών με Αλτσχάιμερ, το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ ανακοινώνει τη διεξαγωγή έρευνας και καλεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών, με τη χρήση μη-επεμβατικής θεραπείας μέσω Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης.

Πρόσφατα δεδομένα από την έρευνα στον τομέα της νόσου Αλτσχάιμερ προσφέρουν αισιόδοξα δεδομένα για τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ή ακόμα και μείωση της παρατηρούμενης παθολογίας στον εγκέφαλο των ασθενών, προστίθεται.

Προηγούμενες έρευνες, συνεχίζει η ανακοίνωση, έδειξαν ότι η διέγερση του εγκεφάλου με μη-επεμβατικούς τρόπους, για παράδειγμα μέσω οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παθολογίας μέχρι και 60%.

Η έρευνα, σημειώνεται, έχει πρόσφατα επεκταθεί και στη διέγερση εγκεφάλου μέσω Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν θετικά σημάδια στη μείωση της παθολογίας της νόσου και βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια, με μία έρευνα εγκεκριμένη από την Εθνική Βιοηθική Κύπρου και δυνατότητα συμμετοχής έχουν άτομα με διαγνωσμένη νόσο Αλτσχάιμερ, που δεν έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν έχουν ιστορικό επιληψίας, δεν έχουν άλλη νόσο που μπορεί να προκαλεί γνωστική εξασθένιση και έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό, για 10 συνολικά θεραπείες.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι, προσφέρεται η δυνατότητα επίσκεψης σε συνεργαζόμενο ιατρό νευρολόγο, για την εκτίμηση της υγείας των ατόμων που παρουσιάζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά της ασθένειας (κυρίως σημαντικές δυσκολίες στη μνήμη) και τα οποία δεν έχουν επισκεφθεί προηγουμένως γιατρό για αξιολόγηση και πιθανή διάγνωση.

Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου και θα λάβουν εκτενή νευροψυχολογική αξιολόγηση όπου θα περιγράφεται η γνωστική τους ικανότητα πριν και μετά τη μελέτη.

Τόσο η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, όσο και η νευροψυχολογική αξιολόγηση θα προσφερθούν στους ασθενείς που θα επιλεγούν εντελώς δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ερευνητές nikos.konstantinou@cut.ac.cyag.traikapi@edu.cut.ac.cy και +357 99571290.

 

 

Δειτε Επισης

Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας
Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»